Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Havayolu / VAN-İRAN SEFERLERİ BAŞLAYABİLECEK

VAN-İRAN SEFERLERİ BAŞLAYABİLECEK

VAN-İRAN SEFERLERİ BAŞLAYABİLECEK02.03.2010

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Van-İran uçak seferlerine başlanabileceğini, bir firmanın böyle bir taleple kendilerine başvurduğunu söyledi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 'Türkiye Buluşmaları' konferansına katılmak üzere özel uçakla bugün İzmir'den Van'a geldi. Bakan Yıldırım'ı Ferit Melen Havaalanı'nda Van Valisi Münir Karaloğlu, Adalet ve Kalkınma Partisi Van Milletvekilleri Kayhan Türkmenoğlu, Kerem Altun, İl Emniyet Müdürü Şükrü Rafet Mert, sivil toplum kuruluş temsilcileri ve parti yetkilileri karşıladı. Havaalanında kendisini karşılamaya gelen partililerle tokalaşan Bakan Yıldırım, buradan Van Valiliği'ne geçti.

Vali Münir Karaloğlu, 2002 ile 2009 tarihleri arasında Van'a Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılan hizmetleri rakamlarla anlattı. Türkiye Cumhuriyeti'nin en büyük icracı bakanlığının Ulaştırma Bakanlığı olduğunu belirten Karaloğlu, Yıldırım'ın bakanlığı dönemlerinde Van'a ve bölgeye pozitif bir ayrımcılık yapıldığını kaydetti. Bunu da Bakan Yıldırım'la birlikte 2 müsteşar ve 2 genel müdürünün Van'a gelmesine bağlayan Karaloğlu, "Şahsım ve kentim adına size teşekkür ediyorum." dedi.

2002 de Van ilinin toplamındaki bölünmüş yol uzunluğunun 36 kilometre olduğunu hatırlatan Karaloğlu, 2009 yılı sonu sonunda 251 kilometreye ulaşıldığını kaydetti. Van'da il ve devlet yolu olarak bin 112 kilometrelik karayolu ağına ulaşıldığını anlatan Vali Münir Karaloğlu, bunun 250 kilometresinin ise bölünmüş yol olduğunu bildirdi. 2010 yılında 45 kilometre daha bölünmüş yol yapılacağını vurgulayan Vali Karaloğlu, Karayolları programına teklif edilen tüm işlerin büyük bir çoğunluğunun programa alındığını ifade etti.

2002 yılında Van'a havayoluyla gelen-giden yolcu sayısı 127 bin kişi iken, 2009 yılında 746 bin kişiye ulaştığını kaydeden Karaloğlu, 2010 yılı hedefinin ise 1 milyon yolcu olduğunu belirtti. Münir Karaloğlu, konuşmasına şöyle devam etti: "Havayolu artık lüks olmaktan çıktı. Toplumun her kesimi sizin sayenizde, sizin bakanlık yaptığınız süre içerisindeki gelişmeler sayesinde artık havayolunu kullanır hale geldi. Bugün insanlarımızın Van'dan, İstanbul'a, Ankara'ya, İzmir'e, Antalya'ya 49 TL'ye uçma şansı var. Bu insanımız için büyük bir nimet. Bu bakımdan size şükranlarımızı arz ediyoruz."

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise sivil toplum kuruluşlarının da katılacağı toplantıda, Van'ın, Hakkari'nin ve bölgenin konularını ele alacaklarını söyledi. Van'da yollar adına son 7 yılda çok iyi işler yaptıklarını ifade eden Bakan Yıldırım, 2002'de Van'ın 35 kilometre olan bölünmüş yol ağının 251 kilometreye çıktığını hatırlattı. AK Parti iktidara gelmeden önce son 5 yılda yapılan 35 kilometre bölünmüş yol ağına toplam harcanan paranın 33 milyon TL olduğunu söyleyen Yıldırım, "Biz ise Van'a, 2003 yılından 2009'a kadar toplam 251 kilometre yol yaparak, 305 milyon TL harcama yapmışız. Farkı görün, bu sadece Van il sınırları içinde. Van'a yaptığımız yatırımın sadece karayolları boyutu. Ama Van'a yaptığımız yatırımların tamamını demiyorum. Merkezi idarenin konut, eğitim, sağlık, ulaşım, sosyal yardımlar ve iletişimi bir araya koyduğumuz zaman da tamamı ise 1 milyar liranın üzerindedir. Van, havacılığı ile altyapısı ile eğitim kurumlarıyla, topyekun bir kalkınma içerisindedir. Van, geleceğe altyapı bakımından hazır hale gelmiştir." dedi.

Hükümetin komşu ülkeleriyle uyguladığı, 'barış ve kardeşlik' projesinin bölgeye ayrı bir canlılık getirdiğini kaydeden Yıldırım, "Gerek hükümetimizin faaliyetleri, gerekse demokratikleşme ve reformlar konusunda Vanlılara, Van ahalisine kapsamlı bilgiler vereceğiz. Onların görüşlerini alacağız. Ona göre de yolumuza devam edeceğiz" dedi.

İran ile Van arasında yapılması planlanan uçak seferleri ile ilgili bir soru üzerine Bakan Yıldırım şunları söyledi: "Ferit Melen Havaalanı'nın 'liman' olması için bir karar aldık. Ferit Melen Havaalanı'nın da uluslar arası uçuşa engel bir hali yok. İran'dan Van'a uçak seferlerinin başlaması ile ilgili bir firmanın müracaatı var. Biz de bu müracaata olumlu bakıyoruz. Uçuşlar her zaman yapılabilir. Havaalanının altyapısı, donanımı da buna müsaittir. Bundan sonra yaptığımız temaslarda Van'ın hem yurtiçi hem de yurt dışı uçuşlarının daha da geliştirilmesini hedefliyoruz."

Ferit Melen Havaalanı'ndaki yolcu yoğunluğunun son 5 yılda 6 kat artış gösterdiğini belirten Bakan Yıldırım, "Bugün uçağımız meydana inerken, pistte 3 uçak vardı. Bu manzara çok güzel. Van Ferit Melen Havaalanı böyle giderse Atatürk Havaalanı'nı yakalayacak. 1 milyon yolcuya ulaştırdığımız zaman zaten sınıf atlayacak. Gece uçuşları için de Van'da herhangi bir engel yok. Gece uçuşlarında bir kısıtlama da yok. Bunlar tarifelerle ilgili konulardır. Ben Van'dan gece uçuşu yaptım. Gece uçuşları ile ilgili teknik donanım bakımından herhangi bir sıkıntı yok." şeklinde konuştu.

Kaynak: Lojiport

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr