Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Üye Şirketlerden / DÜNYANIN İLK ENERJİ GEMİSİ MALZEMELERİNİN TAŞIMASI KITA LOJİSTİKTEN

DÜNYANIN İLK ENERJİ GEMİSİ MALZEMELERİNİN TAŞIMASI KITA LOJİSTİKTEN

DÜNYANIN İLK ENERJİ GEMİSİ MALZEMELERİNİN TAŞIMASI KITA LOJİSTİKTEN05.05.2010

Bir enerji santralı şeklinde tasarlanmış olan dünyanın ilk enerji gemisi DOĞANBEY POWERSHIP'in malzemelerini KITA Lojistik taşıdı.

Dünyanın İlk Enerji Gemisi Malzemelerinin Taşıması KITA Lojistik'ten

Tuzla Sedef Bey Tersanesi'nde Karadeniz Enerji Grubu tarafından inşa edilen ve Irak'ta kıyıda enerji üreterek Basra bölgesini aydınlatacak olan Doğanbey Powership Nisan ayı başında törenle denize indirilerek Basra'ya doğru yola çıktı. Dünyada türünün ilk örneği olan ve komple bir enerji santralı şeklinde tasarlanan geminin malzemelerinin taşınmasını ise proje lojistiğinin güçlü markası KITA Lojistik gerçekleştirdi. Hava, deniz, demiryolu, karayolu taşımacılığı alanlarında faaliyet gösteren KITA Lojistik, 144 MW elektrik üretim kapasitesine sahip Doğanbey Powership gemisinde kullanılan gaz motorları ve jeneratörleri, Fransa ve Finlandiya'dan Türkiye'ye taşıdı. Tuzla Sedef Tersanesi'ne getirilen, her birinin ağırlığı 255'er ton olan dev santral parçalarının taşıması, özel vinçli gemilerle yapıldı. KITA Lojistik, Norveç'ten yüklediği Doğanbey Powership'e ait çapaları da, taşıma kapasitesi yüksek özel lowbed araçlarla karayolundan Türkiye'ye getirdi. Çapaların montajından sonra gemi 3 Nisan'da, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın da katıldığı bir törenle denize indirildi.

KITA Lojistik Genel Müdürü Emre Eldener projeyi lojistik açısından özel kılan unsurları şöyle aktardı:

“Türkiye'de kurulan doğalgaz santralları için son 5 yılda kapıdan kapıya 50'nin üzerinde motor ve türbin taşıması gerçekleştirdik. Taşıdığımız ekipmanların ağırlığı zaman zaman 300 tonu buldu. Bu projeyi bizim açımızdan özel kılan, malzemelerin doğrudan tersaneye indirilmesi ve tersanenin yoğun trafiğinde özel vinçli proje gemisinin çok iyi bir zamanlamayla yanaşıp kısa sürede malzemeyi boşaltıp ayrılmasını planlamak oldu.  Bazen rutin yüklerin dışına çıkıp bu projedeki gibi heyecanlı işler yapmak heyecanımızı arttırıyor.”
KITA Lojistik hakkında…

Kurulduğu 1995 yılından bu yana yaptığı çalışmalarla Türkiye'nin önce gelen lojistik şirketlerinden biri olan KITA Lojistik hava, deniz, demiryolu, karayolu taşımacılığının yanı sıra depolama, tedarik zinciri yönetimi gibi tüm lojistik hizmetleri bünyesinde barındırıyor. KITA Lojistik  80 araçlık filosuyla, aralarında Avrupa, Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetlerin de bulunduğu bölgelerde, 100'den fazla ülkede, 450 noktada müşterilerine hizmet veriyor.
 
Kaynak: UTA
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr