Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Dünyadan / AVRUPA IMF BENZERİ BİR KURULUŞ PEŞİNDE

AVRUPA IMF BENZERİ BİR KURULUŞ PEŞİNDE

AVRUPA IMF BENZERİ BİR KURULUŞ PEŞİNDE16.03.2010

Avrupa Birliği (AB) üyelerin hepsi IMF'in üyesi.
Ama şimdi AB ülkeleri kendi IMF'leri kurmak istiyor.
Her şey Yunanistan krizi ile başladı. Yunanistan'ın hesaplarının denetlenmemesi sonucu bir emri vaki ile karşılaşılması ve Yunanistan'ın zor durumdan çıkarılması işini koordine edecek bir otoriteninin bulunamaması AB'de IMF benzeri bir kuruluş arayışına neden oldu.
IMF varken neden IMF benzeri bir kuruluş arayışı başladı?
Çünkü AB ülkeleri IMF'in işe karışması halinde Euro sisteminin yıkılmasından korkuyor. Bu nedenle IMF'i AB ülkelerinden uzak tutmaya çalışıyor.
İyi de IMF sadece denetim yapmıyor, yol göstermiyor. Aynı zamanda parasal destek veriyor.
Bunun için kaynağı var.
Anlaşıldığı kadarı ile AB ülkeleri şimdilik sadece denetim ve yol gösterme gücü olan bir kuruluş peşindeler.
Öneri Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble'den geldi. Schäuble, Uluslararası Para Fonu'nun benzeri bir "Avrupa Para Fonu" kurulması fikrini ortaya atarak tartışmayı başlattı. Bakan'ın bu önerisine Başbakan Angela Merkel de destek verdi. Merkel, bu fikri "iyi ve ilginç" bulduğunu söyledi.
DW Alman Radyosu'nun haberine göre,Almanya Ekonomi Bakanı Rainer Brüderle de Avrupa Para Fonu'ndan yana. Brüderle, "Avrupa Para Fonu kurulması konusunda Schäuble'nin görüşlerini paylaşıyorum. Ben de bu tartışmayı başlatanlardan biriydim. Şimdi, somut bir öneri üzerinde çalışmak gerekiyor. Benim için önemli olan 'sebep olanın sorumluluğu' prensibinin dikkate alınmasıdır" diyor
Alman bakanların bu önerisi Brüksel'in de destek aldı. Avrupa Birliği Komisyonu'nun Ekonomi ve Parasal İşlerden Sorumlu Üyesi Olli Rehn'e göre: "Avrupa Birliği Komisyonu bu tür bir destekleyici fon oluşturulması yönünde tavsiyede bulunmaya hazır. Bunun sorumluluğu tüm Euro bölgesi ülkeleri arasında paylaştırılmalı. Tabii ki çok sıkı şartlar konulmalı. Yunanistan örneği tekrarlanmamalı."
IMF, Letonya ve Macaristan gibi zor durumdaki Avrupa Birliği ülkelerine yardımcı olmuştu
Ama bu ülkeler, Euro Bölgesi'ne dâhil değil. Avrupa Birliği, kendi para fonunu kurarak Amerikalıların Avrupa Birliği'nin maliye politikası üzerinde etki sahibi olmasını engellemeye çalışıyor.
DW'nin haberine göre, Avrupa Merkez Bankası Avrupa Para Fonu kurulması önerisine sıcak bakmıyor. Avrupa Merkez Bankası Baş iktisatçısı, her ülkenin kamu bütçelerinden ve borçlarından mesul olduğunu söylüyor.
Avrupa Merkez Bankasının görüşüne göre, "Avrupa'da para fonu kurulması çok pahalıya mal olabilecek, yanlış teşvikler doğurabilecek ve neticede mali durumu iyi olan ülkeleri yükümlülük altına sokabilecek bir mali dengeleme işleminin ilk adımı olur".
Anlaşılan o ki, Yunanistan krizi AB'de ülkelerin ekonomilerindeki gelişmeleri gözetecek ve de olumsuz gidişleri önceden haber verecek bir sistem oluşturulması gereğini ortaya çıkardı.
Merkezi sistem her halde IMF modeli yeni bir kuruluşun oluşmasına imkan vermeyecek. Fakat şöyle veya böyle IMF benzeri gözetim ve denetim için bir birim oluşturulacak.
 
Kaynak: Dünya

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr