Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Havayolu / 3.HAVALİMANINA TEMKİNLİ YAKLAŞIM

3.HAVALİMANINA TEMKİNLİ YAKLAŞIM

3.HAVALİMANINA TEMKİNLİ YAKLAŞIM24.03.2010

Sivil havacılığa hizmet veren firmalar, İstanbul Avrupa yakasına yapılacak 3.havalimanına zamanlaması ve yeri açısından temkinli yaklaşıyor.

İstanbul Sabiha Gökçen Uluslar arası Havalimanı (İSG) CEO'su Gökhan Buğday, üçüncü havaalanının daha uzun bir vadeye yayılmasını istedi. Buğday, "Üçüncü havalimanı İstanbul'a şu an için gereken bir şey değil. Havaalanı yapımı gelecekte İstanbul'un büyümesine ve havacılıkta elde edeceği ilerlemeye bağlı." dedi. Planın 10 ya da 15 yıllık bir süreci içerdiğine vurgu yapan İSG CEO'su, beyanatlarında kısa vadede bir havalimanı yapımına işaret etmediğinin altını çizdi.
Gökhan Buğday İstanbul'a yapılacak havalimanının yerinin vakit kaybedilmeden belirlenmesini talep etti. Mekan arayışlarına 10 yıl sonra başlaması halinde İstanbul'da boş arazinin kalmayacağı uyarısını yaptı.
Buğday, üçüncü havaalanı için yolcu kapasitesinin belli bir seviyeye gelmesi gerektiğini kaydetti. Dünyaca ünlü şehirlerin 50 milyon kapasiteli yolcu sayısını geçmesinin ardından yeni havalimanının plan aşamasına geldiğini belirtti.
İSG CEO'su Gökhan Buğday, şunları ifade etti: "Atatürk Havalimanı'nın 30 milyon kapasitesi söz konusu. Sabiha Gökçen'e bakıldığında büyüme potansiyeli Atatürk Havalimanı'ndan büyük çünkü master planlı alt yapı 20 ila 22 yıla hitap edecek şekilde. Ayrıca iki paralel pistin bağımsız olması, aynı anda operasyon yapılabilmesi ve yapılacak ikinci pistin de bizim saatlik air transport movement'ı yani saatte kalkan uçak sayımızın 70'e kadar taşıyacak esneklik getiriyor. Atatürk Havalimanı'nın saatlik uçak kapasitesi 40 şu an."
Buğday, üçüncü havalimanının inşasının gecikmesiyle devletin daha iyi fizibilite yapabilme imkanı elde edeceğini sözlerine ekledi.
TNT Türkiye Genel Müdürü Turgut Yıldız ise üçüncü havalimanının Halkalı'ya yapılmasının söz konusu olduğuna işaret ederken, "Her şeyi aynı yere yığmak doğru değil. Avrupa bölgesini sürekli iş merkezi olarak düşünmek doğru değil. Yapılacak yatırımın yeri önemli. Şehir içine yapılırsa sıkıntısı halka gelir. Mümkün olduğunca dışarı taşımak gerekiyor." diye konuştu.
Yıldız, Halkalı ve ilerisinde yapılması planlanan yeni havalimanının şehrin içinde kalacağını savundu. Yeni bir havalimanının yapımı için Sabiha Gökçen'in belli bir yere gelmesinin önemli olduğunun anlatan Yıldız, yatırımın daha uygun bir yere yapılmasını önerdi.

Kaynak: Lojiport