Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Havayolu / İSTANBUL EN AVANTAJLI NOKTA

İSTANBUL EN AVANTAJLI NOKTA

İSTANBUL EN AVANTAJLI NOKTA12.05.2010

Transit trafikte yılda 51 milyon kişinin tek yönlü seyahat ettiği 4080 uçuş noktasında İstanbul'un en avantajlı aktarma noktası olduğu görüldü.

Türk Hava Yolları (THY) İş Analisti Mehmet Şükrü Nenem, Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası Ticaret Yönetimi Bölümünden Doç. Dr. Emine Nur Günay ile yaptığı çalışmanın sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamada, direkt uçuş noktalarında pazarın kısıtlı olması nedeniyle THY'nin son 3-4 yılda transit yolculara büyük önem verdiğini ve İstanbul'un eşsiz coğrafi konumunun transit trafiğinde hava yolları için önemli bir maliyet avantajı sağladığını kaydetti.
Nenem, THY'nin geçen yıl 12,8 milyonu dış hatlarda olmak üzere 25 milyon yolcu taşıdığını belirterek, dıştan dışa taşınan transit yolcu sayısının ise 2,1 milyon olduğunu ifade etti.
THY'nin transit yolcu sayısında son 3 yılda her yıl yaklaşık yüzde 50 artış görüldüğüne işaret eden Nenem, İstanbul'un coğrafi konumunun bu büyük başarıda önemli bir etken olduğunu söyledi.
Dünya havacılığında transit yolcu trafiğinin yüzde 66'sının Asya-Avrupa koridorunda görüldüğünü kaydeden Nenem, İstanbul'un da bu koridorun tam ortasında yer aldığına dikkati çekti.
Yaptıkları çalışmada ''Bir ürünün miktarı arttıkça birim üretim maliyetinin belirli bir noktaya erişince düştüğü'' temel ekonomik prensibinden yola çıktıklarını anlatan Nenem, şunları kaydetti:
''Ne kadar çok kilometre uçarsanız, koltuk başına maliyetiniz o seviyede azalır. Bir noktadan sonra da bu maliyetler sabit kalır. Sabit maliyetler, uçağı indirme, kaldırma masrafları belirli bir kilometreye geldikten sonra birim maliyete etkisi sıfırlanır. Bizim hesaplarımıza göre 2000-2500 kilometrelik bir mesafeyi uçtuktan sonra sizin birim maliyetiniz hep aynı. Bu şu demek, uçağınızı siz 2400 kilometre uçurduktan sonra yapacağınız her bir kilometrenin maliyeti aynı kalıyor, ama siz kısa mesafeli bir uçuş yapmış olsaydınız kilometre maliyetiniz daha fazla olacaktı. Bu 2400 kilometre 3,5 saatlik bir uçuş mesafesine denk geliyor. Örneğin Düsseldorf'tan Amman'a gidecek bir yolcuyu Münih'e gönderip oradan Amman'a gönderdiğinizde maliyet artıyor. Çünkü Düsseldorf ile Münih arasındaki uçuş mesafesi kısa, birim maliyeti yüksek. Düsseldorf'taki yolcuyu İstanbul'a getirip oradan Amman'a götürdüğünüzde ise birim maliyet açısından İstanbul daha avantajlı oluyor.''
Yaptıkları ortak çalışmada bunun gibi yılda 51 milyon kişinin seyahat ettiği 4080 rotayı incelediklerini anlatan Nenem, Avrupa, Afrika ve Orta Doğu'da Kahire, İstanbul, Madrid, Frankfurt, Amsterdam, Londra, Dubai ve Paris gibi 8 hub'ın (merkez) araştırmaya dahil edildiğini ifade etti.
-4080 SEYAHAT ROTASI-
Mehmet Şükrü Nenem, çalışma sonucuna göre, coğrafi açıdan 4080 seyahat rotasının 1068'inde Kahire'nin, 1017'sinde İstanbul'un, 946'sında Dubai'nin, 833'ünde Frankfurt'un, Londra ve Amsterdam'ın 133'ünde, Madrid'in 52'sinde ve Paris'in de 33 tanesinde avantajlı olduğunun görüldüğünü belirtti.
Nenem, coğrafi açıdan Kahire'nin birinci sırada yer almasına rağmen, yolcu yoğunluğu dikkate alınarak bu çalışmanın yapıldığında İstanbul'un 51 milyon yolcunun 17,7 milyonunu alarak birinci sıraya çıktığını, 11,1 milyon yolcu alan Frankfurt'un ikinci olduğunu, 8,1 milyon yolcuyu alan Kahire'nin ise birincilikten üçüncü sıraya düştüğünü aktardı.
İstanbul'un bölgede en çok yolculara hitap edebilen bir noktada olduğunun görüldüğünü ifade eden Nenem, 2009 yılında Atatürk Havalimanı'nın yaklaşık yüzde 5 ile Avrupa'da en çok büyümeyi gösterdiğini ifade etti.
Nenem, Londra'dan Bangkok'a Milano üzerinden yapılan bir transit yolculuğun, İstanbul üzerinden yapılması durumunda hava yolu şirketi açısından yüzde 2,5 daha az maliyetli olduğunu belirterek, İstanbul'un ve THY'nin transit yolcu pazarından alacağı daha çok payın bulunduğunu kaydetti.
Bu çalışmalarını Hollanda'da uluslararası havacılık toplantısında sunduklarını ve büyük dikkat çektiğini anlatan Nenem, Temmuz ayında Portekiz'de yapılacak uluslararası havacılık kongresinde de sunum yapmak üzere davet aldıklarını söyledi.
Kaynak: Lojiport
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr