Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / ŞUBAT AYI İHRACATIMIZ DA BEKLENENİ VEREMEDİ

ŞUBAT AYI İHRACATIMIZ DA BEKLENENİ VEREMEDİ

ŞUBAT AYI İHRACATIMIZ DA BEKLENENİ VEREMEDİ02.03.2010

2010 yılı ikinci ayı da geçti gitti.

Bu güdük ayı ihracat anlamında yorumladığımızda, 2009 Şubat ayına göre iyi olduğunu görüyoruz. Bugün TİM tarafından açıklanacak şubat ihracat verilerinde, geçen yılki şubat ayına göre yaklaşık yüzde 16-17 oranında artış görebiliriz.

Sizlere daha önce bu yıl ihracat yorumlarımı yaparken o ayı geçen yılki ay ile değil, son 3 veya 4 ayla karşılaştıracağımı söylemiştim.

Öyle ya, geçen yılki şubat ayının yılın en düşük ihracatlı ayı olduğunu (6.8 milyar dolar) bile bile bu yılki şubat ayı ihracatını yorumlarsak (yaklaşık 8 milyar dolar), yüzde 16-17 artış oranına bakıp "Vaauuuuvvv!" çekebiliriz.

Çekebiliriz de ne ifade eder?

2010 Şubat ayı ihracatı geçen yılki şubata göre yüzde 16-17 oranında artarken, son 3 ay ortalamasına göre yüzde 19 oranında düşmüşse, "Bu tablonun neresi iyi" diye sormamız gerekmez mi?

Herhangi bir veriyi yorumlarken anlık değil, devamlılık aramak esas ise gerisi teferruat olmalıdır.

Şubat ihracatımız Ocak 2010'a göre aynı düzeyde görünüyor. Ama yıllık beklenti olan 9.5 milyar dolar/ay ortalamasının 1.5 milyar dolar gerisinde. Bir başka hesapla 2010 yılı ihracat hedefimizden şubat ayında yaklaşık 1.5 milyar dolar açık verdiğimiz anlamında.

TİM kayıtlarına göre 25 Şubat itibariyle 7 milyar 259 milyon dolarlık ihracat kayda alınmış.

Önümüzde iki iş günü daha var. Bu iki gün içinde son aylarda olduğu gibi dikkati çeker mahiyette abartılı kayıtlar yapılmazsa, şubat ayı yaklaşık 8 milyar dolar ihracatla kapanacak gibi. İlgililer bu meblağa bakıp, "Şubat ayı ihracatımızı geçen yılın şubat ayına göre yüzde 16 veya 17 arttı" diyecekler, siyasilerimiz de bunu kullanacaklar.

Oysa, geçen yıl ekim-kasım ve aralık aylarında istikrarlı bir şekilde ve ciddi oranlarda yükselerek 9.510 milyar dolarlarla ifade edilen ihracatımızın, 2010 Ocak ve Şubat aylarında frene bastığını, hatta düşme eğilimine girdiğini ayan beyan görmekteyiz.

2010 yılı hedefi 115 milyar dolar olarak belirlenmişti. Ay bazında 9.5 milyar dolarlık ihracat anlamında bir beklentidir bu hedef. Ocak ve şubat ayları daha şimdiden bu hedefin yaklaşık 3 milyar dolar gerisinde kalmış durumda. 

İhracatımıza, 25 Şubat itibariyle sektörler bazında bakalım.

Kimyevi Maddeler ve Mamuller: Bu ay en yüksek oranlı artışın olduğu sektör. Ocak ayı ile aşağı yukarı aynı. Aralık ayına göre artış oranı daha yüksek, fakat rakamsal değerler daha az. Bir toparlanma sürecinde olduğu muhakkak.

Tekstil ve Hammaddeleri: Oldukça iyi gidiyor. Diğerleri gibi ocak ile aynı. Aralık ayına göre biraz daha düşük.

Hazırgiyim ve Konfeksiyon: Bir milyar duvarını aşan iki sektörden birisi. Ocak ayının biraz altında kalabilir. Aralık ayına göre eksiye düşecek gibi. AB'deki olumsuz gelişmelerden en yoğun etkilenecek sektör, bu sektör. 

Taşıt Araçları ve Yan Sanayii: Lider sektör olmaya devam. Şubat ayında bayağı iyi bir artış yakalamış. Performansı ocak ayı ile benzerlik göstermekle beraber, aralık ayının hayli gerisinde.

Elektrik-Elektronik: Gidişatı iyi. Ocaktan daha iyi ama aralık ayının gerisinde. AB-Güney Kore Serbest Ticaret Anlaşması'nı yakından takip etmesi gereken bir sektör.

Makine ve Aksamları: Reklamları "tıkır tıkır" da ihracatı "ağır aksak". Şubat performansı ocak ayından daha iyi ama aralık ayının gerisinde kalacak gibi.

Demir Çelik Ürünleri: Bu ayın tek artmayan, hatta yüzde 17 gibi hayli ciddi oranda düşüş gösteren sektörü. Ocak ayından daha hallice, aralık ayına göre benzer bir performansta. Sektörde tek iyi giden şey miktar bazında güçlerini korumaları. Ama fiyat bazında kan kaybetmeye devam ediyorlar. Bir de Mısır ve Körfez ülkeleri gibi önemli pazarlarda düşmeler söz konusu.

Madencilik Ürünleri: İyi gitmedi şubat ayında. Ocak ayının da altında, aralık ayının da. Ciddi bir ihracat kaybı var.

Yukarıda durumlarına kısaca değindiğim 8 ana sektör ihracatımızdan yüzde 75 pay alan sektörler. Görülüyor ki lokomotif sektörlerin 2010 yılı ilk çeyreğinin 2 ayında durumları beklentinin gerisinde.

Bunda AB'de yaşananların payı olduğu muhakkak. En büyük pazarımız olan bu bölgede Yunanistan, İspanya, Portekiz, İtalya ve İrlanda'da son zamanlardaki olumsuz ekonomik gelişmelerin diğer pazarları da olumsuz etkiliyor olmasının payı olmalı. 

Umarım, mart ayı ihracatımız daha iyi olur ve 9.5 milyar dolar/ay performansını yakalar, hatta aşarız.

Tam yazımı bitirmiştim ki TÜİK ocak ayı ihracat verilerini açıkladı ve açıklanan rakam TİM kayıtlarında yüzde 12 artış şeklinde açıklanmışken, 2010 Ocak ayı ihracatımız TÜİK'e göre yüzde 3 eksi çıktı. TÜİK verilerinde büyük olasılıkla "işlenmemiş kıymetli maden ihracatları" da var ve bu yüklemeye rağmen rakam 7 milyar 865 milyon dolar. TÜİK verileri doğru ise TİM'in kendi kayıtlarını gözden geçirmesinde fayda var. Hayır, TİM kayıtları doğru ise bu kez de TÜİK kendi verilerine bir daha bakmalı.

Bakmalı ki kamuoyunu doğru bilgilendirelim.

Kaynak: Referans

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr