Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / BÜYÜME TAHMİNİNİ HAZİRANDA REVİZE EDERİZ

BÜYÜME TAHMİNİNİ HAZİRANDA REVİZE EDERİZ

BÜYÜME TAHMİNİNİ HAZİRANDA REVİZE EDERİZ13.04.2010Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bu yıl "Orta Vadeli Program"la "Orta Vadeli Mali Plan"ın tek bir doküman olarak 15 Haziran'da açıklanacağını belirterek yüzde 3,5 olan resmi büyüme tahmininin söz konusu dokümanda yukarı doğru revize edileceğini bildirdi.
 
Babacan, dün katıldığı canlı yayında, yıl genelinde beklentilerin altında yüzde 4,7 daralma gerçekleşmesinin "olumlu bir sürpriz" olarak değerlendirildiğini söyledi. Babacan toparlanmadan bahsederken düşük baz etkisinin unutulmaması gerektiğini belirterek "Türkiye ekonomisi o dip noktadan yukarı doğru toparlanıyor, henüz biz kriz öncesi döneme dönmüş değiliz, daha biraz vakit alacak o noktaya gelmemiz" dedi.
Babacan, "Haziran ayı ortasında Orta Vadeli Programımızı güncelediğimizde yüzde 3,5 değil de 2010 ile alakalı muhtemelen daha yüksek bir tahmin resmen ortaya koyacağız" dedi.
Babacan, "Bundan sonraki dönemde Türkiye'nin herhangi bir vergi artışına gitmesi ya da kamu açıklarını düşürmekle ilgili olağanüstü, çok sert tedbirler alma ihtimali artık yok bugün itibariyle" dedi.
 
Büyüme aralığı yüzde 3,5-5
Güncellenecek Orta Vadeli Program'da borç stoku hedefinin değişmeyeceğine dikkat çeken Babacan 2010 sonu itibariyle baktığımızda bugünden daha düşük bir borç stokuna ulaşılacağını belirtti. Babacan "Bu rakamlar Türkiye için hâlâ yüksek rakamlar" dedi.
Babacan, mali kuralın merkezi hükümetin yanı sıra yerel yönetimleri de içine katacağını, mali kuralın kapsamının belediyeleri de içereceğini söyledi.
Babacan, "Türkiye'nin uzun vadeli açık hedefi ne olmalıdır" sorusuna yüzde 0,5-1,5, "Eşik
büyüme oranı ne olmalı" sorusuna yüzde 3,5-5 aralığı verdiklerini belirterek artık bunların aşağı yukarı belli olduğunu, sordukları herkesin fikir birliğine varmışçasına belli şeylere işaret ettiğini, bu konuda işlerinin biraz daha kolaylaştığını ifade etti. Babacan, kur rejimiyle ilgili her zaman eleştirilerin olabileceğini ancak kendilerinin döneminde kur rejiminde bir değişiklik olmayacağını, kimsenin böyle bir değişiklik beklememesi gerektiğini söyledi.
Kaynak: Referans
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr