Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Karayolu / UN RO-RO PENDİK-MARSİLYA RO-RO SEFERLERİ BAŞLIYOR

UN RO-RO PENDİK-MARSİLYA RO-RO SEFERLERİ BAŞLIYOR

UN RO-RO PENDİK-MARSİLYA RO-RO SEFERLERİ BAŞLIYOR05.05.2010

Pendik-Marsilya hattı için üç yıldır çalışma yürüttüklerini belirten UN Ro-Ro CEO'su Kaptan Cemil Bayülgen, ‘Temmuz ayında teslim alacağımız yeni gemimizle Pendik-Marsilya hattına başlıyoruz' dedi.
 
UN Ro-Ro, uzun zamandır üzerinde çalıştığı Pendik-Marsilya Ro-Ro seferlerine başlıyor. Üç yıldır proje üzerinde çalıştıklarını ifade eden UN Ro-Ro CEO'su Kaptan Cemil Bayülgen, "Temmuz ayında Flensburger Tersanesi'nden teslim alacağımız son gemimizle Pendik-Marsilya hattına başlıyoruz" dedi.

UN Ro-Ro'nun seferlerinin başarı ile devam ettiği bilgisini veren Bayülgen, şöyle devam etti: "İstanbul'dan pazartesi hariç her gün bir gemiyle taşıma yapıyoruz. Sefer sıklığımız böyle bir potansiyelin gücünü ortaya koymaktadır. Ambarlı'dan biri cumartesi günü tam dolu olarak haftada üç uğrak yapmak suretiyle seferlerimize devam ediyoruz. Pendik'ten çarşamba ve cuma günleri kalkan gemilerimiz Ambarlı'ya uğrak yaparak Avrupa yakasının da Ro-Ro talebine en etkin şekilde cevap vermektedir. Geçen sene Mersin'den bir gemiyle başladığımız Mersin-Trieste-Mersin hattımızı yüksek talebi dikkate alarak ikinci gemi ile takviye ettik. Halen bu hat iki gemiyle başarılı bir şekilde devam ediyor. Belli bir zaman içerisinde Mersin-Trieste hattında üç gemiyle devam edeceğiz."

Bu gelişmenin Pendik, Çeşme, Kapıkule, İpsala, Hamzabeyli, Kepez gibi kapılardan çıkış yapmakta olan araçlara verilmekte olan vergisiz motorin hakkının Mersin Limanı'nda da tanınmasıyla mümkün olacağını ifade eden Bayülgen, "Bir buçuk senedir bu konuda yapılan girişimlere Maliye Bakanlığı'ndan olumlu cevap bekliyoruz. Mersin Limanı (MIP) çok güçlü bir özel liman. MIP yetkilileri diğer hudut kapılarına ve limanlara tanınan vergisiz motorin uygulamasının MIP-Mersin Limanı için de uygulamaya konulmasının peşindeler. Mersin Deniz Ticaret Odası aynı konuda müracaatını yapmış durumda. Bildiğimiz kadarıyla şimdiye kadar ilgili her resmi kurumdan ve kuruluşlardan, yerel belediyeden tüm müsaadeler alınmış olmasına rağmen, konuya ilişkin son onay Maliye Bakanlığı'nda bekletilmektedir" dedi.
 
MIP'den gümrüksüz motorin için bekliyoruz

"UN Ro-Ro olarak Mersin-Trieste hattımızın başlamasıyla Mersin ve çevre ekonomilere önemsenecek bir katma değer getirdik" diyen Bayülgen, "Bu kararnamenin çok geciktiği görülmektedir. Her geçen gün bölge zarar görmektedir. Son olarak Tekirdağ-Akport'daki Ro-Ro seferleri için tanınmış olan bu hakkın Mersin-MIP için daha fazla gecikmeden sonuçlandırılması beklenmektedir" diye konuştu.

"Ro-Ro hattını başlatmak bir sorun değildir. Her müteşebbis parasal kaynağa sahipse bir Ro-Ro hattı kurabilir" diyen Kaptan Cemil Bayülgen bu konuda şu değerlendirmeyi yaptı: "Mevcut pazar, Trieste'de bu kadar sık aralıklarla devam eden bir Ro-Ro hattı varken, Toulon'a sefer yapılmasını tek başına besleyecek bir sefer ihtiyacını ortaya koymamaktadır. Aynı alanlarda çalışan şirketler ne kadar birbirlerine rakip değildir denilse de ticaretin kuralları içerisinde rakiptirler. UND Deniz'in başlattığı Akport-Toulon hattının başarılı olmasını temenni ederim. Ancak bizim değerlendirmemize göre açıkladıkları yıllık 19-20.000 araçlık bir potansiyel görmüyoruz. Bu hat Güney Fransa'ya, en fazla Paris'e, İspanya'ya ve Portekiz'e hitap etmektedir. Afrika'ya geçmek gibi bir yaklaşım adeta kenar süsü gibi bir beklentidir. İspanya-Türkiye ticaretinde çok ciddi bir daralma var. Sadece Fransa-Türkiye ticaret hacmi artış gösteriyor. Karşımızdaki verilere baktığımızda mevcut potansiyel iki ve hatta üçüncü gemi olarak açıklanan bu hattı kesinlikle beslemez."
 
GEMİYE CEMİL BAYÜLGEN ADI VERİLDİ

Pendik-Marsilya hattında çalışacak geminin adının kendisi için büyük bir onur vesilesi olduğunu ifade eden Cemil Bayülgen, şunları söyledi: "Temmuz ayında Flensburger Tersanesi'nden teslim alacağımız son gemimizle Pendik-Marsilya hattına başlıyoruz. Yönetim kurulu kararıyla bu gemimize Kaptan Cemil Bayülgen adı verilmiştir. Bu noktada kimse ‘Biz Toulon'a sefere başlayınca UN Ro-Ro da hemen arkamızdan Marsilya'ya hat açtı' demesin. Bu hat projesi ilgililerce çok yakından bilinmektedir ve mazisi üç yıla gitmektedir. Bu nedenledir ki UND'deki veya UND Deniz'deki arkadaşlarımız daha başlarda bizimle görüş alışverişinde bulunsalardı, zaten önceden bildikleri Pendik-Marsilya hattı projesini görerek daha başka hareket edebilirlerdi. Ben elini taşın altına koymuş kimsenin zarar etmesini istemem."

Kaynak: Referans
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr