Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / DEMİRYOLU AĞI DA PLANLARA GİRDİ

DEMİRYOLU AĞI DA PLANLARA GİRDİ

DEMİRYOLU AĞI DA PLANLARA GİRDİ06.04.2010

Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Mehmet Habib Soluk, orta ve uzun vadede Türkiye'nin demir yolu ağının da kara yolu ağı gibi planlandığını bildirdi.
Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Mehmet Habib Soluk, demir yolu ile ilgili yatırımlara devam edeceklerini, orta ve uzun vadede Türkiye'nin demir yolu ağının da kara yolu ağı gibi planlandığını bildirdi.
Mehmet Habib Soluk, gazetecilere yaptığı açıklamada, Antalya'ya hızlı tren yapılması konusunda Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü ile Demiryolları Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü'nün etüt ve proje çalışmaları yaptığını söyledi. Bunların kısa vadede gerçekleşecek yatırımlar olmadığına işaret eden Soluk, ''Orta ve uzun vadede Türkiye'nin demir yolu ağı da kara yolu ağı gibi planlanıyor. Bunların ortaya çıkması da zaman alacaktır. Antalya'ya hızlı tren kısa vadede mümkün değil. Antalya'da şu anda etüt projesi var. Uygulama projelerine çalışılıyor'' diye konuştu.
Gazetecilerin 2016 yılında Antalya'da gerçekleştirilecek EXPO 2016 Fuarı'na hızlı trenin yetişip yetişmeyeceğine ilişkin sorusu üzerine de Soluk, ''Bizim hedefimiz akşamdan sabaha yetişmesi. Hizmet yapmak güzel bir şey. Hizmetin devreye girmesi insana gurur veriyor ama takdir edersiniz ki bunlar ağır yatırımlar. Maliyeti, teknolojisi olan... Üstelik de Antalya kolay bir coğrafya değil. O bakımdan mümkün olan zamanda yapacağız'' açıklamasında bulundu.
Maliyet hesabı konusunda bilgi vermeyen Müsteşar Soluk, maliyeti şimdiden söylemenin mümkün olmadığını, bakanlığın 2010 ulaştırma şurası hedefleri içerisinde 6 bin 500 kilometre hızlı tren güzergahı bulunduğunu ve bunun içine Antalya'nın da dahil olduğunu dile getirdi.
 
ANKARA-KONYA, ANKARA-SİVAS VE ESKİŞEHİR-BURSA HATLARI
 
Bu yılın sonunda Ankara-Konya arasında hızlı trenin devreye gireceğini söyleyen Mehmet Habib Soluk, ''Ankara-Sivas arası devam ediyor. Ancak o iki hatlı. Yerköy-Sivas ve bir de Yerköy-Ankara hattı. Yerköy-Ankara arası proje çalışmaları devam ediyor. Önümüzdeki yıl o devreye girer. Bursa-Eskişehir var. İstanbul 2013 yılı içerisinde girer. Proje çok. Ancak onları şu aşamada şu tarihte bitecek, maliyetleri şudur diye ifade etmemiz doğru değil'' açıklamasında bulundu.
Müsteşar Soluk, demir yolu ile ilgili yatırımlara devam edeceklerini de vurgulayarak, ''Biz yatırımlarımıza devam edeceğiz'' dedi.
 
''TREN KAZA YAPMAZ''
 
Gazetecilerin hızlı tren kazalarının önlenmesi konusunda ne gibi çalışmalar yapıldığını sorması üzerine de Mehmet Habib Soluk, hareket eden her şeyde bir kaza riski bulunduğunu hatırlattı.
Soluk, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Tretuvarda giderken bile sizin başınıza gelecek kaza riski, uçak yolculuğundaki kaza riskinden en az yüzde 150 daha fazladır. Bu, dünyada tespit edilmiş bir şeydir. Dolayısıyla kırmızı ışıktakini biz kaza olarak değil, hakikaten bir ihmal olarak görüyoruz. Yapılmaması gereken bir olay. Mesela geliyor işte bir araç trene çarpıyor ama bu (tren araca çarptı) oluyor. Trenin gittiği yer belli, trenin sağa sola kaçma şansı yoktur.
Trenin güzergah değiştirme şansı yoktur. Neyse güzergahı o. O güzergahta insana da çarpmışsa o kişinin hatası, araca çarpmışsa yine kişinin hatasıdır. Hemzemin geçitlerinde sıkıntılarımız olabilir. Bunlar da aslında (nasılsa ben geçerim) diye, hemzemin geçitlerimize vurup kırıp geçenler de var. Kırmızı ışığa ve hemzemin geçidin sinyallerine ışıklarına uymayanlarımız da var. Bunun gibi hatalar. Yol kaza yapmaz tren de kaza yapmaz ama insanlar kazayı yapar. İnsanlar gelir trene çarpar. Tren de hareket eden bir araçtır.''
 
TCDD GENEL MÜDÜRÜ KARAMAN: ANTALYA"YA DA HIZLI TREN GELECEK


 TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ise hızlı trende, 2023 hedeflerinde Antalya'nın bulunduğunu belirterek, ''Ama 2016'da mı, 2015'te mi olacağı kesin değil. Ne zaman ihaleye çıkacağımız henüz belli değil. Uygulama bize ne getirecek, parasal büyüklüğü nedir, ne zaman bitirebilirizi çalışacağız. Ama şunu bilmemizde yarar var; 2023 Cumhuriyetimizin 100. yılı. Mutlaka o zamana Antalya'ya hızlı tren gelecek. Ankara-Bursa'nın bu sene temelini atacağız. İzmir'in uygulama projesi bitti. Hızlı tren projeleri sürecek. Ayrıca Antalya'ya nereden geleceğini araştırıyoruz. Isparta'dan mı Konya'dan mı?'' açıklamasında bulundu.
AK Parti Antalya Milletvekili Sadık Badak da, Antalya'ya hızlı trenin EXPO 2016 yetişmesini arzu ettiklerini, EXPO'nun yapılacağı 2016 yılına kadar Antalya'ya mutlaka modern bir kruvaziyer limanının yapılması gerektiğini söyledi.

Kaynak: Lojiport

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr