Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Karayolu / HABURDA İŞLER YAVAŞLATILDI İDDİASI

HABURDA İŞLER YAVAŞLATILDI İDDİASI

HABURDA İŞLER YAVAŞLATILDI İDDİASI24.03.2010

Habur Sınır Kapısı'nda Türk görevliler tarafından 3 günden beri işlemlerin yavaşlatıldığını iddia eden yüzlerce yolcu çözüm bulunmasını istiyor.

Türkiye'ye gidecek yolcular, gün aşırı Irak ile Türkiye arasındaki köprü üzerinde beklediklerini ne ileri ne de geri gidebildiklerini belirttiler.
Yolcular, acil ve insani ihtiyaçlarını bile gideremediklerine dikkat çekerek köprü üzerinde onlarca saat mahsur kaldıklarına bazılarının ise iki günden beri beklediğini ifade ettiler.
Sorunu anlatacak bir muhatap bile bulamadıklarını belirten yolculardan Süleyman Bingül, buradan 1 saate ancak 4 araç geçtiğini gördüklerini bunun da izdihama sebep olduğunu kaydetti.
Türk tarafının bilerek çalışmadığına dikkat çeken yolcular, sorunun yolcular arasında Gümrük Muhafaza Memurları ile günü birlik geçen sivil taksiciler arasında çıkan tartışmanın neden olduğu belirtiliyor.
Yaşanan sorun nedeniyle oluşan izdihamı önlemek amacıyla Irak Halil İbrahim Sınır Kapısı, Türkiye'ye geçişleri kesti.
'Türk tarafının geçişlere izin vermediğine karşın biz neden izin verelim' diyerek Kürt tarafı pasaportlara mühür basmayarak geçişleri kesti.
Türkiye'yi gezmeye giden Iraklı Serdar Abdulvehap ise ümitlerinin Türk tarafında işlemlerin hızlanması ile sorunun sona ermesini beklediklerini ifade etti. 13 saatten beri beklediğine dikkat çeken Abdulvehap, "Türkiye gezim şimdiden kabusa döndü. Yanımdakilere bir şey anlatamıyorum. İnşallah sorun bir an önce çözülür. Bu durum Türkiye için kötü bir örnek oluyor." dedi.
Türkiye ile Irak arasındaki köprü üzerinde bir araç içinde 13 kişilik bir gurupla 12 saattir beklediğini belirten yolculardan Cengiz Akbalaban ise, 'Ne ileri ne de geri gidebiliyoruz. Tuvalet yok. Su yok. İnsani ihtiyacımızı karşılayacak bir yer yok. Köprü üzerinde sadece bekliyoruz. Neden beklediğimizi de bilmiyoruz. Bizler burada mağdur oluyoruz. Bari yayalar için izin verilmese karşıya geçsek oda olmadığı için ayazda köprü üzerinde bekliyoruz.'
56 SAATTİR 4 YOLCU İLE BEKLİYORUM
Kendisi ile birlikte 4 yolcunun 56 saatten beri beklediğini ifade eden taksici Abdurahim Sadak, beklemekten perişan olduklarını söyledi.
Türk tarafının bilerek çalışmadığını kaydeden Sadak, "Yarım saate 1 araç geçiyor. İlgililere neden böyle çalışıyoruz sorumuza 'bize vali ve kaymakamlıktan verilen emre göre hareket ediyoruz' diyorlar. Benim yolcularım arasında uçaklarını kaçıranlar var. Buradan Avrupa gidecekler var. İnsanlar resmen perişan ediliyor. Şu anda Irak tarafında en az 400 araç bekliyor. İşlemler böyle devam ederse bunlar nacak 5 günde Türkiye tarafına geçer." dedi.
Kaynak: Lojiport

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr