Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Dünyadan / LİBYADA UÇAK DÜŞTÜ BİR ÇÖCUK KURTULDU

LİBYADA UÇAK DÜŞTÜ BİR ÇÖCUK KURTULDU

LİBYADA UÇAK DÜŞTÜ BİR ÇÖCUK KURTULDU17.05.2010

Libya havayolu şirketi Afrikiyah'a ait bir yolcu uçağı dün başkent Trablusgarb'ta havaalanına inişe geçtiği sırada düştü. Uçakta bulunan 104 kişiden yalnızca 8 yaşında bir Hollandalı erkek çocuk kurtuldu. Vücudunda kırık ve yaralar bulunan çocuğun ameliyata alındığı bildirildi. 93 yolcu ve 11 kişilik mürettebat taşıyan uçak Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Johannesburg kentinden kalkmıştı. Airbus A330 tipi uçağın inişe geçtiği sırada infilak ettiği ve tamamen parçalandığı belirtildi. İniş sırasında hava koşullarının iyi olduğunu belirten yetkililer kazanın nedenini araştırırken, Libya Ulaştırma Bakanı Muhammed Zidan, düzenlediği basın toplantısında, "Kazanın bir terör saldırısı sonucu meydana geldiğini kesin bir biçimde olasılık dışı ediyoruz" dedi. Zidan, 96 kişinin cesedine ulaşıldığını da belirtti.
İlk verilere göre, uçak Trablusgarb Uluslararası Havaalanı'nın ana doğu-batı pistinin başında, doğu pistine inmeye hazırlanırken düştü. Uçağın yerleşim yerlerini pas geçmesi daha büyük bir felaketi önledi. Havaalanındaki bir yetkili, uçakta mürettebat dahil 22 Libyalı olduğunu söyledi. Hollanda Turizm Federasyonu sözcüsü Ad Vonk ise, "Kazada 61 Hollandalı hayatını kaybetti" dedi. Hollanda Başbakanı Jan Peter Balkenende ise düzenlediği basın toplantısında Dışişleri Bakanlığı'nda kazayla ilgili kriz masası oluşturulduğunu belirtti. Diğer yolcuların da İngiltere, Güney Afrika ve çeşitli milliyetlerden olduğu belirtiliyor.
 
Airbus heyet gönderdi
Libya havacılık otoritesi konuyla ilgili araştırma başlatırken, imalatçı Airbus teknik heyet gönderdi. Şirketin filosundaki üç A330 uçağı geçen yıl yaz aylarında teslim edilmişti. Uzmanlar havayolu şirketinden pilotların uçuş saatleri konusunda bilgi isterken gece yarısı yapılan uçuşta yorgunluk faktörü üzerinde de duruluyor. Dünya sivil havacılık tarihinin en çok ölümlü kazası 27 Mart 1977'de iki Boeing 747'nin hava alanında çarpışmasıyla gerçekleşti. Kanarya Adaları'ndaki kazada 583 kişi ölmüştü. Japon havayolu şirketi Japan Airlines'ın bir uçağının 12 Ağustos 1985'te Tokyo yakınlarında düşmesi sonucunda da 520 kişi ölmüştü.

Kaynak: Referans
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr