Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / SANAYİ ÜRETİMİ OCAKTA %12.1 ARTTI

SANAYİ ÜRETİMİ OCAKTA %12.1 ARTTI

SANAYİ ÜRETİMİ OCAKTA %12.1 ARTTI10.03.2010

Sanayi Üretim Endeksi, 2010 yılı Ocak ayında 2009 yılı Ocak ayına göre yüzde 12,1 artarken, bir önceki aya göre yüzde 15,3 azaldı.
NACE Rev.1.1'e göre hesaplanan 2005=100 temel yıllı Sanayi Üretim Endeksi, 2010 yılı Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,1 artarak 99,2 oldu.  Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2010 yılı Ocak ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre Madencilik ve Taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 0,6 azalarak 105,9'dan 105,2'ye; İmalat Sanayi sektörü endeksi yüzde 14,4 artarak 83,3'ten 95,3'e; Elektrik, Gaz ve Su sektörü endeksi ise yüzde 3,1 artarak 125,0'dan 128,9'a yükseldi.
Takvimden arındırılmış üretim yüzde 16 arttı
Öte yandan Takvim Etkisinden Arındırılmış Endeks 2010 yılı Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,1 artış gösterirken, Mevsim ve Takvim Etkilerinden Arındırılmış Endeks bir önceki aya göre yüzde  0,3 arttı.
Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, Takvim Etkisinden Arındırılmış Endekse göre 2010 yılı Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre Madencilik ve Taşocakçılığı sektöründe yüzde 0,6 azalırken; İmalat Sanayi sektörü yüzde 19,1 ve Elektrik, Gaz ve Su sektörü ise yüzde 3,1 arttı.
Mevsim ve Takvim Etkilerinden Arındırılmış Endekse göre ise bir önceki aya göre Madencilik ve Taşocakçılığı sektörü yüzde 3,9 düşüş; İmalat Sanayi sektörü yüzde 0,7 artmış; Elektrik, Gaz ve Su sektörü ise yüzde 2,1 geri çekilme yaşandı.
Ergün: Sanayideki toparlanma umutlarımızı artırıyor
Sanayi üretim endeksinde görülen gelişmelerin, 2009'un son çeyreğinden itibaren pozitif büyümeye sürecine girildiğine işaret ettiğini belirten Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, “Sanayi üretiminde, özellikle de imalat sanayinde devam eden toparlanma süreci, bu açıdan umutlarımızı artırmaktadır" dedi.
Bugün açıklanan Ocak ayı Sanayi Üretimini değerlendiren Bakan Ergün, endeksin bir önceki aya göre azalmasının takvim ve mevsim etkisine bağlı, aylık bir durum olduğunu vurguladı. Kriz sonrası dönemlerde, bu gibi dalgalanmaları doğal karşılamak gerekir, önemli olan orta ve uzun vadeli hedeflerimizde bir değişiklik olmamasıdır.
Aylık değişimleri incelerken mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye bakmak gerekir. Bu seride de Ocak ayında bir önceki aya göre küçük de olsa bir artış görülmesi olumlu bir gelişmedir. Endeks, takvim ve mevsimsel etkilerden arındırıldığında Mart ayından itibaren yükseliş trendindedir" dedi.
Türkiye'nin, 2009'un ikinci çeyreğinden itibaren hükümetin aldığı tedbirler neticesinde ılımlı bir toparlanma sürecine girdiğini ve krizin etkilerini birçok dünya ülkesinden daha önce geride bırakmaya başladığını belirten Ergün, şunları kaydetti:
"Gerek bugün açıklanan sanayi üretimi endeksi gerekse son aylara ait reel kesim ve tüketici güven endeksleri, bu toparlanmanın devam edeceğini ortaya koymaktadır. Özellikle, Kasım ayından itibaren sanayi üretim endeksinde görülen gelişmeler, 2009'un son çeyreğinden itibaren pozitif büyümeye sürecine gireceğimize işaret etmektedir.
Türkiye'nin ekonomik olarak daha ileriye gitmesi, reel sektörün özellikle sanayinin gücünün artmasına bağlıdır; zira sanayideki toparlanma, diğer sektörlerdeki toparlanmanın da öncüsüdür. 2009 yılında işsizlik oranımız yüzde 14 olarak gerçekleşti.
Mevcut işsiz stokumuzu azaltmak ve işgücüne yeni dahil olanlara istihdam oluşturmak için ekonomimizin reel sektör zemininde istikrarlı bir şekilde büyümesi gerekiyor. Sanayi üretiminde, özellikle de imalat sanayinde devam eden toparlanma süreci, bu açıdan umutlarımızı artırmaktadır."
Küçük: Sanayi üretimi inişli çıkışlı seyrini devam ettiriyor
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, 2010 yılı Ocak ayı sanayi üretim rakamları ile ilgili yazılı açıklama yaptı.
Küçük, "Sanayi üretimi, zikzaklar çizerek ilerleyen, inişli çıkışlı seyrini devam ettirmektedir" dedi.
Geçen yılın aynı ayındaki yüzde 21,4'lük düşüşün baz etkisini göz önüne aldıklarında, 2010 Ocak ayındaki artışın mütevazı göründüğünü ifade eden Küçük, şunları kaydetti:
"Fakat, her şeye rağmen, 2010 yılına, bir önceki yıla göre yüzde 12'lik bir artışla başlamak olumlu ve ümit vericidir. Bu ümit verici başlangıcın ivmesiyle, yılın tamamını, düşüş yaşamadan, yüksek oranlı artışlarla geçirebilmeyi ümit etmek istiyoruz. Ancak şunu bir kez daha hatırlatmak istiyoruz, tek başına sanayicimizin çabası buna yetmez, bu ümidimizin gerçekleşmesi, her zaman ifade ettiğimiz üzere, ekonomi yönetimimizin üzerine düşenleri yapmasına, sanayimizi destekleyecek tedbirleri hayata geçirmesine bağlıdır."
Alt sektörlerdeki duruma baktıklarında, üretimdeki artışta ihracata dönük sektörlerin başı çektiğinin görüldüğünü belirten Küçük, "İç pazarımız hala üretim artışını yeterince destekleyecek noktada değildir. İç pazarı canlandıracak tedbirlere her zaman ifade ettiğimiz gibi özellikle ihtiyaç vardır" dedi.
Kaynak: Dünya