Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / GÜMRÜK YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

GÜMRÜK YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

GÜMRÜK YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK01.04.2010
31.03.2010 tarih ve 27538 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Gümrük Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına dair Yönetmelik" ile sektörümüzü ilgilendiren önemli değişiklikler yapılmıştır.

Bu değişiklikliklere göre, bir önceki Yönetmeliğin; 
 
Elektronik İşlemler ve Elektronik Başvuru:

 
GEÇİCİ MADDE 2 (1) "Özet beyan ve gümrük beyannamesine ilişkin sistemde gerekli değişikliklerin yapılmasını teminen 1/4/2010 tarihine kadar yürürlükten kaldırılan Gümrük Yönetmeliği hükümlerine göre uygulamaya devam edilir."  
                                           
şeklinde olan maddesi, değişiklik yapılan yeni yönetmeliğin 31'nci maddesinde ....... "Geçici 2'nci maddesinde yer alan yapılmasını teminen 1/4/2010" ifadesi, "aşamalı olarak tamamlanacağı 1/1/2011" tarihine ertelendiği belirtilmektedir.
 
Bu yeni hükümden anlaşılacağı üzere Özet Beyan ve Gümrük Beyannamesine ilişkin hükümlerin aşamalı olarak 01/01/2011 tarihine uzatıldığı görülmektedir.
 
Gümrük Yönetmeliği'ndeki diğer bir değişiklik ise; yeni Yönetmeliğin 15'nci maddesi ile aynı yönetmeliğinin 561'nci maddesinin 4'ncu fıkrasının ilk paragrafı ile (a) ve (b) bendleri aşağıdaki şekilde değiştirilmektedir. 
 
Gümrüklerde İş Takibi ve Gümrük Müşavirleri ile Gümrük Müşavir Yardımcıları:
 
Gümrükte iş takibi
MADDE-561:
“(4) Gümrük idarelerinde doğrudan temsil yoluyla iş takibi yapılabilmesi konusunda aşağıdaki hükümler uygulanır.
 
a) Gümrük idarelerinde özel hukuk tüzel kişilerinin doğrudan temsil yoluyla iş takibi yapacak kanuni temsilcileri hariç diğer kişilerde, Kanunun 227 nci maddesinin birinci fıkrasının (g) ve (h) dışındaki bentlerinde sayılan şartlar aranır. Beyanname imzalanabilmesi, tahakkukun tebellüğü ve itiraz gibi hukuki sonuç doğuran tasarruf ve işlemler dahil, tüm gümrük işlemlerinin takibinde; çalıştığı şirket tarafından sigorta ettirildiğine ilişkin Sosyal Güvenlik Kurumu aylık sigorta primleri bordrosu, şirketi temsil etmeye yetkili olduğunu gösterir temsil belgesini haiz olması ve temsil belgesinin Ticaret Sicil Gazetesinde yayımlanması ve konuya ilişkin Ticaret Sicil Tüzüğünün 104 üncü maddesi uyarınca düzenlenen Ticaret Sicil Tasdiknamesinin ilgili gümrük idaresine ibrazı zorunludur. Özet beyan ve taşıdıkları eşyanın sadece transit işlemlerini yapacak kara, deniz ve havayolu işletmeleri ile nakliyeci kuruluş temsilcilerinde söz konusu şartlar aranmaz.” hükmü yer almaktadır.
 
Gümrük Müsteşarlığı, sektörümüz ile ilgili görüş ve önerilerimiz doğrultusunda, Gümrük Yönetmeliğinin bazı maddelerinde gerçekleştirmiş olduğu değişikliklerle uzunca süredir yaşanan sorunlara belirli ölçüde çözüm getirdiği anlaşılmaktadır. 
  
Yeni Yönetmeliğin tüm maddeleri için tıklayınız.
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr