Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / TEHLİKELİ YÜKLER DEMİRYOLLARINDA TAŞINSIN

TEHLİKELİ YÜKLER DEMİRYOLLARINDA TAŞINSIN

TEHLİKELİ YÜKLER DEMİRYOLLARINDA TAŞINSIN06.04.2010

Demiryolu Taşımacılığı Derneği'nin (DTD), bu ayki konusu tehlikeli maddelerin demiryolu ile taşınması gerekliliği idi.

Demiryolcular, tehlikeli maddelerin yurtiçi taşımacılığında gerekli hukuki ve teknik düzenlemeleri yürürlüğe girmemiş olmasından dolayı, Türkiye"nin tehlikeli bir durumla karşı karşıya olduğu görüşünde. 
 
Geçtiğimiz hafta Perşembe günü ikinci üye toplantısını gerçekleştiren Demiryolu Taşımacılığı Derneği'nin (DTD), bu ayki konusu tehlikeli maddelerin demiryolu ile taşınması gerekliliği idi.
“Tehlikenin çözümü demiryolunda”
 
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın danışmanı Prof. Dr. Mustafa Karaşahin"in de hazır bulunduğu toplantıda bir konuşma yapan DTD Yönetim Kurulu Başkanı Mete Tırman, tehlikeli madde taşımacılığındaki sorunlara değindiği konuşmasında şunları kaydetti: “Bu ayki toplantımızı çok önemli olduğunu düşündüğüm bir konuya ayırdık. Tehlikeli maddeler nitelikleri itibari ile çevrelerine zarar verebilecek maddelerdir. Bunların taşınması da tehlikeli bir taşımadır. Türkiye bu tehlikeli durumla çok uzun zamandır iç içe yaşıyor. Demiryolunun sorunlarını çözmek, ancak karayolunun sorunlarını çözmekle mümkün olacak. O kadar büyük sorunlarımız var ki, bunların çoğu da karayolunda yaşanan problemlerden kaynaklanıyor. Fiyat politikaları gibi. Bunlardan biri de ADR yani tehlikeli madde taşımacılığı. Türkiye 22 Mart gününden itibaren ADR"nin doğrudan tarafı haline geldi. Artık ülkedeki ADR ile ilgili herhangi bir şeyi sadece Türk kurumları verebilir. Tehlikeli maddelerin karayolu ile taşınması çok tehlikeli. Türkiye"de tehlikeli madde taşımacılığında kullanılacak, araç, ekipman, dolum ve boşaltım tesisleri ile insan kaynağının ADR"ye uyumlu sertifikalı ve eğitimli olarak hazır değildir. Oysa hepimiz biliyoruz ki, demiryolu taşımacılığı en güvenilir taşımacılık yöntemlerinden biri. Ülkede neden karayollarının tankerlerle dolu olduğunu ben kendime çok sordum. Bundan yıllar önce de bunu defalarca vurguladım. Ve en güvenli yöntem olan demiryoluna neden gelmediklerini sordum.  Bugün ADR"nin karayolunda getirdiği sorunları azaltacak bir yöntem olduğuna inandığımız için, demiryolu bu konuda karayoluna yardımcı olabilir. En azından belirli alanlardaki yükü karayolunun sırtından alıp demiryoluna taşıma imkânı olabilir. Bu bile ADR sürecini kolaylaştıracak bir yaklaşım. Çünkü çok net biliyoruz. Bizim sorunumuz karayolunun sorunu çözülmeden çözülmeyecek. Karayolunun çözümünde de biz yardımcı olacağız. Birlikte yapacağız. 2500 civarında bir vagona sahip bir demiryolu özel sektörü var. Gerçekten dinamik bir şekilde büyüdü. Fakat son iki yıldır duraklama dönemine girdi. Geriye gideceği endişesini taşıyoruz.” 
TCDD ve Kara Ulaştırma ikiye ayrılıyor
 
Toplantıda bir konuşma yapan Karaşahin, Ulaştırma Bakanlığı bünyesindeki yapısal değişikliklere değindiği konuşmasında şunları söyledi: “TCDD hem altyapı işletmesinde hem işletmecilikte tekel konumunda. Diğer bir değişle altyapının ve işletmenin tek sahibi konumunda. Yeni bir düzenleme ile TCDD ikiye ayrılacak. Bir tanesi altyapı şirketi olacak, diğeri de işletme şirketi olacak. İşletme şirketi sizin gibi olacak belki hacim olarak sizden daha büyük olacak. Ama alt yapının sahibi yine kamu olacak. Ve yine kamuya ait olan bir işletme şirketi olacak. Rekabete de açık olacak. Diğer bir yenilikle özel sektöre yeni altyapı yapabilme olanağı getirilecek. Yani siz yap-işlet-devret ya da yap-işlet modeli ile kendinize ait hatlar yapıp, bu hatları işletebileceksiniz. Bu kanunla hem yolcu taşımacılığı için hem yük taşımacılığı için yeni hatlar yapma şansınız olacak.  Tabi burada altyapı şirketinin en büyük özelliği bütün işletmelere karşı aynı uzaklıkta durması. Şu anda Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü, sadece karayolu ayağında kalmış durumda. Burada sadece bir kişi çalışıyor. Yine bu kanunla, Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü, Kara İşletmesi Genel Müdürlüğü ve Demiryolu İşletmesi Genel Müdürlüğü olmak üzere ikiye ayrılacak. Demiryolu İşletmesi Genel Müdürlüğü Ulaştırma Bakanlığı"na bağlı olacak ve işletme kurallarını belirleyecek, denetlemeleri yapacak,  mesleki yeterlilik eğitimi verecek. Sertifikalandırılacak. Sizin vagonlarınızın trafiğe çıkması uygun mu? bunların fenni muayenesi yapılacak. Tabii ki burada TCDD de özel sektörler gibi denetlenecek.” 
 
Kaynak: Perşembe Rotası