Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Havayolu / İSPANYA-TÜRKİYE REKABETİ ARTIYOR

İSPANYA-TÜRKİYE REKABETİ ARTIYOR

İSPANYA-TÜRKİYE REKABETİ ARTIYOR05.05.2010

İspanya ile Türkiye arasında direkt uçuşları yapan THY ve İberia'nın yanına iki İspanyol havayolu şirketi daha eklenirken, rekabetin hızlanması bekleniyor.

Alınan bilgilerde, İstanbul-Barcelona arasındaki yeni direkt uçuşlara İspanyol havayollarından "Spanair" yarın, "Vueling" ise 24 Haziranda başlayacak. Türkiye ile İspanya sivil havacılık kurumları arasındaki mevcut anlaşma gereği, her iki ülkenin havayolları haftada 28 karşılık direkt uçuş hakkına sahip olurken, bunun tamamını şimdiye kadar sadece, Madrid ve Barcelona'dan haftada 14'er uçuşla THY yapıyordu. İspanya'dan sadece İberia havayolları, o da Madrid-İstanbul seferiyle haftada 14 uçuş gerçekleştirirken, şimdi de Spanair ve Vueling de haftada 7'şer uçuşla pazara dahil olacak.
THY ile kod anlaşması bulunan Spanair, THY'nin günde 2 kez olan ve Atatürk Havalimanına inen Barcelona-İstanbul seferlerine de bilet satarken, kendi uçağıyla başlatacağı günde bir kez olan seferlerini Atatürk Havalimanının yoğunluğu yüzünden, Sabiha Gökçen Havaalanı'na gerçekleştirecek.
Spanair'den alınan bilgilerde, hedeflerinin ayda karşılıklı olarak toplam 6 binden fazla yolcu taşımak olduğu açıklanırken, aynı zamanda Barcelona'daki El Prat havaalanının bir "hub" (uzun uçuşlarda transit geçiş doktası) haline getirilmek istendiği vurgulandı.
Spanair, "Barcelona havaalanını uluslararası uçuşlarda bir hub haline dönüştürmek hedefindeyiz. Barcelona'nın, gelecekte Afrika ve Amerika'ya uçuşlarda bir bağlantı noktası olabilmesi için yeni uçuş rotalarımızı özellikle Akdeniz havzasında yoğunlaştırmaktayız" açıklamasında bulundu. Spanair, Barcelona'dan İstanbul'a ilk direkt uçuşunu yarın gerçekleştirirken, şirket başkanı Ferran Soriano'nın da içinde olacağı uçağı, geçmişte Barcelona Belediye Başkanlığı yapmış olan İspanya'nın Ankara Büyükelçisi Joan Clos'un karşılayacağı bildirildi.
Bu arada İspanya'nın en büyük havayolu şirketi olan İberia'ya ait, ucuz tarifeli bilet satan Vueling şirketi de Barcelona-İstanbul direkt uçuşlarına 24 Haziranda başlayacak. Vueling de aynı sebeple Sabiha Gökçen Havaalanını kullanacak.
Mevcut durumda İspanya pazarının hakimi durumda olan ve Madrid ile Barcelona'dan İstanbul'a günde ikişer sefer yapan THY ise yılda toplam 300 bin yolcu taşıyor. THY'nın gelen talepten dolayı, iki ülkenin sivil havacılık kurumlarının anlaşmasında öngörülen haftada 28 direkt uçuş sayısının daha da artırılmasını istediği ancak şimdilik İspanyol makamlarının buna yaklaşmadığı da söyleniyor.
Kaynak: Lojiport
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr