Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / LOJİSTİĞİN ANA ARTERİ OLACAĞIZ

LOJİSTİĞİN ANA ARTERİ OLACAĞIZ

LOJİSTİĞİN ANA ARTERİ OLACAĞIZ13.04.2010

TOBB Başkanı, “Türkiye eğer rolünü iyi oynayıp gerekli adımları atarsa, dünya ticaret yolunun toplar ve atardamarları haline dönüşür” dedi.

Dünya üretiminin yeniden yön değiştirdiğini söyleyen Rifat Hisarcıklıoğlu, “Türkiye eğer rolünü iyi oynayıp gerekli adımları atarsa, dünya ticaret yolunun toplar ve atardamarları haline dönüşür” dedi.  

Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin geleneksel Kartepe Toplantıları’nın her zamanki konuğu yine Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’ydu. Türkiye ekonomisi üzerine bir değerlendirme yapan Hisarcıklıoğlu, toplantı bitiminde lojistiğin önemi ve Atatürk’ün yatı Savarona üzerine sorduğumuz soruları şöyle yanıtladı: “Bir Japon işadamına, ‘1 trilyon doların olsa, hangi ülkelere yatırım yaparsın?’ diye sormuşlar. O da, ‘iki ülkeye yatırım yaparım’ diye yanıtlamış ve eklemiş, ‘500 milyon doları ile enerji üzerine Brezilya’ya, kalan 500 milyon dolar ile de lojistik üzerine Türkiye’de yaparım’ demiş. Bunu ben değil, Fransız Ekonomi Bakanı anlattı. Türkiye’nin geleceğinin hangi noktada olduğunu düşünmeniz adına bu açıklamayı yaptım. Türkiye, önümüzdeki dönemde bir lojistik ana arter olacak. Çünkü, dünyanın üretimi tekrar Türkiye’nin doğusunda olmaya başladı. Türkiye, eğer rolünü iyi oynayıp tarihi İpek Yolu’nu yeniden canlandırmak için gereken adımları da atarsa, yeniden dünyanın ticaret yolunun toplar ve atardamarının attığı yer olur.  Bizim, gümrük kapılarını modernleştirme çabamızın altında da hep bu yatmaktadır.  Suriye ve Gürcistan ile geçişleri kolaylaştıran tek sınır kapısı için görüşmelerimiz sürüyor. İran ile devam ettirip, Çin’e kadar uzatmak istiyoruz. Ticaret yollarının üzerinde oturursanız, huzur içinde yaşarsınız. Dünyadaki hiçbir ülke de buradaki huzuru bozmak istemez. Çünkü, mal akışında aksaklık kimseyi memnun etmez. Ticaret yollarının üzerinde oturursanız zenginlik bulaşır.

Devletimizin ihtiyacı varsa Savarona’yı alırız

Son günlerde gündemi meşgul eden konuların başında geliyor Atatürk’ün yatı. Araplar’a satılacağı konuşuldu, TOBB’un alacağı söylendi. Ama, en doğru açıklamayı ilk ağızdan öğrendik. Hisarcıklıoğlu, bu konuda da şunları söyledi: “Savarona, Atatürk’ün yaklaşık 3 hafta kullandığı bir yat. İçinde Atatürk’ten izler görüyorsunuz. Öte taraftan ülkemizi ziyaret eden devlet başkanları, başbakanlar var. Durum böyleyken niye uzun süreli kiralandığına hiçbir anlam veremiyorum. Devlet Konukevi, yabancı konukları ağırladığımız köşkler, saraylar gibi böyle bir yat da protokol ihtiyacı için kullanılabilirdi. Atatürk’ün yatı olması işin bir başka boyutu, Türkiye Cumhuriyeti devlet protokolüne yakışır nitelikte bir yat. TOBB, böyle bir yatı kar etmek amacıyla almaz. Kar edilebilseydi, Kahraman Sadıkoğlu gibi bir işadamı bunu çoktan başarırdı. TOBB’da bütün işlemler prosedürler dahilinde gerçekleştiği için ticari boyutun gündeme dahi gelmeyeceği aşikardır. Fakat, devletimizin böyle bir ihtiyacı varsa, biz üzerimize düşeni yaparız. Bunu işletip, kar edeceğiz mantığıyla algılanması doğru değildir. Özellikle Ege basınının bu konuda yoğun talepleri var. Yönetim kurulunda değerlendirdikten sonra kararımızı vereceğiz.“

“Türkiye, geçen yıl galiba altın buldu”

Kendilerinin de öncülük ettiği ÖTV muafiyeti kararının getirilerine de değinen Hisarcıklıoğlu, “Şubat ayında 13 bin olan taşıt satışları 35 bine çıktı. Fakat, işin enteresan boyutu, bankalarda kullandırılan ‘taşıt kredisi’ stoğunda da azalma oldu. Ancak, o dönem sonuçlarına bakılınca görüldü ki, Türkiye altın ihracatçısı olmuş. Herhalde altın bulduk” sözleriyle anlattı insanların, borçlanmak yerine yastık altına müracaatlarının öyküsünü…
 
Kaynak: Lojiport