Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / ULAŞTIRMA BAKANI YILDIRIM: DEMİRYOLUNA HANIM ELİ DEĞDİ

ULAŞTIRMA BAKANI YILDIRIM: DEMİRYOLUNA HANIM ELİ DEĞDİ

ULAŞTIRMA BAKANI YILDIRIM: DEMİRYOLUNA HANIM ELİ DEĞDİ31.03.2010

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, TCDD'de ilk kadın makinistlerin göreve başladığını belirterek “Demir yolları bu yönüyle de bir değişim yaşıyor, gençleşiyor. Bu arada tabii demir yollarına hanım eli de değsin dedik” dedi.

Yıldırım, TCDD'yi ayakta tutan bir diğer önemli unsurun tecrübeli personel olduğunu ancak onların da hizmet süreleri bir gün dolacağı için deneyimlerini yeni nesillere aktarmaları gerektiğini vurguladı. Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Demir yolları bu yönüyle de bir değişim yaşıyor, gençleşiyor. Bu arada tabii demir yollarına 'hanım eli de değsin' dedik.

Bakan Yıldırım, TCDD'de göreve başlayacak ilk kadın makinist ve hareket memurlarını bakanlıkta kabul etti. Demir yollarına yatırımda çok ciddi mesafe kat ettiklerini, bir yandan eski rayları yenilerken diğer yandan yeni yollar yaptıklarını belirten Yıldırım, Marmaray, hızlı tren projeleri, Başkentray gibi önemli projelere imza attıklarını, Egeray'ın bu sene faaliyete geçeceğini söyledi. Ray ve vagon yapımında yerli sanayinin Türkiye açısından önemine işaret eden ve bu alandaki tesisleri sıralayan Yıldırım, ''Amacımız, vagonları ve rayları yenilerken burada yerli katkının oranı daha fazla olsun, hem istihdam alanı oluşturalım hem de buradan ülkemize döviz tasarrufu sağlayalım. Bunu büyük oranda başardık'' diye konuştu.

Yıldırım, TCDD'yi ayakta tutan bir diğer önemli unsurun tecrübeli personel olduğunu ancak onların da hizmet süreleri bir gün dolacağı için deneyimlerini yeni nesillere aktarmaları gerektiğini vurguladı. Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Demir yolları bu yönüyle de bir değişim yaşıyor, gençleşiyor. Bu arada tabii demir yollarına 'hanım eli de değsin' dedik. Geleneklerine çok sadık bir kuruluş. Demir yollarında bilhassa tren üzerinde hanımlar hiç istihdam edilmiyordu. Bu dönemde raylı sistemler bölümlerinin açılmasıyla bu süreci de başlattık. Geçen sene ikiydi, bu sene dört, seneye sekiz, böyle artarak kızlarımız Demiryollarında görev almaya devam edecek.''

Eskişehir Atatürk Anadolu Meslek Lisesi Müdürü Sırrı Kabadayı da Milli Eğitim Bakanlığı ile Ulaştırma Bakanlığı arasında imzalanan protokolle demir yollarının istihdamına katkı sağlanması amacıyla Atatürk Anadolu Meslek Lisesinde 2004-2005 eğitim-öğretim yılında Raylı Sistemler Teknolojileri alanı Makine dalı açıldığını anlattı. Programın ilk mezunlarıyla geçen yıl ziyaret ettikleri Bakan Yıldırım'ın ''göreve başlayamayan tek kız mezununun durumunu'' öğrenince, olayın çözümüne yönelik talimat verdiğini belirten Kabadayı, bunun üzerine TCDD tarafından geçen yıl Kasım ayında KPSS puanları ile kadın makinist ve hareket memuru alımı yönünde karar alındığını kaydetti. Kabadayı, bu kapsamda Gülşen Karakaya ve Nisa Çötok'un ilk kadın makinist, Seçil Ölmez ve Kübra Köstel'in de ilk kadın hareket memuru olarak TCDD'de görev yapacaklarını bildirdi.

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Yıldırım, ÖİV düzenleme çalışmalarına ilişkin bir soru üzerine, bunun yeni başladıkları bir çalışma olduğunu belirtti. Yıldırım, ''İki hafta önce Maliye Bakanlığına böyle bir teklif götürdük, teknik düzeyde her iki bakanlığın elemanları, Bilgi Teknolojileri Kurumu'ndan uzman arkadaşlar çalışmaya başladı. Biraz zaman ister bu iş, hemen kısa vadede olacak bir iş değil'' diye konuştu. ''Vergiler eşitlenecek mi?'' sorusuna da Yıldırım, ''Çeşitli modeller çalışacaklar. Basitleştirilmiş bir vergi, Maliyenin vergi kaybını da önleyecek ama aynı zamanda kullanıcının da işini kolaylaştıracak, rahatlatacak. Bilhassa telekomünikasyonda katma değerli hizmetleri, yakınsama hizmetlerinin önünü açacak bir düzenleme öngörüyoruz'' dedi.

Konuşmaların ardından Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, kendisine çiçek, tablo ve Eskişehir Met helvası ikram eden öğrencilere çeşitli armağanlar sundu.
Kaynak: UBAK

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr