Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / KÜL BULUTU UKRAYNA TARAFINA KAYDI

KÜL BULUTU UKRAYNA TARAFINA KAYDI

KÜL BULUTU UKRAYNA TARAFINA KAYDI19.04.2010

Meteorolojik gelişmelerin olumlu olduğu belirtildi

Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürü (SHGM) Ali Arıduru, İzlanda''daki yanardağ patlamasının ardından Türkiye''yi etkilemesi beklenen kül bulutları konusundaki gelişmelerin olumlu olduğunu belirterek, kül bulutunun şu anda Türkiye sınırlarının kuzeyine, Karadeniz''in Ukrayna tarafına kaydığını söyledi.

Arıduru, dün saat 16.30''dan itibaren Karadeniz kıyılarındaki hava sahasını etkisi altına alan kül bulutlarının 23.00-02.00 saatleri arasında İstanbul hava sahasında 10 bin feetin altına indiğini ancak meteorolojik etkilerle daha sonraki saatlerde durumun değiştiğini kaydetti. Arıduru, ''''şu anda gelişmeler olumlu görünüyor ancak saat 12.00''ye kadar bekleyip yeniden gelişmeleri değerlendireceğiz. Meteorolojik etkilerle kül bulutu kuzeye doğru uzaklaşıyor. Kül bulutu şu anda Türkiye sınırlarının kuzeyine, Karadeniz''in Ukrayna tarafına kaydı'''' şeklinde konuştu.

Meteorolojik durumun bugün öğle saatlerine kadar izleneceğini de ifade eden Arıduru, ''''Avrupa Hava Trafik Ajansı (Eurocontrol) ile saat 12.00''de durumu yeniden değerlendireceğiz'''' dedi.

Arıduru, İstanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanları ile Tekirdağ Çorlu Havaalanı, bölgesinde şu anda herhangi bir kısıtlamanın söz konusu olmadığını, hava trafiğinin normal seyrettiğini de sözlerine ekledi.

Öte yandan, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü Hava Tahminleri Dairesi Başkanlığı yetkilileri, bugün İstanbul''da havanın parçalı bulutlu olacağını ve akşam saatlerinde mevzi sağanak yağış beklendiğini belirtti.

Meteoroloji yetkilileri, Marmara Bölgesi ve İstanbul''da rüzgarın güney yönlerden orta kuvvette estiğini, kül bulutlarının Karadeniz''in kuzeyine doğru kaydığını, önümüzde 18 saat içinde İstanbul''a kül bulutlarının gelmesinin beklenmediğini bildirdi.

Bu arada, yanardağ patlamasının ardından İstanbul Atatürk Havalimanı ile Avrupa ülkelerine yapılan uçuş iptalleri devam ederken Viyana, Milano, Saraybosna, Priştine, Bükreş ve Kiev seferi yeniden başladı.

Atatürk Havalimanı''nda yolcuların bekleyişleri ise sürüyor. BTA Catering, yolculara sabah ikramlarında bulundu.
 
Kül bulutunun etkileri konuşulacak
 
Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşarı Hasan Zuhuri Sarıkaya başkanlığında, İzlanda''daki yanardağ patlamasından sonra oluşan ve Türkiye''ye ulaşan toz ve kül bulutunun Türkiye''ye etkileri konusunda değerlendirme toplantısı yapılacak.
Müsteşar Sarıkaya başkanlığında, Devlet Meteoroloji Genel Müdürlüğünde saat 14.00''te yapılacak toplantıya, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seracettin Çom katılacak.

Zonguldak açıklarında yeni oluşum var
 
Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ)Genel Müdürlüğü, Ankara ve İstanbul FIR''ları (hava sahası) içinde belirli bölgelerde uçuş tahdidine yol açan volkanik oluşumların hava sahasını kuzeye doğru terk ettiğini bildirdi.
 
DHMİ''den yapılan yazılı açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Ankara ve İstanbul FIR''ları içinde belirli bölgelerde uçuş tahdidine yol açan volkanik oluşumlar hava sahamızı kuzeye doğru terk etmiş olup TSİ ile 11.30''da NOTAM''lar iptal edilmiştir. Önümüzdeki saatlerde meteorolojik rasatlarda Zonguldak açıklarında sadece deniz üzerinde belirli bir irtifa bandında yeni oluşum gözlemlendiği bildirilmektedir."
 
Kül bulutu 2 kilometreye düştü
 
İzlanda''da geçen hafta patlayan yanardağın, bugün çevresindeki bölgeye güçlü sarsıntılar gönderdiği, ancak Avrupa''da hava trafiğini felç eden kül bulutunun irtifasının yaklaşık 2 kilometreye düştüğü bildirildi.
 
İzlanda Meteoroloji Dairesi''nde görevli jeolog Hjorleifur Sveinbjornsson, kuzeyden esen güçlü rüzgarların, kül bulutunu güneye sürüklediğini, güçlü volkanik sarsıntıların meydana geldiğini, bu nedenle yanardağın yüzeyinde bazı değişikliklerin meydana gelmiş olması gerektiğini, volkandan muhtemelen bir miktar lav çıktığını söyledi.   

Kaynak: Dünya
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr