Ülkemizde, doğu-batı yönleri doğrultusunda kesintisiz bir demiryolu ana koridoru oluşturularak, gerek ulusal, gerekse Avrupa - Asya arasında transit ulaşım olanaklarının artırılması amacıyla yük taşımacılığı projelerine öncelik verilmiş bulunmaktadır.
Avrupa Birliği'nin hızlı tren ağlarıyla uyumu yönünde önemli bir adım olan Marmaray, Ankara-İstanbul Hızlı Tren, Kars-Tiflis Projeleri gibi projelerin gerçekleştirilmesiyle birlikte, Avrupa'dan Asya'ya, batıdan doğuya kesintisiz, hızlı, ekonomik bir demiryolu bağlantısı sağlayacaktır.
Marmaray Projesinin tamamlanmasından sonra parlayıcı ve patlayıcı madde yüklü vagonlardan oluşturulan yük trenleri dışındaki tüm yük trenleri 23:00 ile 06:00 saatleri arasında belirlenen 3 saatlik periyotta çift hatta tüp geçidi kullanabilecektir. Bu saatler arasında 21 gidiş, 21 dönüş olmak üzere 42 adet yük treninin çalıştırılması planlanmaktadır.
Ayrıca, Marmaray projesi kapsamında Gebze-Halkalı hattının 24 ay süreyle mevcut demiryolu hattının trafiğe kapanmasıyla eşzamanlı olarak Avrupa - Asya demiryolu bağlantısı Derince - Tekirdağ, Bandırma - Tekirdağ arasında modern ve yeni feribotlarla feribot işletmeciliği yapılacaktır. Bu tren feri taşımacılığı ile Avrupa ve Asya arasında yıllık 1.4 milyon ton kombine demiryolu yük taşımacılığı yapılacaktır.
Marmaray projesinin tamamlanmasından sonra da feribot işletmeciliği devam edecektir.
Muratlı-Tekirdağ demiryolu altyapısı tamamlanmıştır. Üst yapı inşaat çalışmaları devam etmektedir.
Samsun-Kavkaz Limanları Arasında Feribot Bağlantılı Demiryolu Taşımacılığı Yapılması kapsamında; Türkiye ile Rusya Federasyonu arasında Karadeniz üzerinde bir tren-feri hattı oluşturularak Rusya'dan Ülkemize ve Ülkemizden Rusya’ya yapılacak kombine taşımaların, Samsun ve Kavkaz (Rusya Federasyonu) Limanları arasında bir köprü oluşturulmak suretiyle gerçekleştirilmesi sağlanacaktır.
Gürcistan Poti ve Bulgaristan Varna limanlarına yapılacak bağlantılarla TRACECA koridoru için önem arzeden bu projeyle Türkiye’den Rusya, Ukrayna, Türk Cumhuriyetleri ile Ortadoğu ülkelerine ve tersi istikamette kombine taşımacılığın yapılması sağlanacak, Türkiye’den Rusya, Ukrayna ve Türk Cumhuriyetlerine ihracat ve diğer yükler aktarmasız ve daha ucuz taşınabilecek, Türkiye ile Rusya arasında yapılan ithalat, ihracat ve transit taşımaları demiryoluna kanalize edilerek yılda 250 bin ton yük taşınacaktır.
Asya ile Avrupa arasındaki eski tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan ve birbiri ile tarihten gelen dostlukları, kültürel ilişkileri olan, Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan devletleri ve milletleri arasındaki ilişkileri daha da pekiştirerek ticaretin gelişmesine katkıda bulunacak bu üç ülke dışındaki bölge ülkeleri arasındaki ticaretin artmasına vesile olarak, ekonomik yönden gelişmesine yardımcı olacak Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu Projesinin inşaatına başlanmıştır.
Avrupa ile Asya arasında önemli bir demiryolu koridoru olacak olan Kars-Tiflis-Bakü demiryolu projesiyle ilk etapta yıllık 6.5 milyon ton yük taşınacaktır.
Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu Hattı, Marmaray ve diğer projelerle birlikte düşünüldüğünde Avrupa'dan Çin'e kesintisiz demiryolu koridorunun önemli bir bölümünü oluşturmaktadır.
Ülkemiz dış ticaret potansiyelinin geliştirilmesinde, Türkiye, Avrupa, Asya ve Ortadoğu demiryolu koridorları önemlidir. Ayrıca, Basra ve Kuzey Afrika Koridorlarının da geliştirilmesi gerekmektedir.
Yakın gelecekte Demiryolu Ağına yapılacak yeni yatırımlarla; İstanbul – Basra, İstanbul – Kars – Tiflis – Bakü, Kavkaz – Samsun – Basra, İstanbul – Halep – Mekke, İstanbul – Halep – Kuzey Afrika taşımacılık koridorları geliştirilmesi ile Türkiye’nin köprü konumu daha da güçlenecektir.
Bunun için; Kars-Tiflis, Boğaz Geçişi (Marmaray), Kavkaz-Samsun Feribot, Vangölü Geçişi, Nusaybin-Irak Bağlantısı çalışmaları sürdürülmektedir.
Demiryollarının yapısal değişiminin için, TCDD Kanunu hazırlık çalışmaları hızla sürdürülmektedir. Yeniden Yapılanma sonucunda; Altyapı Yönetimi ve Tren İşletmeciliği birbirinden ayrılacaktır. Böylelikle Özel sektörün finans kaynakları ve işletmecilik esnekliği demiryolu sektörünü geliştirecek ve Özel sektöre ait demiryolu hatları olabilecektir. Özel Sektör, kendi personeli ve trenleri ile yolcu ve yük taşımacılığı yapabilecektir.
Kaynak: UTA