İRANDA TARİHİ İMZA

İRANDA TARİHİ İMZA17.05.2010

İran, Türkiye ve Brezilya'nın ortak girişimiyle varılan anlaşma çerçevesinde, 1200 kilogram uranyum takas edecek. Uranyum takasının Türkiye'de yapılacağı bildirildi. 
        
İran'ın uranyum takasına ilişkin ortak formülle ilgili anlaşma, Türkiye, Brezilya ve İran dışişleri bakanları tarafından imzalandı. Uranyum takasının Türkiye'de yapılacağı bildirildi. Mutteki, anlaşmanın uygulanmaması durumunda Türkiye'nin uranyumu derhal İran'a göndereceğini belirtti.
İran, Türkiye ve Brezilya'nın ortak girişimiyle varılan anlaşma çerçevesinde, 1200 kilogram uranyum takas edecek.
İran'ın resmi haber ajansı İRNA'ya göre, İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ramin Mihmanperest, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki ve Brezilya Dışişleri Bakanı Celso Amorim'im, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lulma da Silva ve İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın huzurunda imzaladıkları anlaşma öncesinde, takas işleminin Türkiye'de yapılacağını belirtti.
İran ile Batılı ülkeler arasında uranyum takasını öngören, Türkiye, Brezilya ve İran'ın ortak formülü üzerinde mutabakat sağlandığı bildirildi.
Edinilen bilgiye göre, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Brezilya Dışişleri Bakanı Celso Amorim ve ev sahibi ülkenin Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki ile heyetler arasında yaklaşık 18 saat süren görüşmelerin ardından, uranyum takası konusunda üç ülkenin ortak formülünde mutabakat sağlandı.
"Takas başarısız olursa Türkiye uranyumu derhal iade edecek"
İran Dışişleri Bakanı Mutteki de anlaşmanın taahhütlerinin yerine getirilmemesi halinde Türkiye'nin, İran'ın düşük seviyede zenginleştirilmiş uranyumunu "derhal ve koşulsuz olarak" kendilerine iade edeceğini belirtti.
Mutteki, "İmzalanan anlaşmaya göre, şayet takas gerçekleştirilmezse Türkiye sevk edilen uranyumumuzu hemen ve koşulsuz olarak geri göndermek durumunda olacak" dedi.
"Türkiye gerekeni yapacak"
Öte yandan, Davutoğlu, İran'ın uranyum takasının Türkiye'de yapılmasını öngören anlaşmanın taahhütlerinin yerine getirilmesi için Türkiye'nin gerekeni yapacağını söyledi.
Davutoğlu, uranyum takasıyla ilgili anlaşmanın imzalanmasından sonra İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki ve Brezilya Dışişleri Bakanı Celso Amorim ile birlikte düzenlenen basın toplantısında, İran'ın bu adımıyla uluslararası toplumun beklentilerine olumlu cevap verdiğini gösterdiğini kaydetti.
İran ile ilgili şüphelerin bertaraf edildiğini söyleyen Davutoğlu, Türkiye'nin, tüm sorunların diplomasi ve diyalogla çözülebileceğini bir kez daha gösterdiğini bildirdi.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, anlaşmaya varılmasıyla ciddi bir krizin aşılmış olduğunu söyledi.
1200 kilo zenginleştirilmiş uranyum
Mutteki, Davutoğlu ve Amorim'in imza koyduğu anlaşma çerçevesinde İran 1200 kilo yüzde 3,5 oranında zenginleştirilmiş uranyumu bir seferde Türkiye'ye verecek ve 1 yıl içerisinde, Tahran'daki araştırma reaktöründe kullanılmak üzere yakıta dönüştürülecek yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyum alacak.
Tahran, zenginleştirilmiş uranyumunu, ABD, Fransa, Rusya ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumundan (UAEK) oluşan Viyana grubundan Türkiye'de teslim alacak.
"İran ile karşılıklı saygıya dayanan görüşmelerin vakti geldi"
İran Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinejad, dünya güçlerine, ülkesinin nükleer programı konusunda yeni görüşmeler yapılması çağrısında bulundu.
Ahmedinejad, İran, Brezilya ve Türkiye arasında, İran ile Batılı ülkeler arasında İran'ın nükleer programı konusunda yaşanan ihtilafı gidermek amacıyla imzalanan uranyum takası anlaşmasının ardından basına açıklamalarda bulundu.
Ahmedinejad "5 1 ülkeleri için, Uranyum takası anlaşmasını takiben, İran ile dürüstlük, adalet ve karşılıklı saygıya dayanan görüşmelere girme vakti geldi" diye konuştu.
Ahmedinejad'ın konuşmasında sözünü ettiği 5 1 ülkeleri, BM Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesi olan ABD, Rusya, Çin, Fransa ve İngiltere'ye, Almanya'nın katılımıyla oluşuyor.
İran ile Batılı ülkeler arasında uranyum takasına ilişkin müzakerelerden bir sonuç alınamaması üzerine Tahran yönetimi kendi imkanlarıyla uranyumu yüzde 20 zenginleştirme işlemini başlatmış, Batılı ülkeler ise yeni yaptırımlar konusunu ele almıştı.
BM Güvenlik Konseyinin geçici üyeleri Türkiye ve Brezilya, yeni yaptırımlara karşı çıkıyor ve sorunu barışçıl ve diplomatik yollarla çözmeye çalışıyor.

 
Kaynak: Dünya
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr