Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / KAYIP 250 MİLYON DOLARI AŞTI, ŞİRKETLER BASTIRDI: AVRUPADA KORİDOR AÇILIYOR

KAYIP 250 MİLYON DOLARI AŞTI, ŞİRKETLER BASTIRDI: AVRUPADA KORİDOR AÇILIYOR

KAYIP 250 MİLYON DOLARI AŞTI, ŞİRKETLER BASTIRDI: AVRUPADA KORİDOR AÇILIYOR29.04.2010

İzlanda'daki yanardağın püskürttüğü kül yüzünden oluşan kül bulutunun havayollarına maliyetinin, günlük 250 milyon doları aştı, havayolu şirketleri uçuşların bir an önce başlaması için bastırırken, AB üyesi ülkeler Avrupa'da açılacak birtakım hava koridorları ile krizi yumuşatmayı hedefliyor.

 Avrupalı havayolu şirketleri Avrupa Komisyonu ve hükümet yetkililerine "hava sahalarını açın" baskısını artırdı. Uçuşların güvenli olduğunu savunan British Airways CEO'su 3 saat boyunca İngiltere üzerinde tur attı. İzlanda'daki yanardağın püskürttüğü kül yüzünden oluşan kül bulutu havayolu şirketlerinin belini büktü. Gelirlerinin yanı sıra market değerleri de milyon dolarlarca düşen hava yolu şirketleri, gerçekleştirdikleri test uçuşlarıyla Avrupa Komisyonu'nu uçuşların güvenli olduğuna inandırmaya çalışıyor. 4 günlük zarar 1.5 milyar dolar Kriz  danışmanlık şirketi Lewis PR, Avrupalı havayolu ve diğer seyahat şirketlerinin 4 günlük zararının 1.5 milyar doların üzerinde olduğunu tahmin etti. Kriz, bazı havayolu şirketlerinin acil önlemler almasına neden oldu. Brüksel Havayolları, devletten yardım talep ederken, İskandinav Hayayolları, Norveç'te yer hizmetlerinde çalışan 2 bin 500 kişiyi işten çıkaracağını açıkladı. Dünyada yaklaşık 5 milyon yolcunun bu durumdan mağdur olduğu belirtilirken, uzmanlar bu durumun aylar sürmesi halinde Avrupa'nın büyüme hızını 1-2 puan düşürebileceğini söyledi. Avrupa'da ulaşımı alt üst eden volkanik kül bulutu, Avrupa Birliği'nin ana gündem maddesi haline geldi. Havayollarının toplam zararı günlük 250 milyon dolar. Lufthansa: Günlük zarar 34 milyon dolar Emirates: 10 milyon $ Lufthansa hisseleri yüzde 4.1, BA hisseleri 3.1, Air France-KLM hisseleri 2.17, Ryanair hisseleri 2.4, ve Easyjet hisseleri 1.2 düştü. Volkan krizinden THY hisseleri de nasibini aldı ve hisseler dün gün içinde yüzde 5 düşüş yaşadıktan sonra toparlandı ve günü yüzde 0.2'lik gerilemeyle kapadı Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), havayollarındaki iptaller nedeniyle, günlük zararın 250 milyon doları bulduğunu açıkladı. Kuruluş, bu zararın haftasonuna kadar süreceğini, havaalanında kalan yolcuların bakımı ile yeni rotanın maliyetlerinin de buna dahil olmadığını kaydetti. Kül bulutunun havayollarına maliyetinin, 11 Eylül'den daha fazla olduğuna da dikkat çekiliyor. Avrupa'daki çoğu hava sahasını kapatan Avrupa Birliği'nin 27 Ulaştırma Bakanı, krizden çıkış yollarını düzenlenen telekonferansla tartıştı. Krizde milyonlarca dolar zarara uğrayan havayolu şirketlerinin "hava sahalarını açın" önerisine, kulak tıkayamayan AB üyeleri, Avrupa üzerinde açılacak hava koridorlarıyla krizi aşma kararı aldı. Buna göre, kül bulutlarının yoğunluğuna göre Avrupa üzerinde bazı hava koridorları açılacak ve uçuşlar buraya yönlendirilecek. Önümüzdeki haftaya kadar yavaş yavaş hava koridorlarının sayısı artırılarak, maksimum sayıda yolcunun ülkelerine ulaştırılması hedefleniyor.
Kaynak: Akşam