Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / İHRACAT HEDEFİ RAHATLIKLA AŞILACAK

İHRACAT HEDEFİ RAHATLIKLA AŞILACAK

İHRACAT HEDEFİ RAHATLIKLA AŞILACAK05.05.2010

Bakan Çağlayan, TİM tarafından açıklanan İhracat rakamlarını değerlendirdi 
        
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ihracatın geçen ay 2009 yılının aynı ayına göre yüzde 25,44 oranında arttığını bildirdi ve yıl sonunda ihracatta 107,5 milyar dolarlık hedefin rahatlıkla aşılacağını ifade etti.

Çağlayan, yaptığı yazılı açıklamada, ihracatın geçen ay 9 milyar 436,7 milyon dolar olarak gerçekleştiğine dikkat çekti ve Nisan ayı rakamlarının ihracatta yeni pazarlara açılma stratejilerinin başarısını ortaya koyduğunu belirtti.
TİM tarafından açıklanan İhracatçı Birlikleri kayıt rakamlarına göre, 1 Ocak-30 Nisan tarihleri arasında toplam ihracatın 35 milyar 97 milyon dolara ulaştığını kaydeden Çağlayan, "2009 yılının Ocak-Nisan dönemi ile kıyaslandığında ihracatımızda yüzde 23,1 oranında artış olduğu görülmektedir. Söz konusu ihracat rakamlarının içinde, İhracatçı Birlik kayıtlarına girmeyen altın ihracatının bulunmadığını da özellikle vurgulamak gerekiyor. Bu rakamlarla, 2010 yılı için hazırlanan Orta Vadeli Programda öngörülen 107,5 milyar dolarlık hedef çok rahatlıkla aşılacak" dedi.
İhracatçılarımız yeni pazarlara yöneldi
Türkiye'nin ihracatında Avrupa ülkelerinin önemli bir yere sahip olduğuna işaret eden Çağlayan, bununla birlikte ihracatçıların geçtiğimiz yıldan itibaren yeni pazarlara yöneldiğini vurguladı. Bu şekilde geçen ay toplam 220 ülke/gümrük bölgesine ihracat yapıldığını belirten Çağlayan, bunlardan 9'unun geçen yıl ihracat yapılmamış yeni ülkeler/gümrük olduğuna dikkat çekti.
2009 yılı Nisan ayında 100 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştirdiğimiz ülke sayısı 21 iken, bu sayının geçen ay 25'e yükseldiğini da kaydeden Çağlayan, şöyle devam etti:
"Geçen yılın aynı dönemine kıyaslandığında 160 ülkeye olan ihracatımızda artış görülmüştür. Sadece Peru örneğine bakıldığında bu ülkeye ihracatımız geçen yıla göre yüzde 1.989 artışla 10 milyon dolar artmıştır. Benzer şekilde Paraguay'a ihracatımız yüzde 3.024 artış göstermiş ve geçen yıla göre 3,8 milyon dolar artış göstermiştir.
2010 yılı Nisan ayı ihracatımızın sektörel dağılımı, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla incelendiğinde, tarım ürünleri ihracatı yüzde 18,1 artarak 1,18 milyar dolar, sanayi ürünleri ihracatı yüzde 24,6 artarak 7,9 milyar dolar, madencilik ürünleri ihracatı ise yüzde 101,3 artarak 342 milyon dolar seviyesinde gerçekleşmiştir. Birlik rakamlarının alt sektörler itibariyle incelenmesi sonucunda, sanayi sektörlerinin ihracatımızın ve ekonomizmin dinamizmini sağlamaya devam ettiği açıkça görülmektedir."
Otomotiv sektörü
Çağlayan, otomotiv sektörünün 1,4 milyar dolarlık ihracatla önde gelen sektör olduğunu da ifade etti. Bunu sırasıyla, hazır giyim ve konfeksiyon, kimyevi maddeler ve mamulleri, demir çelik ürünleri ve elektrik-elektronik sektörünün izlediğini belirten Çağlayan, mutlak değer artış bazında en fazla ihracat artışının da 352 milyon dolar ile otomotiv endüstrisinde gerçekleştiğini bildirdi.
Elektrik ve elektronik sektöründe Bahreyn'e olan ihracatın yüzde 409'luk artışla 20,2 milyon dolara yükseldiğini vurgulayan Bakan Çağlayan, daha sonra ülkeler ve sektörler itibariyle şu değerlendirmeyi yaptı:
"Slovakya'ya geçen sene 1,5 milyon dolar olan ihracat bu yıl Nisan ayında 21,7 milyon dolara yükselmiş; Suriye'ye olan ihracatımız da yüzde 132 artış göstererek, 10,7 milyon dolara ulaşmıştır. Önemli pazarlarımızdan İngiltere'ye ihracatımız yüzde 19 artarak 97,7 milyon dolar; Almanya'ya olan ihracatımız yüzde 34 artarak 82,8 milyon dolar; Fransa'ya ihracatımız yüzde 34 artışla 66,5 milyon dolar, İspanya'ya olan ihracatımız yüzde 91 artarak 53,6 milyon dolar ve Irak'a ihracatımız yüzde 48,9 artarak 61,4 milyon dolar seviyesinde gerçekleşmiştir.
Otomotiv endüstrisi ihracatımız, 2010 yılı Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 33,2 oranında artarak 1 milyar 413 milyon dolar olmuştur. Ocak- Nisan dönemi itibariyle sektör ihracatı yüzde 47,1 artış göstermiştir. Nisan ayında binek otomobillerde yüzde 34 ve yan sanayi ürünlerinde görülen yüzde 33'lük artış, sektörün olumlu gelişimi açısından önemli bir yer tutmaktadır."
Diğer sektörlerde durum
Devlet Bakanı Çağlayan, Nisan ayında Malezya ve Japonya'ya yapılan makine ve aksamları ihracatındaki artışın dikkat çekici olduğunu da belirtti.
Geçen yıl bu dönemde Malezya'ya sadece 357 bin dolar ihracat yapılmışken, söz konusu rakamın bu yıl Nisan ayında 14,5 milyon dolara çıktığına işaret eden Çağlayan, Japonya'ya olan ihracatın da 289 bin dolardan 4,8 milyon dolara yükseldiğini bildirdi.
Çağlayan, ihracatta önemli oranda artış kaydedilen diğer ülkeleri de Suudi Arabistan,
Azerbaycan, İtalya, Libya, Türkmenistan ve Çin olarak sıraladı.
Madencilik ürünleri ihracatında sağlanan yüzde 101,3'lük artışın temelinde, bakır ve krom cevherleri ve konsantreleri ile doğal taş ihracatında yaşanan yükselmenin yattığını kaydeden Çağlayan, tarımsal ürünlerde de fındık ve mamulleri, ağaç mamulleri ve orman ürünleri, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ile canlı hayvan, su ürünleri ve mamullerinde önemli oranda ihracat artışı görüldüğünü vurguladı.
En fazla ihracat Almanya'ya
En çok ihracat yapılan ülkelerle ilgili değerlendirmede de bulunan Çağlayan, Nisan ayında en çok ihracatın 904 milyon dolar ile Almanya'ya yapıldığını, bu ülkeyi sırasıyla, Fransa, İngiltere, İtalya ve Irak'ın takip ettiğini kaydetti.
Çağlayan, en çok ihracat yapılan ülkeler sıralamasında Irak'ın 2'inci sıradan 5'inci sıraya gerilediğini, İngiltere'nin ise 5'inci sıradan 3'üncü sıraya yükseldiği belirtti.
Pazarlardaki ürün yelpazesini genişleterek ihracat hacmini artırmaya yönelik gayretlerin ve yeni pazarlara açılma çabalarının sürdüğünü de ifade eden Bakan Çağlayan, "Gelişmeler,  Türk ihracatçısının girişimciliğini açık bir şekilde göstermektedir. İhracatımız içinde Avrupa ülkeleri önemli bir yere sahip olmakla birlikte ihracatçılarımız geçtiğimiz yıldan itibaren yeni pazarlara da yönelmiştir. Avrupa ülkelerinde toparlanmayla birlikte bu yeni pazarlarda da tutunan ihracatçılarımızla Türkiye'nin ihracatını çok daha iyi yerlere taşıyacağız"
açıklamasında bulundu.
Kaynak: Dünya
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr