TİM Başkanı Büyükekşi, yeni ihracat stratejisine ilişkin eleştirilere "Takım oyununa daha fazla ihtiyacımız var" yanıtını verdi.
Türkiye ihracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracat yatırım kredisi çalışmasının Bakanlar Kuruluna gönderildiğini bilidirdi.
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın, Türkiye İhracatçılar Meclisi İcra Komitesi üyeleri ve İhracatçı Birlik Başkanları ile yeni ihracat stratejisini paylaştığı toplantıda konuşan Büyükekşi, yeni dönem ihracat stratejisinin çok önemli bir parçası olarak ülke masalarının kurulduğunu ve ülke masalarında bir takım olarak çalışacaklarını belirtti.
İhracata yönelik üretim stratejisiyle ihracatın temel dinamiğinin tanımlandığını dile getiren Büyükekşi, hammadde ve ara mal üretimi ve tedariki için yeni bir model oluşturulduğunu bildirdi.
Büyükekşi, ihracatçının finansmana erişiminin kolaylaşması için Eximbank ile yapılan çalışmadan olumlu sonuçlar beklediklerini dile getirerek, "Bakanlar kuruluna sevk edilen yaklaşık 2,4 milyar dolarlık ihracat kredisi, yine bakanlar kuruluna sevk edilen 500 milyon dolarlık özellikle yatırım mallarına yönelik olarak 1 yıl ödemesiz 3 yıl, 2 yıl ödemesiz 5 yıl ve 3 yıl ödemesiz 7 yıl vadeli ihracat yatırım kredisi imkanı şu anda Bakanlar Kurulu'na gönderildi. Bunun da sonuçlarının çok faydalı olacağını düşünüyoruz" şeklinde konuştu.
"Takım oyununa daha fazla ihtiyacımız var"
Büyükekşi, bir gazetede yayınlanan bir haberde bazı dernek temsilcilerinin yeni ihracat stratejisine ilişkin eleştirilerini üzüntüyle karşıladıklarını belirterek, şunları kaydetti:
"İhracat camiası olarak yeni yapılanmanın içerisindeyiz. Sayın Bakanımızın arkasındayız. Türkiye'nin geleceğinin ve kalkınmasının ihracatta olduğuna inanıyoruz. Ülkemizin bir sanayi envanteri var. Girişimci bilgi sistemi elimizdeki potansiyelin ne olduğunu söylüyor.
Aynı şekilde ülkemizin bölgesel ve sektörel tanımlamaları yapılmış, teşvik sisteminin de elimizdeki çok önemli bir araç olduğuna inanıyoruz. Sonuçlarını uzun vadede alacağımız bir yola girdik. Bir takım oyununa her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var.
Kaynak: Dünya