Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / ÇEŞME OTOPARKI HAZİRANDA TAMAM

ÇEŞME OTOPARKI HAZİRANDA TAMAM

ÇEŞME OTOPARKI HAZİRANDA TAMAM10.03.2010

Çeşme'de kruvaziyer turizmi için önemli bir adım atıldı. Ulusoy Limanı'nda otopark için gerekli izinler alındı. Çalışmaların Haziranda tamamlanması bekleniyor.

Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu, düzenlediği basın toplantısında, Ulusoy Limanı'ndaki çalışmaları anlatttı. Tütüncüoğlu, Çeşme Ro-Ro ve Feribot Limanı'nın özelleştirme kapsamında 30 yıllığına 2003 yılından bu yana Ulusoy Denizcilik İşletmeleri tarafından başarılı bir şekilde işletildiğini söyledi. Liman özelleştirildiği zaman her kafadan bir ses çıktığını, liman alanına vinçlerin konulacağı ve konteyner taşımacılığıyla Çeşme'nin kalbine hançer saplanacağı iddiaları bulunduğunu hatırlatan Tütüncüoğlu, “Yılmaz Ulusoy Çeşme'ye her gelişinde, burasının bir Ro-Ro ve Feribot limanı olduğunu ve 30 yıl boyunca da bu şekilde işletileceğini söylemekten dilinde tüy bitti. Aradan geçen 7 yılda sözlerini tuttular. Her fırsatta vurguladığı, Akdeniz çanağında turlayan kruvaziyer gemilerinin Çeşme Limanı'na da uğraması çalışmaları son aşamaya geldi” dedi.

İZİN 24 ŞUBAT'TA ALINDI 

Başkan Tütüncüoğlu, 24 Temmuz 2009'da yürürlüğe giren son Deniz Turizmi Yönetmeliği'ne göre yapılması zorunlu olan otopark için gerekli izinlerin Ulaştırma Bakanlığı DLHİ Genel Müdürlüğü'nden 24 Şubat 2010 tarihinde alındığını ve yaklaşık 3 bin 750 metrekarelik dolgu alan üzerinde otopark yapımı çalışmaları başlatıldığını söyledi. Tütüncüoğlu, “Konu tamamen bizim dışımızda. Bizden talep edilmiş bir izin yok. Ama kruvaziyer gemilerinin yanaşmasıyla, Çeşme turizminin çeşitlenmesi gözönüne alındığında, yapılan çalışmaların ilçemiz ekonomisine katkısının çok büyük olacağını söyleyebilirim” diye konuştu.

OTOPARK HAZİRAN'DA TAMAMLANIYOR

Ulusoy Liman İşletmeleri Ege Bölge Müdürü Can Özgen de, limanı devraldıkları 2003 tarihinde başlattıkları kruvaziyer turizmi çalışmalarının son aşamaya geldiğini belirtti. Özgen şunları söyledi:

“Deniz Turizmi Yönetmeliği 8'inci maddesinde yer alan Kruvaziyer Gemi Limanları'nın taşıması gereken niteliklerden limanımızda eksik olan ünite ve tesisler (Yeme-içme tesisleri, turizm seyahat acente ofisleri, konferans ve toplantı salonu, VIP hizmeti salonu, revir vb.) daha önceden tamamlanmıştı. Söz konusu aranan niteliklerden ‘tur otobüsleri için park yeri ve taksi durağı’ şıkkı da alınan izinler sonucu Haziran ayı ortalarında tamamlanacak.”

‘DENİZİ DOLDURMAYA GÖNLÜMÜZ RAZI OLMADI’

Onaylı imar uygulama planına dayalı olarak hazırlanan otopark dolgu projesinin, DLHİ yetkililerince yerinde yapılan inceleme sonrasında uygun bulunarak 24 Şubat 2010 tarihinde onaylandığını kaydeden Özgen şöyle konuştu:

“75 otobüs veya 300 binek oto kapasitesi için 3 bin 750 metrekarelik bir otoparkı yeterli gördük. Oysa ilk aldığımız izinlerde otopark alanı 10 bin metrekareydi. Denizin gereksiz yere doldurulmasına gönlümüz razı olmadığı için, yaşanacak kruvaziyer gemi trafiğini de göz önüne alarak dolgu alanını üçte bire düşürdük. Bu alana sadece binek otolar ve otobüsler park edecek. İtalya hattında çalışan Ro-Ro gemilerinin taşıdığı TIR'ların park etmesi söz konusu değil. Onların iskelesi limanın sol tarafına inşa ediliyor, park alanları diğer tarafta olacak. Ro-Ro iskelesi tamamlandıktan sonra, şu anda kullanılan mevcut iskele 335 metreye çıkarılacak ve kruvaziyer ile yolcu gemilerine hizmet edecek. Artık tek eksiğimiz iskelenin uzatılması. Yakında kruvaziyer seferlerinin de başlamasıyla Çeşme ayrı bir değer kazanacak.”
Kaynak:Lojiport