Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / İLKLERDEN KORMADIM, TEKSTİLDE 300 MİLYON DOLARLIK İHRACAT YAPACAĞIZ

İLKLERDEN KORMADIM, TEKSTİLDE 300 MİLYON DOLARLIK İHRACAT YAPACAĞIZ

İLKLERDEN KORMADIM, TEKSTİLDE 300 MİLYON DOLARLIK İHRACAT YAPACAĞIZ21.04.2010Ahmet Zorlu, tekstilde 1 milyar dolara yakın ciroları olduğunu belirterek ‘Tekstil öldü' söylemlerinin gerçeği yansıtmadığını anlattı. Zorlu, başarısının sırrının ise ‘ilklerden korkmamak' olduğunu söyledi.
 
Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu, "Tekstil öldü" yorumlarına katılmadığını belirterek "Bizim grup olarak geçen sene yaptığımız 2.5 milyar dolarlık ihracatın 250-300 milyon doları tekstilden geldi. Bu yıl yine 300 milyon dolarlık tekstil ihracatı yapacağız. Tekstilde 1 milyar dolara yakın ciromuz var. Bu yıl toplam ihracat hedefimiz ise 3 milyar dolar" dedi.
Eğitim ve danışmanlık firmaları Eduplus ile Taktx'ın dün birlikte düzenlediği "7. Liderlik Zirvesi"nde Türkiye ekonomisine yön veren patronlar bir araya geldi. Aralarında Feyyaz Berker, Ahmet Zorlu, Cem Kozlu ve Osman Boyner'in de bulunduğu 30 holding patronu ve yöneticisi zirvede başarılarının sırlarını anlattı.
 
1000 işadamı katıldı
Yaklaşık bin işadamının katıldığı zirvede iletişim uzmanı Ali Saydam, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu ile "Küresel Pazarlar ve Dünya Şirketi Olmanın Kuralları" başlıklı bir söyleşi gerçekleştirdi. Tekstil, enerji ve gayrimenkul sektörlerinde faaliyet gösteren 50'den fazla şirketi ile 110 ülkeye ihracat yapan ve 30 bin çalışanıyla Türkiye'nin en büyük grupları arasında yer alan Zorlu Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu, söyleşide Zorlu Grup olarak 2009 yılında 2.5 milyar dolar ihracat yaptıklarını söyledi.
Her zaman idealinin hiç kimsenin yapmadığını piyasaya sürmek olduğunu anlatan Zorlu, Denizli'nin Babadağı ilçesinde dokumacı bir ailenin ortanca çocuğu olarak doğduğunu dile getirerek şöyle devam etti: "Çocukken Türkiye'nin çeşitli illerinden fötr şapkalı tüccarlar gelirdi. Ben onlara imrenirdim. 14 yaşındayken babamdan İstanbul'da bana dükkân açmasını isterdim ama dükkân Trabzon'da açıldı. 10 yıl orada ticaret yaptım. 1970'li yılların sonunda Trabzon küçük gelince İstanbul'a geldim. İstanbul'da olmayan empirme çarşafı yaptım."
O dönem bir müşterinin kendisinden 15 milyon metre kumaş istediğini anlatan Zorlu, sonrasında hayatını değiştiren gelişmeleri şöyle anlattı: "Dönemin en büyük fabrikası olmasına rağmen fabrikaya gittiğimde bana ‘Bu bizim 3 yılık kapasitemiz' deyince o dönemden sonra yüksek volümlü fabrika kurmak hedefim oldu. Aynı sistemi televizyonda da denedik. Televizyonda 1 milyon hedefi koyunca kimse inanmadı. Ama bu hedefi koyduğumuz ilk yıl 1 milyon 22 bin üretim oldu. Ondan sonra 2 milyon oldu. Şimdi 30 milyon televizyon, beyaz eşya üretecek kapasiteye sahibiz. Tekstilde ise 2 milyon metrekare üretim yapacak düzeye geldik."
 
Zorlu Center benim idealim
Her zaman ilkleri yapmayı amaçladığını vurgulayan Ahmet Zorlu, gayrimenkulde de aynı şeyi yaparak kimsenin yapmadığını yapmayı hedeflediğini ifade etti. Zorlu, "Karayolları arazisinde 120 dönüm araziyi alırken ‘Bu kadar para verilir mi' diyenler oldu ama benim idealim vardı. İçinde alışveriş merkezi, kültür merkezi, kongre, iş merkezi, otel ve rezindans olduğu için ismini 5'i bir yerde koydum" diye konuştu.
Zorlu Grup'un Türkiye'de Ar-Ge'ye en fazla yatırım yapan şirket konumunda olduğuna dikkat çeken Zorlu, şöyle konuştu: "Vestel'i alınca bana Ar-Ge departmanı olarak tamirci dükkânı gibi bir yer getirdiler. Orayı düzenledim. Şu anda Ar-Ge'de 800 kişi çalışıyor. Ar-Ge'ye en büyük yatırımı yapan firmayız. 300-400 çeşit TV üretiyoruz. Her ülkeye göre TV üretiyoruz. Bu da Ar-Ge'ye verdiğimiz önemin sonucu. Yenilik yapamazsanız bir yere gidemezsiniz."
Babasından kendisine büyük bir servet kaldığını söyleyen Ahmet Zorlu, "Babam ihtilal zamanında servetini kaybetti. Ben sadece 11 bin 800 lira borcu teslim aldım. Ancak babamdan aldığım en büyük servet itibar oldu" dedi.
 
ONUR ÖDÜLÜNÜ BERKER ALDI
Liderlik Zirvesi'nde daha önce Vehbi Koç ve Sakıp Sabancı'ya verilen Onur Ödülü'nü bu yıl Tekfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Feyyaz Berker aldı. Berker, törende yaptığı konuşmada, Tekfen Holding'in kuruluş hikâyesini anlatarak "Ben kendi neslimi şanslı görüyorum. Çünkü biz yaptığımız işlerde bugünkü kadar rekabete açık değildik. Bugün dünyayla rekabet içindeyiz ve bundan kaçmanın imkânı yok. Kapalı bir ekonomiyle başarıya ulaşmanız mümkün değil" dedi. Artık devletlerin 100 yıllık planlar yaptığını, Türk şirketlerinin de 40-50 yıllık planlar yapması için önlerini görmeleri gerektiğini aktaran Berker, Türkiye'de işsizliğin çözülmesi için KOBİ'lerin desteklenmesi gerektiğini ifade etti.
 
LİDERLER FACEBOOK'TAN KORKMASIN
"Yeni Trendler ve CEO Araştırmaları Sonuçları"nı değerlendiren PricewaterhouseCoopers Türkiye Başkanı Cansen Başaran Symes, liderlerin facebook'tan korkmaması gerektiğini söyledi. Başaran, "Facebook, birçok reklamın ulaştığı bir yer. Ben de iş çevremde bunu kullanıyorum. Liderlere de şirket içi iletişimde facebook'u kullanmalarını öneriyorum. Bu tür şeylerden korkmamak lazım" diye konuştu. İyimserliğin CEO'ların C vitamini olduğuna değinen Başaran, "İyimser CEO'lar daha başarılı. Çünkü, uyum sağlayabiliyor, işbirliği yapabiliyor ve çalışanlarına güvenebiliyorlar" dedi.
 
Kaynak:Referans
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr