Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / İHRACATÇILAR SINIRSIZ TİCARET İÇİN BÜYÜKELÇİLERLE BULUŞTU

İHRACATÇILAR SINIRSIZ TİCARET İÇİN BÜYÜKELÇİLERLE BULUŞTU

İHRACATÇILAR SINIRSIZ TİCARET İÇİN BÜYÜKELÇİLERLE BULUŞTU21.04.2010
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve Türkiye genelindeki 61 ihracatçı birliğinin temsilcileri, ihracat için belirlenen “Sıfır Sorun, Sınırsız Ticaret" stratejisini anlatmak amacıyla Ankara’da 40’ı büyükelçi 64 ülkenin temsilcisiyle buluştu.
TİM Başkanı Büyükekşi, “ Serbest ticaret dünya ticaretini artıracaktır, buna inanıyoruz ve büyükelçilerle her yıl bir araya gelip ihracat stratejimizi anlatacağız” dedi.
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ise “Türkiye doğu ve batı arasındaki köprü ise, büyükelçiler de ülkemiz ve ülkeleri arasındaki köprülerdir” diye konuştu.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ve Türkiye genelindeki 61 ihracatçı birliğinin temsilcileri, ihracat için belirlenen “Sıfır Sorun, Sınırsız Ticaret" stratejisini anlatmak amacıyla Ankara’da büyükelçilerle buluştu. Yaklaşık 80 ülkenin temsilcisinin davet edildiği geceye, Devlet Bakanı  Zafer Çağlayan da katıldı. Gecede konuşan Büyükekşi sözlerine, “Bizde güzel bir ifade var ‘Hem ziyaret hem ticaret’ “ diye başladı. Serbest ticaretin özgürlük anlamına geldiğini söyleyen Büyükekşi, “Biz Türkiye ihracatçıları olarak, tüm dünyayı karış karış geziyoruz. Hindistan’dan Katar’a, Hollanda'dan Brezilya'ya kadar tüm ülkeler ile dış ticaretimizi artırmak için var gücümüzle çalışıyoruz.” dedi.
Dış ticaretin, ülkeler arasındaki sorunların çözülmesini hızlandırdığını vurgulayan Büyükekşi, ticaretin siyasi konuların gündemine takılıp kalmayacağını ifade etti.
“Vize meselesi çözülmeli”
Türkiye’nin AB’ye üyeliğinin, her iki taraf için de büyük faydaları olacağını söyleyen Büyükekşi, “Bizler; bu yolda olumlu çalışmaların hızlandırılması gerektiğini düşünüyoruz. Gelişmeleri besleyecek verimli adımların lüzumuna da dikkat çekmek istiyoruz. Meselâ vize meselesinin çözülmesi. Bugün; vize meselesi, önemli bir problem. İşadamlarımızın en büyük sıkıntısı. Gümrük birliği kapsamında malların dolaşımında bir sorun yok. Fakat; O malları üreten teknisyen ve satacak olan pazarlamacı dolaşamıyor” dedi. Büyükekşi, bu durumun müşteri kaybına yol açacağını vurgulayarak,  vizenin kalkması halinde, Türkiye’den AB’ye işsiz akını olacağı korkusunun da yersiz olduğuna dikkat çekti.
“Ülkeler birlikte çalışmak durumunda”
Gecede konuşan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan da , dünya ticaretinde ülkelerin birlikte çalışmak zorunda olduğu bir dönemin yaşandığına dikkat çekti. “Biz Türkiye olarak ihracat odaklı yatırım, üretim ve istihdam politikası uyguladık” diye konuşan Çağlayan, yaşanan ekonomik krizin, tüm dünyayı 4 yıl geriye götürdüğünü söyledi. Çağlayan, “Türkiye doğu ve batı arasındaki köprü ise, büyükelçiler de ülkemiz ve ülkeleri arasındaki köprülerdir” dedi. Türkiye’nin, Avrupa’ya en yakın tedarikçi ülke olduğunu hatırlatan Çağlayan, ülkelerarası ilişkilerin gelişmesinde ticari ilişkilerin önemine dikkat çekti.
 
Kaynak: TİM
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr