Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / BEHİÇ ERKİN ÖYKÜ YARIŞMASI ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

BEHİÇ ERKİN ÖYKÜ YARIŞMASI ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

BEHİÇ ERKİN ÖYKÜ YARIŞMASI ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU06.04.2010Demiryolu Meslek Lisesi Mezunları Derneği tarafından, Kurtuluş Savaşı’nda demiryollarından sorumlu olan, demiryollarının  kurucusu olarak kabul edilen, TCDD’nin ilk Genel Müdürü  Behiç Erkin adına düzenlenen  ''Demiryolu, Tren, İstasyon'' konulu öykü yarışmasının ödülleri Ulaştırma  Bakanı Binali Yıldırım tarafından 19 Mart 2010 tarihinde  sahiplerine verildi.
 
 Yıldırım;” 2010’da Ankara-Konya, 2013’de Eskişehir-İstanbul YHT hizmete veriliyor”
 
Törende konuşan Ulaştırma Bakanı Binali YILDIRIM, Behiç Erkin’in ülkemize ve demiryollarına büyük hizmetler verdiğini vurgulayarak, Ankara-Eskişehir Yüksek Hızlı Tren Projesi’nin hayata geçmesiyle Türkiye'nin demiryolları konusunda ikinci ligden birinci lige çıktığını ifade etti.
 
Bu yıl sonuna kadar, Ankara-Konya yüksek hızlı tren hattını 2013 yılına kadar da Eskişehir-İstanbul etabını hizmete açacaklarını belirten Yıldırım, Ankara-Sivas YHT Projesi kapsamında altyapı çalışmalarına da başlandığını ifade ederek; ''Demiryollarının neredeyse tamamını yeniledik. Sinyal çalışmaları da yapılıyor. Bine yakın geçit kontrollü hale getirildi. Demiryollarına yatırım, hız kesmeden devam ediyor, artarak devam edecek. İlk kez bütçede demiryollarının payı, karayollarının payının önüne geçti'' diye konuştu.
 
Yıldırım “ Yedi Meslek Okulu’nda Raylı Sistem Teknolojileri Bölümü’ne Kızlarımız da İlgi Gösteriyor. İki Kızımız Makinist Adayı Olarak Göreve Başladı”
 
1942 yılında kurulan ve 1998 yılında kapatılan Demiryol Meslek Okulu'nun yaklaşık 4 bin 900 mezununun 2 bin 500'ünün hala TCDD Genel Müdürlüğünde çalıştığına dikkati çeken Yıldırım, şunları kaydetti: ''Biz bu okulu tekrar açamadık, açmadık ama bu arada boş durmadık. Milli Eğitim Bakanlığı ile İstanbul, Ankara, Eskişehir, Sivas, Erzincan ve Sakarya'da yedi adet meslek okulunda Raylı Sistem Teknolojileri Bölümü ihdas ettik. Mezunlarını da istihdam etmeye başladık. Bu, önemli bir adımdır ama yeterli bir adım değildir. İnşallah, yakın gelecekte sadece demiryolu için eğitim yapan meslek okulu ve meslek yüksek okulu da açabiliriz, bunu da başarabiliriz. Geçen yıl raylı sistemden mezun iki kızımız da bu yıl makinist adayı olarak göreve başladı. Onlar da çalışmalarını yapıyorlar. Böylece demiryollarına da kadın eli değmiş oluyor. Demiryollarımız biraz daha güzelleşecek, hizmet bakımından farklı bir görünüme geçmiş olacak.''
 
 Kurt “Behiç Erkin, Osmanlı Döneminde demiryolları konusunda eser yazan tek kişidir”
 
TCDD Genel Müdür Vekili Veysi KURT  ise “Yarışmanın, Türk Demiryolu Sektörünün babası olarak kabul edilen Behiç Erkin anısına düzenlenmiş olması, ona ayrı bir anlam ve önem kazandırmaktadır. Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasında, kahramanlardan birisi olan Behiç Erkin, Osmanlı Devleti döneminde demiryolları konusunda eser yazan tek kişidir. Behiç Erkin, Mustafa Kemal Atatürk’ün "Ben cephelerde ne yapılacağını biliyorum, ama ordumuzun cephelere süratle nasıl sevk edileceğini bilmiyorum, bu şimendiferlerin işin ehli biri tarafından idare edilmesi ile mümkün olabilir, buna ancak siz muvaffak olabilirsiniz, siz şimendiferlerle cephelere askerleri sevkedin ki, ben de cephelerde muvaffak olabileyim"  sözleri üzerine görevi üstlenmiş ve derme çatma trenlerle cepheye asker, cephane, malzeme nakletmiş, ray döşetmiş, gerektiğinde ray ve vagonlardan çelik söktürüp,  kılıç yaptırmıştır.” dedi.
 
Demiryollarının 153 yıllık tarihinde sanatın her dalına da  ilham kaynağı olduğunu belirten Veysi Kurt,”Demiryolu kültürümüzdeki en önemli değerlerimizden birisi de, bu yarışmayı düzenleyen derneğimiz elemanlarının mezun olduğu Demiryolu Meslek Okuludur. 1942 – 1998 yılları arasında demiryolu sektörünün ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağını yetiştiren bu okullarımız, ülkemizin dört bir köşesinden, baba ocaklarından koparak gelen çocuklar için, sadece okul değil, yuva olmuştur.  Yaşamlarının büyük bölümünü, demiryolları çatısı altında geçiren bu arkadaşlarımız, emekli olsalar dahi demiryollarına katkılarını sürdürmekte, her platformda destek olmaktadırlar.” şeklinde konuştu.
 
Kurt; “Behiç Erkin Öykü Yarışması”, demiryollarımızın yeniden atak yaptığı bir dönemde gerçekleştirilmektedir.  1950 – 2003 yılları arasında adeta yok sayılan demiryollarımız, özellikle genç kuşaklar tarafından çok yakından tanınamamıştır. Bu nedenle, bu tür yarışmalar, genç kuşakların hem demiryolu kültürünü yakından tanımasına hem de demiryolu temalı sanat eseri yaratmasına neden olmaktadır. “ dedi.
 
Demiryol-İş Genel Başkanı Ergun Atalay da; 1950-2002 döneminde demiryollarına yatırım yapılmadığını, bu dönemde Demiryol Meslek Lisesi mezunlarının trenin tekerleğini döndürdüğünü belirtti.
 
Dernek Başkanı Resul Ceyhan ise, edebiyatımıza birçok güzel eser kazandırdıklarını söyleyerek, önümüzdeki yılda yarışmanın devam edeceği müjdesini verdi.
 
 Yarışma jürisi, Ayşe AKALTUN’un ‘Solgun Kırmızı Hayatlar’ öyküsünü birinciliğe, Ayşe GAFFAROĞLU’nun  ‘Gelincik’ öyküsünü ikinciliğe, Miraç Furkan BAYAR’ın ‘Düşler Atlası’ öyküsünü ise üçüncülüğe değer görüldü.
 
Mansiyon ödülleri ise; Sofya KURBAN’ın ‘Göç’, Türker AYYILDIZ’ın ‘O Şeyler’, Elif AYDOĞDU’nun ‘Tiroli’ öykülerine verildi.
 
Kaynak: TCDD
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr