Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / DENİZCİLİK SEKTÖRÜNE DE KREDİ DESTEĞİ GELDİ

DENİZCİLİK SEKTÖRÜNE DE KREDİ DESTEĞİ GELDİ

DENİZCİLİK SEKTÖRÜNE DE KREDİ DESTEĞİ GELDİ18.05.2010

Kredi garanti kurumları, gemi inşa ve gemi işletmeciliği alanında faaliyet gösteren işletmeler ile gerçek kişilerin de finansmana erişim imkanlarını geliştirecek. Karar, bugünden itibaren geçerli 
         
Kredi garanti kurumları, bugünden itibaren küçük ve orta boy işletmelerin (KOBİ) yanı sıra gemi inşa ve gemi işletmeciliği alanında faaliyet gösteren, Türkiye Cumhuriyeti Kanunlarına göre kurulmuş işletmelerle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gerçek kişilerin de finansmana erişim imkanlarını geliştirecek.

Bakanlar Kurulu'nun "Kredi Garanti Kurumlarına Sağlanacak Hazine Desteğine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar"ı Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Kararla birlikte kredi garanti kurumlarının finansmana erişim imkanlarını geliştireceği kesimlere gemi inşa ve gemi işletmeciliği alanında faaliyet gösteren, Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre kurulmuş işletmelerle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gerçek kişiler dahil edildi.
Buna göre, denizcilik sektörü işletme kredilerinin vadesi, 1 yılı anapara ödemesiz olmak üzere azami 3 yıl; denizcilik sektörü yatırım kredilerinin vadesi, 3 yılı anapara ödemesiz olmak üzere azami 8 yıl olacak.
Ödemesiz döneme ilişkin faizler 1 yıllık dönemler sonunda tahakkuk ve tahsil edilecek.
Bu karar kapsamında kullandırılacak denizcilik sektörü işletme ve yatırım kredilerinde, yararlanıcıların, aynı gemi için kullanmış oldukları mevcut kredilerinin vadelerinin açılacak yeni kredinin vadesi ile uyumlu olacak şekilde yapılandırılması şartı aranacak.
Kefalet tutarları
Denizcilik sektörü işletme kredilerine sağlanacak kefalet tutarı, yararlanıcı başına 7 milyon Türk Lirasını, bir risk grubuna ait yararlanıcılar için ise 10 milyon Türk Lirasını; denizcilik sektörü yatırım kredilerine sağlanacak kefalet tutarı, yararlanıcı başına 20 milyon Türk Lirasını, bir risk grubuna ait yararlanıcılar için ise 30 milyon Türk Lirasını geçemeyecek.
Denizcilik sektörü yatırım kredilerinde, inşa edilecek geminin maliyetinin en az yüzde 10'u yararlanıcılar tarafından özkaynak olarak sağlanacak.
Kaynak: Dünya

 

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr