Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Karayolu / İSTANBULDA 545, PARİSTE 6 TANE SÜRÜCÜ KURSU VAR

İSTANBULDA 545, PARİSTE 6 TANE SÜRÜCÜ KURSU VAR

İSTANBULDA 545, PARİSTE 6 TANE SÜRÜCÜ KURSU VAR29.04.2010

İstanbul Trafik'ten Sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı Oktay Bulduk'a göre İstanbul trafiğinin en büyük sorumluları sürücü kursları. Bulduk, ‘Kursların denetimi yok' diyor.
 
"İyi korna, iyi fren, iyi şans..." Hindistan'da şoförler kelimelerle anlatılamayacak kadar tehlikeli trafiği bu sözlerle tanımlıyor. Her gün trafiğe çıkan biri olarak Türkiye'nin de farklı olduğunu düşünmüyorum.

Bu sorunun yakın zamanda çözüleceğine olan inancımı da perşembe akşamı katıldığım bir toplantıda kaybetmiş bulunuyorum.

Renault Mais yaklaşık 8 yıldır bir sosyal sorumluluk projesi yürütüyor. Projenin adı "Sokakta İlk Adımlar Yol Güvenliği Eğitim Projesi." Trafik sorununun eğitimle çözüleceğine inanan Renault, bu projeyle ilkokul ikinci sınıf öğrencilerine trafik eğitimi veriyor, üçüncü sınıf öğrencilerine ise trafik konulu afiş yarışması düzenliyor. Kazanan okulu da Fransa'da Disneyland'ta ağırlıyor. Renault 8 yılda 500 bin öğrenciyi eğitti, 1 milyonu hedefliyor.
Bu yılki afiş yarışmasında kazanan okulu belirlemek üzere perşembe akşamı jüri üyeleri olarak toplandık. Jüri üyelerinden biri ise İstanbul Trafik'ten Sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı Oktay Bulduk'tu. Diğer jüri üyelerinin İstanbul'un kördüğüm haline gelen trafiğini eleştirirken polise yüklenmesi üzerine Bulduk, ilginç hatta şaşırtıcı bir konuşma yaptı. Ve şu bilgileri verdi:
 
1 liraya sürücü kursu

*İstanbul'da 2 milyon 750 bin motorlu taşıt, 4.5 milyon ehliyetli sürücü var. Her gün trafiğe 400 yeni araç katılıyor. Yılda 120 bin araç eder. Oysa sadece 300 bin kapasiteli otoparkımız var.
* Gayrikanuni bir şekilde İSPARK sayesinde sol şeritlerde otoparklar oluştu. 1 milyon araç sokak, cadde kenarlarında park halinde. Bu korkunç bir şey. 10 sene sonra sokak aralarında bile park yeri olmayacak.
* İstanbul'da 2700 kişi trafikte hizmet veriyor. Bunların sadece 1600'ü polis. Bu sayı en az 6 bin olmalı.
* Polisleri çok hızlı alıyoruz. Eğitilene kadar şark hizmeti geliyor. Her yıl 8-9 bin polis şarka gidiyor. İstanbul'da hayat zor olduğu için dönmek istemiyorlar.
* Genel olarak 70-80 bin polise ihtiyacımız var ama 45 bini geçemedik.
* Trafik bir kültürdür. Bu kültür evde alınır. Ama trafik kurallarına uymayan anne babayı gören çocuklar bu kültürü alamaz.
* En büyük sorun sürücü kursları. İstanbul'da 545 sürücü kursu var. Londra'da 1.2 milyon sürücü 7.5 milyon araba var. 12 sürücü kursu var. Paris'te 6, Madrid'de üç tane.
* Günde 1 liraya sürücü kursu ilanları var. Kursların standardı yok. Denetimi yok. Sürücü pisti, aracı, hocası yok.
* Trafikte kazaların yüzde 70'i arkadan çarpma ile oluyor. Çünkü trafik kültürü olmadığı için tampon tampona gidiyoruz.
* 2003'ten beri Karayolları Kanunu bekliyor. Alt komisyona havale edildi. Komisyona havale edilen kanunların sonunu biliyoruz. Kanunun çıkacağından ümitli değilim.
 
Bulduk, sadece polisi suçlamakla trafiğin düzelmeyeceğini ısrarla söylüyor. Trafik konusunda en yetkili isimlerden biri olan Bulduk'un bu sözlerinin üzerine artık söyleyecek bir şey bulamıyorum. Bugünlerimize şükredelim!
 
 
Kaynak: Referans
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr