Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Üye Şirketlerden / REYSAŞ LOJİSTİK YÖNETİM KURULU BAŞKANI DURMUŞ DÖVENDEN SEKTÖRÜN GELECEĞİNE DAİR ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

REYSAŞ LOJİSTİK YÖNETİM KURULU BAŞKANI DURMUŞ DÖVENDEN SEKTÖRÜN GELECEĞİNE DAİR ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

REYSAŞ LOJİSTİK YÖNETİM KURULU BAŞKANI DURMUŞ DÖVENDEN SEKTÖRÜN GELECEĞİNE DAİR ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR12.05.2010

2010 yılı ilk çeyrek performansını açıklayıp, kendince sektörün en önemli sorunlarına değinen Reysaş Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Döven, lojistikte 2020 yılına dair öngörülerde de bulundu

Reysaş Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Döven, 2010 yılı ilk çeyrek performansını açıklayıp, kendince sektörün en önemli sorunlarına değindi.

Döven, Reysaş’ta 2010 yılının ilk 3 aylık verilerini değerlendirerek, “geçmiş yıllara göre oldukça iyidir” dedi. Bu verilere göre yüzde 20-25’lik bir tahmini büyümeden bahseden Döven, yıl sonunda bu büyümenin yüzde 20-25 civarında olacağını öngördü.


Döven, lojistikte geleceğe dair sektörün gelişim seyrini de ele alarak, öncelikle Reysaş’ın konumu, sonra da sektöre ilişkin düşüncelerini de açıkladı.

Reysaş’ın kriz döneminde hızlı bir şekilde geri çekilen ve kriz sonrasında hızla büyüyen bir sektörde olduğuna dikkat çeken Döven, yeni giren firmalarla, kriz döneminde lojistik ve taşımacılık şirketlerinin girmesiyle tekrar büyüme gerçekleşeceğini kaydetti.

“Lojistik sektörü 2020 yılına kadar büyüyerek devam edecek”

Döven, sektörün 2020 yılına dair düşüncelerini şu ifadelerle açıkladı: “Türkiye’de oldukça yoğun bir kapasite ve lojistik sektörüne girmeyi planlayan müşterilerin olduğunu ve bunların planlı, programlı olarak zaman içerisinde sistemli bir şekilde sektöre gireceğini düşünürsek, lojistik sektörü 2020 yılına kadar büyüyerek devam edecektir. Bu büyümenin maalesef diğer sektörlerde olduğu gibi Türkiye’nin yapısına uygun bir şekilde sistemsiz ve kuralsız olacağı ön görülebilir.”

“Sektöre denetimsizik ve kargaşa hakim, bir sistem kurulmalı ve düzenlemeler yapılmalı”

Lojistik, Türkiye’nin gelişmekte olan bir sektörü, Durmuş Döven’e göre, fakat diğer sektörlerde olduğu gibi lojistik sektörü de bir kargaşanın içinde yürüyor. Döven, bu sektörlerin en önemli önceliklerinden birinin düzenli bir sistem kurulması ihtiyacı olduğuna işaret ederek, bu konuda düzenlemeler yapılması gerektiğini vurguladı.

Daha önce sadece gerekli bazı belgeler verilip, kontrol yapıldığını hatırlatan Döven, “Bunun dışında sistemli bir düzenleme yapılması söz konusu olmamıştır. Öncelikle sektör düzenlemesi yapılmalı ve sektördeki şirketlerin mevcut durumu, yeni girecek şirketlerin konumları gibi yeterliliklerine göre düzenlemeler getirilmelidir” dedi.


“Türkiye’de 60 milyar dolarlık lojistik pazarının şu anda sadece 3 ile 6 milyar dolarlık kısmın bir bölümü profesyonelce, bilinçli yürütülüyor”

Döven, Türkiye’de 850 bin civarında taşıma şirketi, ambarcı olduğu için herhangi bir sistemden bahsetmek mümkün olmadığını, bu nedenle de Türkiye’de disiplinsiz, sistemsiz bir taşıma mekanizmasının oluştuğunu, diğer yandan son yıllarda Reysaş ve benzeri şirketlerin bu sistemde yer alması ile belli bir gidişatın başlangıcı olsa da tam anlamıyla rengini değiştirme imkânı olmamadığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’nin 60 milyar dolarlık lojistik pazarının şu anda 3 ile 6 milyar dolarlık kısmının bir bölümünün profesyonelce, bilinçli olarak yürütülüp, kalan pazarın ise bilinçsiz ve düzensiz bir sistemle yönetilmesi Türkiye ve büyümekte olan bir ülkede gelecek için kayıplara neden olabilecektir.”

Sektörde yapılanma sorunu

 
Yukarıdaki açıklamasını,“lojistik sektöründe bir çeşitleme söz konusu değildir”diye örneklendiren Döven, “Türkiye’de lojistik; denizyolu, taşımacılık, depoculuk, havayolu, uluslar arası ve kargonun bir şirket yapısından ayrılmaması, çok konsolide ve karışık bir yapıyla uğraşması, sektörün en büyük sorunlarından ve gelecekte bu sektörün çekilmez, çıkmaz bir hale gelmesinin sebeplerinden olacaktır. Reysaş’ın da kendine göre öncelikleri vardır. Reysaş 20.yılını geçmiş bir şirket olarak taşımacılık, otomotiv, elektronik, petrol, demiryolu gibi değişik sektörlerde kendi liderliğini korumakta ve gelecek için hızlı bir şekilde sistemini kurup yönetmekte, planlarını yapmaktadır” dedi.
Kaynak: LH
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr