Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / ARKASTAN İZMİR LİMANI FORMÜLÜ

ARKASTAN İZMİR LİMANI FORMÜLÜ

ARKASTAN İZMİR LİMANI FORMÜLÜ12.05.2010

Lucien Arkas, İzmir Limanı için iptal edilen ihaledeki fiyatı yeniden bulmanın imkansızlığını belirterek kendi çözümünü önerdi.

Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, İzmir Limanı’nı terk etmeyeceğini belirterek, liman için kurtuluşun kamu-özel sektör ortaklığında olduğunu söyledi.
İhale sürecindeki İzmir Limanı’nın en büyük müşterisi Arkas’ın Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, limanı terk etmeyeceklerini belirterek, “İzmir Limanı’nda sıkıntı var, çünkü çok bekleniyor ve bekleme parası çok tutuyor. Bu nedenle de Aliağa’ya gidiyorlar ama ben İzmir Limanı’nı terketmem“ dedi. Arkas, iptal edilen liman ihalesi ile ilgili olarak, ”Bana görev verilsin, ben İzmir Limanı’nı hem yaparım hem de tanıtırım. Müşteri problemi olmaz “ şeklinde konuştu.

Nasıl yük gidecekti?

 
Arkas şöyle devam etti: ”İzmir’e çok güzel bir liman yatırımı yapmak, zemini taramak lazım. Bakan yatırım yapacağını söyledi. 500 milyar dolar ihracat hedefi konuluyor. Hangi limanla yapılacak? Nakliye işin temel taşı. Bizim limanımız Marport’u kimse söylediği için yapmadık, müşteri dışında da kimse teşekkür etmedi. Ama 1 milyon 700 TEU kapasitesi var. Biz yapmasaydık İstanbul’dan yük nasıl gidecekti?”
 
Liman planlaması yapılması, kamu ve özel sektörün biraraya geldiği bir model oluşturulması gerektiğini vurgulayan Arkas, bu noktada Ankara’ya giderek ne yapabileceğini soracağını söyledi. Arkas, “İzmir Limanı’na iptal edilen ihaledeki 1 milyar 275 milyon dolarlık rakamı artık kimse vermez. Çözümüm şu: 49 yıllığına vermiştiniz. 30 yıla düşürün. Bölün 1.3 milyar doları 49 yıla. 26 milyon dolar yıllık. Çarpın 30’la 780 milyon dolar. Bu fiyattan 49 değil 30 yıl için verin. Bunu da kamu-özel birlikte yapsın. Benim projem şu: Sanayi odası; ’Yüzde 25 ile ben girerim’ dedi, belediye de... Gerisi de işadamları... Ben yüzde 4-5 ortak olayım. Dönüşte, Binali Yıldırım’a ne ve nasıl yapmak istediklerini bir sormak istiyorum. Biz yapabiliriz. Gerekirse ben uyayım size diyeceğim. ’Cek-cak’a da kalmasın. Yoksa uzun yıllar kalıyor. Biz Marport’u yaparken yabancı bankalar ipotek yapacağımız araziye değil, gemilerimizi nasıl işlettiğimize baktılar” diye konuştu.
 
Kaynak: Lojiport
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr