Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / KANADA İLE TİCARET FIRSATLARI ÜZERİNE

KANADA İLE TİCARET FIRSATLARI ÜZERİNE

KANADA İLE TİCARET FIRSATLARI ÜZERİNE23.03.2010

Geçtiğimiz aralık ayının ilk yarısındaki bir pazar günü Toronto'da bir toplantı yapıldı. Ağırlıklı olarak Kanada'da yaşayan Türk işadamları ve profesyonellerin katıldığı bu toplantı, aslen Ottawa'daki Türk Büyükelçiliği'nin düzenlediği ve Kanada ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin arzulanan seviyeye çıkarılması gayretinin "resmi" dışa vurumu olan aktivitelerden birisi olma özelliğindeydi.
Ottawa büyükelçiliğinden Toronto'ya adeta çıkarma yapılmış gibiydi. Başta Sayın Büyükelçi olmak üzere Büyükelçilik Ekonomi ve Ticaret Müşavirleri ile henüz kurulum aşamasında bulunan Toronto Türk konsolosluğunun atanmış konsolosu da Türk işadamlarının karşısındaydılar.
İlginç edinimlerim oldu bu toplantı sırasında. Bir araştırmaya göre tüm dünyaya yayılmış olan Türk işadamlarının sayısı yaklaşık 160 bin civarındaymış. Bu rakamın ciddi bir oranı yani 100 bin kadarı Almanya'da yer alıyormuş. Diğer ülkeler üzerinde fazla durmayacağım.  Ancak yazımı ilgilendirmesi açısından Amerika'daki (ABD) Türk işadamlarının sayısının 3000, Kanada'dakilerin ise 500 civarı olduğunun tesbit edildiğini belirteyim. Bu rakamlar ne derece doğrudur tam bilemiyorum. Fakat eğer doğru ise Kanada'daki tüm Türk işadamlarını hemen hemen tanıyorum demektir.
Hal böyle iken hepimize bir nevi gurur kaynağı olan bir başka bilgi ise liman hareketleri konusundaydı. Kanada'nın doğu kıyısındaki en önemli limanlardan olan Halifax'taki ticari hareket sıralamasında Türkiye'nin 7'nci sırada olduğunu öğrenmek hoşumuza gitti.
Büyükelçilik Türkiye-Kanada ilişkilerinde pek tabidir ki; Türkiye'den Kanada'ya ihracatı desteklemeye çalışıyor ve buradaki iş adamlarını Türkiye'den özellikle Tekstil, Demir-Çelik ve Otomotiv yedek parça konularında atılımda bulunmaları için teşvik ediyor.
Ford'un Transit marka aracının Kuzey Amerika'ya Türkiye'den ithal edilmeye başlaması ile özellikle bu araçların yedek parçalarını üreten Türkiye kökenli firmaların gözünü Amerika kıtasına diktiklerini belirten büyükelçilik yetkilileri, bu alanda Türkiye'nin ciddi bir pazar payı elde etme şansı olduğunu vurguladılar.
Türkiye'den Kanada'ya yapılan ihracat hacminin arttırılmasına yönelik tavsiyeler, burada yerleşik Türk işadamlarının bir ağ kurması ve özellikle mevzuat ve imkanlar konusunda bilgi paylaşımında bulunmak gerektiği noktalarında yoğunluk kazandı. İşte bu noktada geçtiğimiz ekim ayı sonunda açılış resepsiyonunu gerçekleştirdiğimiz
Kanada-Türk Ticaret Odası'nda hedeflediğimiz icraatların ne kadar önemli olacağı bir kez daha gözler önüne serilmiş oldu.
Kanada Türk Ticaret Odası (Tcccommerce.org) özellikle THY'nin Toronto'ya doğrudan uçuşlara başlaması ile birlikte Türkiye - Kanada arasındaki ticaret hareketinin de yoğunlaşacağı düşüncesi ile 2009 ortalarında kuruldu ve çalışmalarına yoğun olarak devam ediyor. Oda, yakın zamanda Türkiye'den katılacak bir gurup işadamı ile beraber Toronto'da bir etkinlik düzenleyecek. Bu etkinlikte Türk üreticileri Kanada'lı ithalatçılar ile buluşturmak ana hedef olacak. Dolayısıyla gelecekte Kanada ve sonrasında Amerika Birleşik Devletleri ile ticaret yapmak isteyen, ürün ve hizmetlerini yeni dünya'da pazarlamak isteyen Türk girişimcilerine bu etkinliğe katılmayı şiddetle tavsiye ederim.
Kaynak: Dünya

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr