Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / YILDIRIM: DEMİRYOLLARINA 10 KATRİLYON HARCADIK

YILDIRIM: DEMİRYOLLARINA 10 KATRİLYON HARCADIK

YILDIRIM: DEMİRYOLLARINA 10 KATRİLYON HARCADIK02.03.2010

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Ankara Sanayi Odası tarafından tertiplenen Organize Sanayi Bölgeleri toplantısında demiryolları içinde bulunduğu konulara değinerek,Demiryolları bize Atatürk'ün mirası. Onu 60 yıl görmezden geldiler. Biz demiryollarına yatırım yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Ankara Sanayi Odası (ASO)’nca düzenlenen OSB Toplantısında TCDD ile ilgili konulara değinen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, TCDD'nin zarar eden bir kuruluş olduğunu hatırlatarak, ''TCDD'de herkesi evlerine göndersek, paydos etsek, 3 trilyon tasarruf sağlarız. Onu da siz KOBİ'lere versek abad olursunuz. Bunu yapamayız, demiryolları bize Atatürk'ün mirası. Onu 60 yıl görmezden geldiler. Biz demiryollarına yatırım yapmaya devam edeceğiz'' şeklinde konuştu.

''Demiryolları eski demiryolları değil. Ben şikâyet etmeyi sevmem, ama içinde bulundukları şartlar o kadar kötü ki, o kadar ihmale uğramış ki, demiryollarında çok ciddi ihmal var” diye konuşan Bakan Yıldırım, “Bizim yedi yılda yaptıklarımız bile yüksek fırının potasına atılan bir tutam cevher gibidir, 'cız' diyor, bir ses geliyor, hiç bir şey fark etmiyorsunuz. Daha kesintisiz 15 yıl süreyle her yıl 6-7 milyar yatırım yaparsak, bu ihmali bir ölçüde gidermiş oluruz. 'Demiryolları ucuz'. Yolumuz yok, yol olmayınca nasıl ucuz taşıyacaksınız? Bana göre fiilen demiryolu yok. Yüzde 94'i tek hat, yüzde 83'ü sinyalsiz, yüzde 82'si elektriksiz ve yüzde 70'i de 50 yıldır bakılmamış yollarımız var. Böyle bir gerçeği görmemiz lazım'' dedi.

Demiryollarının Ulu Önder Atatürk tarafından konulan hedefler doğrultusunda, 1946 yılına kadar önemli bir ilerleme kaydedildiğine işaret eden Bakan Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü: ''46'dan sonra demiryollarında 'harç bitti, yapı paydos' bırakılıyor, ta ki bizim dönemimize kadar. Biz bu dönemde demiryollarına 10 katrilyon harcadık, ama belki de bir şey göremiyorsunuz etrafta. Ama göreceksiniz. Demiryollarında bir şeyler değişti. Demiryollarında 13 milyon ton taşıma yapılıyordu şimdi 23 milyon ton yapılıyor. Aynı demiryollarına sahip Kanada'nın 11 bin kilometre yolu var, 170 milyon ton taşıyor. Ama her şeye rağmen gelecek demiryollarında. Avrupa ve dünyada inceliyoruz, herkes demiryollarına yatırım yapıyor.''

 
TCDD Genel Müdürlüğüne ilişkin düzenleme içerisinde olduklarını anlatan Yıldırım, düzenlemenin yürürlüğe girmesi halinde sektördeki alt yapı işlerinin devlet tarafından yapılacağını, işletme kısmının ise herkese açılacağını kaydetti.


Bakan Yıldırım, Türkiye'de ulaştırma alanında sorunun, sektördeki türlerin altyapısında entegrasyonun sağlanmamasından ve ulaşım türlerinin kendi başına bırakılmasından kaynaklandığını belirterek, iki yıl önce hepsinin Bakanlığına bağlanmasının ardından sorunun ortadan kalktığını söyledi. Yıldırım, ''Bundan sonra bu alanda, olmayan işler varsa bunun hesabı bizden sorulur, adresi belli'' diye konuştu.

Kaynak: TCDD

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr