Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / TİM, İHRACATA 1,5 MİLYAR LİRA DESTEK İSTEDİ

TİM, İHRACATA 1,5 MİLYAR LİRA DESTEK İSTEDİ

TİM, İHRACATA 1,5 MİLYAR LİRA DESTEK İSTEDİ31.03.2010

Bütçede ihracata verilen desteğin artması gerektiğini belirten Büyükekşi, "KDV iadeleri hızlanmalı" dedi. 
         
Bütçede ihracata verilen destek miktarının yaklaşık 600 milyon lira olduğunu kaydeden Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Biz, bunun ihracatın yüzde 1'i yani 1,5 milyar lira olmasını istiyoruz" dedi.
TİM Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantısında ihracatçıların sorunlarına değinen Büyükekşi, KDV iadelerinin ihracatçı açısından büyük önem taşıdığını vurguladı. İhracatçıların sorunlarının genel çerçevede KDV iadelerinde yaşanan gecikmelerde yoğunlaştığını belirten Büyükekşi, şöyle konuştu:
"KDV iadelerinde hızlanma sağlanması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü ihracatçılarımız zaten zorlu koşullar altında ihracat yapıyorlar. İçeride maliyetler yüksek. Dışarıda rekabet çok yoğun. Finansman açısından sıkıntılarımız yüksek. O yüzden KDV iadeleri bizim açımızdan büyük önem taşıyor. İade işlemlerinin özellikle dış ticaret vergi dairesi gibi ihracatçıların yoğun olduğu dairelerde yerinde sonuçlandırılması gerekiyor.
Bütçeden daha fazla pay talebi
Büyükekşi, mali kurala ilişkin düzenlemeyi desteklediklerini vurgulayarak, "Bütçede güzel gelişmeler oluyor. Aynı şeyi ihracatçıya olan destekte de görmek istiyoruz. Bütçede ihracata şu anda verilen destek yaklaşık 600 milyon lira. Biz, bunun ihracatın yüzde 1'i yani 1,5 milyar lira olmasını istiyoruz" diye konuştu.
"Kıymetli taşlardaki ÖTV kalkmalı"
Mehmet Büyükekşi, kriz sonrasında toparlanma dönemine girerken, ödeme güçlüğü içerisindeki mükellefler için düşük faizli ve uzun vadeli özel taksitlendirme uygulamasına gidilmesi gerektiğini belirtti.
Otomotiv endüstrisinde faaliyet gösteren ihracatçı firmaların ihraç edilecek araçlara konan yakıtla ilgili ÖTV sorunu yaşadıklarına işaret eden Büyükekşi, "Hem geçmişe dönük hem de bundan sonrası için otomotiv sanayinin sadece ihraç araçların bünyesinde ilk dolum yakıtı olarak kullanmak üzere DİR kapsamında ÖTV istisnasına tabi tutulmasını talep etmektedir" dedi.
Büyükekşi, değerli taşlar ve mücevherler için dünyada hiçbir ülkede ÖTV ya da bu ve benzeri nitelikte özel bir vergi alınmadığını kaydederek, ÖTV'nin, üretim, istihdam ve ihracat bağlamında sektörün önünde engel teşkil ettiğini, kıymetli taşlar üzerinden alınan ÖTV'nin kaldırılması gerektiğini söyledi.
Kaynak: Dünya

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr