Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Karayolu / YOLLARLA ÜLKEMİZİN ÖNÜNÜ AÇTIK

YOLLARLA ÜLKEMİZİN ÖNÜNÜ AÇTIK

YOLLARLA ÜLKEMİZİN ÖNÜNÜ AÇTIK18.05.2010

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ''Bölünmüş yollarla ülkemizin önünü açtık. Bölünmüş yollarla doğusunu batısını, kuzeyini güneyini birbiriyle birleştirdik" dedi.

Eğitimde Bilişim Kültürü Oluşumu (EBİKO) tarafından düzenlenen 6. Uluslararası Bilişim Olimpiyatı ödül töreni, Milli Eğitim Bakanlığı Şura Salonunda gerçekleştirildi.
Ulaştırma Bakanı Yıldırım, törenin açılışında yaptığı konuşmada, bilişimin küresel barışın gelişiminde önemli katkı sağlayacağını belirterek, bu nedenle etkinliğin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
Çağın bilgiye dayalı olduğunu, bilgiyi insanlığın yararına kullanan ülkelerin gelecekte başarılı olacaklarını ifade eden Yıldırım, ''Gelecek bilişimle gelecek. Bunun için gençlerimize yatırım yapmaya devam ediyoruz'' diye konuştu.
Dünyada 2 milyara yakın insanın internet kullandığını kaydeden Yıldırım, bu rakamın 5 yıl önce yarım milyarın altında olduğunu söyledi. Yıldırım, internetin yaşamın tüm alanlarına etki ettiğini ve şekillendirdiğini de dile getirdi.
İnternetin tehlikelerinden korunmanın bir ülkenin tek başına alacağı önlemlerle mümkün olamayacağına işaret eden Yıldırım, ''Bilgiyi iletmek, bilgiyi paylaşmak, interneti temiz ve topluma faydalı olarak kullanmak esas amacımızdır ama ne yazık ki bugün bazı mahzurlarını da yaşamaktayız. Burada yapmamız gereken toplumda farkındalığın oluşturulmasıdır. Bilişim kültürünün her alanda oluşturulması lazım. Bilginin paylaşımında etik değerlerin yasalarla değil, bir kültür, bir farkındalık olarak küresel anlamda yaygınlaştırılması lazım'' dedi.
-''BİLGİ İLETİŞİM ALANI YÜZDE 15'İN ÜZERİNDE BÜYÜDÜ''-
Türkiye'de nüfusun yarısının 25 yaş altı gençlerden oluştuğuna işaret eden Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Türkiye'nin bilgi toplumu hedefine ulaşmada çok büyük bir itici gücü olduğunu biliyoruz. Türkiye, son 5 yılda çok önemli gelişmeler kaydetti. Bütün krizlere rağmen, bütün olumsuzluklara rağmen son 5 yılda üst üste yüzde 15'in üzerinde büyüyen alan, bilgi iletişim alanıdır. Türkiye'de bu büyüme hızı bu yıl da aynı şekilde devam etmektedir. Bugün Türkiye bazı Avrupa ülkelerini de geride bırakacak şekilde, iletişim ve erişim altyapısına kavuşmuştur. Türkiye'de cep telefonu kapsaması yüzde 92'ye ulaşmış, Fransa'da yüzde 88'dir. Daha bir çok AB ülkesinde de Türkiye'nin gerisindedir. İnternet kullanımı yüzde 40'lara ulaşmıştır. 2003'te bu oran, yüzde 10'lar mertebesindeydi. Türkiye'de işletmelerin yüzde 65'inin web sitesi var, internet bağlantısı olan firmaların oranı yüzde 92'yi aştı. Bilgisayar sahibi olan firmalar da yüzde 90'ı aştı. Demek ki bilişimin önemini, bilginin hayatımızdaki yerini hem kurumlar hem de insanlar idrak ediyor.''
e-Devlet Projesi'ni 22 hizmetle başlattıklarını, bugün 170'in üzerinde hizmet sunulduğunu anlatan Yıldırım, bu uygulamayı yaygınlaştırmaya kararlı olduklarını ifade etti.
-''KARDEŞLİĞİMİZE FAYDA GETİRMEYECEK İNTERNET BİZE LAZIM DEĞİL''-
Bilgiyi paylaşırken, bilgiyi üretirken ve kullanıma sokarken güvenliğin çok önem arz ettiğini belirten Yıldırım, sadece bilginin güvenliği değil, bilgi iletişim altyapısının güvenliğinin de gittikçe önem kazandığını söyledi.
Yıldırım,''Bunun için sadece sizin düzenleme yapmanız yetmiyor. Bilginin dolaşımı sınır
tanımadığı, gece gündüz farkı olmadığı ve her an kapınızı çalacağı için, bunun faydalı mı faydasız mı olduğunu kontrol etme şansınız yok. O bakımdan uluslararası bir mücadele mecburiyeti vardır'' diye konuştu.
Yıldırım, Türkiye'nin bu konuda Avrupa Siber Suçlarla Mücadele Sözleşmesi'ne taraf olmak için girişimleri başlattığını, internette katalog suçları ve bunlara ilişkin cezaları belirleyen ilk 5 ülke arasına girdiğini belirtti. Türkiye'de internet suçları ile mücadelede yasal altyapı başlangıcı bulunduğunu ifade eden Yıldırım, şöyle devam etti:
''Ama bunun mutlaka değiştirilmesi lazım. Son günlerde, son zamanlarda yaşadığımız olaylar da bir kez daha gösterdi ki internetin yasa dışı kullanımı, toplumsal, bireysel hayatımızı da çok önemli bir şekilde olumsuz etkileyebiliyor. Bunun için önümüzdeki dönemde bu ve buna benzer kullanımları asgari düzeye indirecek, caydırıcı hale getirecek yasal düzenlemeleri mutlaka yapacağız. Amacımız teknolojinin, insanlarımızın mutluluğu, hayatının kolaylaştırılması, yaşam kalitesinin iyileştirilmesi için kullanılmasıdır. İnsanların hayatını mahvedecek, onları mutsuzluğa sevk edecek, toplumsal birlik ve kardeşliğimize hiç bir fayda getirmeyecek internet de bize lazım değil, bilgi de bize lazım değil. Bunun böyle bilinmesinde fayda var.''
Ulaştırma Bakanlığının faaliyetlerini anlatan Yıldırım, ''Bölünmüş yollarla ülkemizin önünü açtık. Bölünmüş yollarla doğusunu batısını, kuzeyini güneyini birbiriyle birleştirdik. Bilişim otoyollarını açtık, bilgi toplumu hedeflerine doğru hızla ilerliyoruz, Bütün bunları yaparken bir de baktık ki, adaletin yolları tıkalı kalmış. Şimdi sıra adaletin yollarını açmakta... Bunu da milletimiz açacak, sizler açacaksınız'' diye konuştu.
Kaynak: Lojiport
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr