Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / MERSİNİN ÖNEMİ ARTIYOR

MERSİNİN ÖNEMİ ARTIYOR

MERSİNİN ÖNEMİ ARTIYOR24.03.2010En kolay ulaşılabilen şehirlerden birisi olma özelliğini sürdüren Mersin, rekabet gücünü arttırmaya devam ediyor.

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, havaalanının açılması, Mersin-Antalya arasındaki bölünmüş yol çalışmalarının tamamlanması, Mersin-Adana arasında hızlı tren hattının açılması, şehir içindeki yolların sayısının artırılması, otoban bağlantı yollarının çoğaltılması, mevcut ana arterlerin genişletilmesi, yat limanlarının hizmete başlaması halinde Mersin'in en kolay ulaşılabilen şehirlerden birisi olma özelliğini sürdüreceğini, böylelikle diğer şehirlerle rekabet gücünü arttırmaya devam edeceğini söyledi.
Özdemir, yaptığı açıklamada, ülkelerin ülkelerle, şehirlerin ise şehirlerle yarıştığı bir dünyada yaşadığımızı hatırlatarak, şehirler arası yarışta Mersin'in ön sıralarda yer almasının, kentte yaşayan herkesin ortak arzusu olduğunu belirtti. Bu yarışın duraklaması ve molası olmayan bir yarış olduğunu vurgulayan Özdemir, bir anlık duraklamanın geri sıralara düşme anlamına geleceğini kaydetti. Mersin olarak bu yarıştaki hedeflere ulaşmak için geliştirilecek stratejilerden birinci aşamasının, bu amansız yarışta nerede olduğunun bilinmesi olduğunu ifade eden Özdemir, bunun için objektif verilere dayalı, bilimsel araştırmalara ihtiyaç bulunduğunu söyledi.
Ülkemizde az da olsa, bu tür araştırmaların örneklerinin görülmeye başlandığını dile getiren Özdemir, "Bu araştırmalardan birisi de, Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurumu ( URAK) tarafından yapılan ve şehirlerin rekabet gücünü ölçmeyi amaçlayan çalışmadır. Bu çalışma neticesinde, her yıl bir rapor yayınlanmaktadır. İkincisi yeni yayınlanan bu rapor, tüm şehirlerimizin olduğu gibi, rekabet gücü açısından kentimizin de artı ve eksilerini ortaya koymaktadır. Bir anlamda, bu raporlarla şehrimizin MR'ı çekilmektedir. Çekilen MR görüntülerini nasıl ki uzmanlar yorumlayabiliyorsa, kentimizi de kapsayan bu tür raporların farklı alanlardaki yetkili ve ilgililerce ciddi biçimde yorumlanması gerekmektedir" dedi.
URAK tarafından yayınlanan son iki raporun incelediğinde bazı ilginç sonuçlara ulaştıklarını belirten Özdemir, "Mersin 81 il içinde rekabet gücü açısından 12. sırada görülmektedir. Bir önceki raporda 14. sırada bulunmaktaydı. Rekabet gücü açısından bir yükselme eğilimi göze çarpmaktadır. Mersin, erişilebilirlik endeksinde 11. sırada bulunmaktadır. Sahip olduğu liman, demiryolu ve karayolu bağlantıları, Mersin'i kolay erişilebilir bir şehir yapmaktadır. Bu durum, Mersin'in rekabet gücünü ciddi biçimde artırmaktadır. Ancak, Mersin'in doğal yapısından ve geçmiş dönemlerde yapılmış ulaşım yatırımlarından kaynaklanan bu avantajımızı, yeni yatırımlarla destekleyemezsek, alt sıralara düşmemiz kaçınılmaz hale gelir" diye konuştu.
Havaalanının açılması, Mersin-Antalya arasındaki bölünmüş yol çalışmalarının tamamlanması, Mersin-Adana arasında hızlı tren hattının açılması, şehir içindeki yolların sayısının artırılması, otoban bağlantı yollarının çoğaltılması, mevcut ana arterlerin genişletilmesi, yat limanlarının hizmete başlaması halinde Mersin'in, en kolay ulaşılabilen şehirlerden birisi olma özelliğini sürdüreceğini vurgulayan Özdemir, şöyle devam etti; "Mersin'in rekabetçilik açısından en zayıf olduğu alan, beşeri sermaye ve yaşam kalitesinin nispi olarak düşük olmasıdır. Bu konuda 21. sıradan 19. sıraya gelebilmiştir. Ancak, eğitim, sağlık ve ticaret merkezi gibi konularda son yıllarda bir iyileşme görülmeye başlanmıştır. Mersin, son bir yıl içinde ÖSS Başarı Oranında 2 sıra ilerleyerek 7.sıraya, kişi başına düşen hastane yatak sayısında 1 basamak çıkarak 46. sıraya, kişi başı banka mevduat oranında 1 basamak yükselerek 20.sıraya, kişi başına düşen alış-veriş merkezi metrekaresine ilişkin sıralamada 2 sıra gelişim göstererek 10. sıraya, kişi başına düşen öğretim üyesi sayısında 2 basamak yukarı çıkarak 35. sıraya ulaşmıştır. Bu iyileşmenin hızlandırılarak devam ettirilmesi gerekmektedir.
Mersin, geçen yıl en büyük gelişmeyi ticaret becerisi ve üretim potansiyeli konusunda göstermiştir. Bu endekste, 31. sıradan 12. sıraya yükselmiştir. Bu başarının arkasındaki en önemli faktör, açılan-kapanan şirket oranlarında 76. sıradan 30. sıraya yükselmesidir. Ayrıca Mersin'in, sanayi elektriği kullanma konusunda 18.sıra, tahakkuk eden vergi miktarında 6. sıra ve ihracat miktarında 12. sıradaki yerini koruması, bu başarıda önemli rol oynamıştır. Markalaşma becerisi ve yenilikçilik alanında 81 il içinde 18. sıradan 17. sıraya çıkmıştır."
Kaynak: Perşembe Rotası
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr