Son yıllarda gerçekleştirilen yoğun çalışmalar neticesinde yurt dışında önemli bir konum elde eden Türk sivil havacılığı, tarihi bir başarıya daha imza attı.
25-26 Şubat 2010 tarihlerinde İspanya'nın Başkenti Madrid'de gerçekleştirilen Avrupa Sivil Havacılık Konferansı (ECAC) Yönetim Kurulu toplantısında, Türkiye'nin Avrupa sivil havacılık eğitimleri konusunda koordinatör üye ülke olarak görev yapmasına ve Sivil Havacılık Genel Müdürü Dr. Ali ARIDURU'nun 44 üye ülke adına eğitimden sorumlu başkanlığa (Training Focal Point ) getirilmesine oy birliği ile karar verildi.
Türk sivil havacılığının elde ettiği bu başarı, Avrupa sivil havacılığındaki eğitim politikalarının belirlenmesi ve uygulanmasında Türkiye'nin önemli bir rol üstlenmesini beraberinde getirdiği gibi, aynı zamanda Türkiye'nin eğitim ve bakım üssü olması hedeflerine ulaşılması açısından da ayrı bir değer taşıyor.
Türk sivil havacılığı, uçuş emniyeti ve havacılık güvenliğinden ödün vermeden, mevcut havacılık standartlarının geliştirilmesi ve çevreye duyarlı ortak bir havacılık sisteminin kurulması temel hedefinde Avrupa'nın önemli bir parçası olarak Eurocontrol Yönetim Kurulu, ECAC Yönetim Kurulu ve JAA-TO Yönetim Kurulu üyeliği görevlerinde aktif olarak yer alırken, diğer taraftan da içinde bulunduğu bölgede oluşumuna ön ayak olduğu bazı bölgesel organizasyonların yönetim organlarında üstlenmiş olduğu başkanlıklar suretiyle adeta bir köprü rolü üsleniyor.
Bu köprü vazifesi ile Türkiye, Avrupa Havacılık Sisteminin bölge ülkelerine yaygınlaştırılması adına önemli bir görev üstlenmiş durumda. Bunun önemli örnekleri D-8, TRACECA ve TMAG gibi bölgesel örgütlere üye olan ülkelere sağlanan eğitim imkânlarını sıralamak mümkün.
Ek bilgi:
Avrupa Sivil Havacılık Konferansı'nda (ECAC) 44 üye ülke bulunmaktadır. Bunlardan 27 tanesi AB üyesi 17 tanesi ise AB üyesi değildir.
Avrupa Sivil Havacılık Konferansı (ECAC)'nın yürütme organı olan Yönetim Kurulu ise aşağıdaki belirtilen toplam 11 üyeden oluşmaktadır.
L. F. ALMEIDA (Portekiz) Başkan,
K. L. LARSEN (Danimarka) Başkan Yardımcısı,
P. GANDIL (Fransa) Başkan Yardımcısı,
G. REICHLE (Almanya) Üye,
Dr. A. ARIDURU (Türkiye) Üye,
K. SALONEN(Finlandiya) Üye,
C. RADU (Romanya) Üye,
J. MOOR (İngiltere) Üye,
M. E. P. DIERIKX (Hollanda) Üye,
M. AMEIJEIRAS (İspanya) Üye,
Boş (Boş) Üye
Türkiye, Sivil Havacılık Genel Müdürü Dr. Ali ARIDURU nezdinde, daha önce AB üyesi olmayan üye ülkelerin görev almadığı yönetim kademesinde ilk defa yer almış ve 2009 yılında bir kez daha 3 yıl için Yönetim Kurulu üyeliğine seçilmiştir. Halen 44 üyeden oluşan ECAC'ta yönetim kademesinde AB üyesi olmayan tek ülke Türkiye'dir.
Avrupa'da sivil havacılık faaliyetlerinin düzenlenmesi ve yürütülmesi adına en üst organ olan ECAC, Yönetim Kurulu aracılığıyla oluşturulan Odak Pozisyonları (Focal Point) üzerinden çalışmalarını yürütüyor. Odak Pozisyonlar, belirlenen konular üzerinde inceleme, araştırma, değerlendirme ve politika üretme faaliyetlerini icra ediyor. 44 üye ülke için kendi alanlarıyla alakalı mevzuat da oluşturabilen bu noktalar, toplantı seminerler gerçekleştirerek yol haritası geliştiriyorlar.
1. Güvenlik ve Kolaylıklar
2. Entegrasyon Konuları
3. Çevre Konuları
4. Emniyet Konuları
5. Ekonomik Konular,
olmak üzere şuan 5 başlıkta Odak Pozisyonlar (Focal Point) görevlerini sürdürürken, Türkiye'nin uzun süredir çalışmalar yürüttüğü eğitim başlığı, gündeme getirilerek yeni bir Eğitim Odağı Pozisyonu (ECAC Training Focal Point) oluşturuldu.
11 üyeli ECAC Yönetim Kurulu'nda Eğitim konuları Türkiye'nin sorumluluğu altına verilirken Sivil Havacılık Genel Müdürü Dr. Ali ARIDURU da oy birliği ile Training Focal Point olarak seçildi.
Önemi...
Türk sivil havacılığının elde ettiği bu başarı Avrupa sivil havacılığındaki eğitim politikalarının belirlenmesi ve uygulanmasında Türkiye'nin de önemli bir rol üstlenmesi sağlıyor ve aynı zamanda Türkiye'nin eğitim ve bakım üssü olması hedeflerine ulaşılması açısından da ayrı bir önem taşıyor.
Türkiye Eğitim görevinde neler yapacak?
Eğitim konusunda ECAC'ın bugüne kadar oluşturmuş olduğu bir çalışma grubu ve politikası bulunmuyor. Türkiye almış olduğu bu görevle Avrupa sivil havacılığı için değerlendirme ve inceleme çalışmaları yaparak eğitim politikaları oluşturacak, yol haritası belirleyecek. Bu doğrultuda ilk olarak Haziran 2010'da geniş çaplı eğitim konferansı için Türkiye, Avrupa ve komşu ülke sivil havacılıklarına ev sahipliği yapacak.
Türkiye neden seçildi?
• Türkiye'nin uçuş emniyeti ve havacılık güvenliğinin sürdürülebilirliği adına geçmişten buyana havacılık eğitimine vermiş olduğu önem,
• AB üyesi olmayan üye ülkelerin bulunmadığı yönetim kademesinde ilk defa yer almış olması ve yürüttüğü başarılı çalışmalar,
• Havacılık Otoriteleri Birliği (JAA) Eğitim Organizasyonu yönetimindeki başarılı çalışmaları,
• Uyum çalışmalarında elde ettiği konum ve kendi durumuyla aynı pozisyonda bulunan AB üyesi olmayan ülkeler arasındaki farklı çalışmaları,
• Bulunduğu coğrafyada oluşturmuş olduğu organizasyonlar ve bu organizasyonlardaki etkin rolü, (KEİ, D-8, TRACECA, RSOO, AKDENİZ, AFCAC ve T-MAG)
• Gelişmiş ve gelişmekte olan sivil havacılık sistemleri arasındaki köprü konumu.
Kaynak: SHGM