Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / İLK GELENLER ASLAN PAYINI ALIR

İLK GELENLER ASLAN PAYINI ALIR

İLK GELENLER ASLAN PAYINI ALIR23.03.2010Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Afrika gezisine beraberindeki iş heyeti ile birlikte Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nden başladı. Türkiye'nin "Afrika açılımı"nın devam ettiğini belirten Gül, Kongo ile ikili ilişkileri güçlendirmek istediklerini söyledi. Kongo Başbakanı Adolf Muzito ise ülkesinin gelecekte ekonomik açıdan belirleyici rol oynayabilecek potansiyele sahip olduğunu vurgulayarak, "İlk gelenler aslan payını alır. Geç gelenler ise ileride hata yaptıklarını görecekler" dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, dün, Kongo Demokratik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Joseph Kabila tarafından resmi törenle karşılandı. İki ülke liderinin görüşmesi sırasında "Siyasi İstişare Mekanizması Kurulmasına İlişkin Mutabakat Zaptı" imzalandı. Kongo ayrıca Ankara'da büyükelçilik açma kararı aldı.
 
Yatırım alanları
Bu sırada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Gül, Türk iş adamlarının Kongo'da özellikle orman ürünleri fabrikası kurmaya niyeti olduğunu, tıbbi malzeme üretmek isteyen iş adamları bulunduğunu bunun dışında madencilik ve müteahhitlik sektörlerinde yatırım yapabileceklerini ifade etti. Kabila ise Türkiye'nin Afrika açılımını desteklerini söyledi.
Gül daha sonra Kongo Başbakanı Adolf Muzito ile başkent Kinşasa'daki Türkiye-Kongo Demokratik Cumhuriyeti İş Forumu toplantısına katıldı. Toplantıda konuşan Muzito, Kongo'nun dünyanın ikinci büyük orman alanına sahip olduğunu, hidroelektrik alanındaki yatırım kapasitesinin de yüksek olduğunu ifade etti. Yabancı yatırımcılara olumlu ortam sağlayacak reform çalışmaları yürüttüklerini anlatan Muzito, ülkede siyasi istikrarı sağladıklarını, güvenlik sorunu bulunmadığını vurguladı. Türk iş adamlarının ülkesine gelmekle doğru bir iş yaptığını kaydeden Muzito, "İlk gelenler aslan payını alır. Geç gelenler ise ileride hata yaptıklarını görecekler" dedi. Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün de, Kongo ile dış ticaret hacminin geçen yıl 20 milyon dolara ulaştığını, ancak bu rakamın kabul edilemeyecek kadar düşük olduğunu belirtti. Ergün, iki ülke arasındaki ticaret hacmini öncelikli olarak 100 milyon dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
Kaynak: Referans
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr