Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Karayolu / TÜRKİYENİN EN UZUN TÜNELİ İÇİN DEV İHALE

TÜRKİYENİN EN UZUN TÜNELİ İÇİN DEV İHALE

TÜRKİYENİN EN UZUN TÜNELİ İÇİN DEV İHALE16.03.2010

Hopa- Borçka yolu (Cankurtaran Tüneli dahil) projesi için 25 Mart’ta ihaleye çıkılacak. 
         
Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM), Artvin, Ardahan ve Kars illerinin Karadeniz bağlantısını sağlayan Hopa- Borçka yolu (Cankurtaran Tüneli dahil) projesi için 25 Mart’ta ihaleye çıkacak.
Kış aylarında trafik güvenliği açısından sorun yaratan yolun maliyetinin 200 milyon TL olması bekleniyor. Tünel tamamlanınca Türkiye’nin en büyük tüneli olma özelliğine kavuşacak. Alternatifi bulunmayan, apik arazi ve dar vadilerden geçen Hopa-Borçka yolu yap -işlet- devret modeliyle yapılacak. İhaleye çıkarılan Hopa-Borçka Cankurtaran Tüneli, 5 bin 300 metre uzunluğunda çift tüp şeklinde gerçekleştirilecek ve yolu 5.5 kilometre kısaltacak.
Tünelin yanı sıra ayrıca iki kilometrelik bağlantı yolları da aynı şekilde ihaleye çıkarılacak. Yaklaşık 200 milyon TL’lik maliyeti bulunan ihaleye, firmaların büyük ilgi gösterdiği bilgisine ulaşıldı. Yapılacak olan yolun tamamlanmasıyla Cankurtaran geçidi, mesafenin kısalması ve ulaşım masraflarının azalmasının yanı sıra daha güvenli bir ulaşım güzergâhı konuma gelecek.
Hopa-Borçka-Artvin-Ardahan-Kars- Iğdır koridoru 1A standardında olacak ve 2013 yılında tamamlanacak. Yol, 2013’te trafiğe açılacak.
Türkiye’nin en uzun tüneli Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan, bu yolun sadece Artvin’i değil Kars ve Ardahan yönüne gidecek araçlar için de çok faydalı olacağını belirterek, bu tünelin Türkiye’nin en uzun tüneli olacağını kaydetti.
Bölgenin özellikle kış aylarında zor bir coğrafyaya dönüştüğünü ifade eden Turhan, “Ülkemizin ulaşım koridoru olarak görev yapabilmesi için Akdeniz ve Karadeniz limanlarını sınır kapılarına ve birbirlerine yüksek standartlı yollarla bağlayacağız. Böylece Türkiye’nin kuzey-güney koridorunu oluşturacağız. Bu, Türkiye’nin diğer ülkelere karşı rekabet gücünü de artıracak” dedi.

Kaynak: Dünya
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr