Sektörün ölçeklerinin büyümesi, fiyat baskısı yaratan rekabet, verimliliğin arttırılması zorunluluğu lojistik sektöründe çalışan firmaları işlerini daha kontrollü yapmaya itiyor. Planlama, yapılan işin ölçülmesi ve kontrolü, ardından iş süreçlerinde iyileştirme yapmaya zorluyor firmalarımızı. Bu zorunluluk da daha fazla bilgi sistemlerinin kullanımını gerektirmekte.
Ekonomik krizin içinde, zor şartlarla, dünyanın yükünü taşıyan lojistik sektörü kendi yükünü taşıyamadan geçirdi krizin en dip noktasını. Yılbaşından beri 2010 için daha olumlu beklentiler içindeyiz. 2010 yılında iş kapasitelerinin artacağı, daha fazla tüketim yapılacağı, daha fazla üretimin küresel ticareti arttıracağı ve lojistik sektörünü canlandıracağı beklenmekte. Eyefortransport’un dünyanın önde gelen 300 lojistik şirketinin üst düzey yöneticileri ile yapmış olduğu anket sonucu hazırlanan rapor açıklandı.
Küresel yöneticilerin % 40’ı krizden bekledikleri kadar etkilenmediklerini % 33’ü beklentileri kadar ve % 27’si de beklediklerinden daha fazla olumsuz etki yaşadıklarını söylemişler.
2010 Yılında % 96 yönetici 2009’a göre büyüme öngörmüşler.
Yöneticiler geçmiş yılda IT sektörüne yatırım yapamadıklarını, 2010 yılında % 48‘i daha fazla kaynak ayıracaklarını,% 34 ‘ü geçmiş yıl kadar ve % 18’i geçen yılın altında yatırım yapacaklarını bildirmişler.
IT yatırımlarının maliyetlerini azaltacağını öngören yönetici sayısı% 67 iken maliyetlerine etki yapmadığını öngören yöneticiler % 33 de kalmışlar.
IT yatırımlarının iş sonuçlarına etkisi ise şöyle sıralanmış. Katılımcıların & 93’ü verimliliğin arttığını, % 60’ı maliyelerin düştüğünü, & 47’si müşteri hizmet kalitesinin yükseldiğini,% 40’ı şeffaflık sağladığını ve % 20 si de güvenilirliği artırdığını bildirmişler.
Yatırımların hangi alanlarda daha hızlı geri dönüş sağlayacağı konusunda da şu sıralama elde edilmiş.
Sipariş Yönetimi % 65, Stok Yönetimi % 55, Nakliye Yönetimi % 40, Tedarik Zinciri Planlama % 40, Görünürlüğü Arttırma % 35, Üretim % 25, Risk Yönetimi % 20, Depo Yönetimi % 20
Oranında önem sırasına alınmıştır.
Rapor bize geri kaldığımız bir alanda ışık tutmaktadır. 2008-2009 krizini atlatıp ayakta durabilmiş olan firmalarımız krizden yararlanma fırsatı bulabilecek kuruluşlardır. Dayanamayıp sektörden ayrılmak zorunda kalacak firmalar, kriz sırasında maliyetlerinin altında hizmet sözleşmeleri imzalayan ve artık bunları yükseltemeyecek olan lojistikçiler zor durumda kalacaklardır. Talep artacaktır. Artan talep, hizmeti yerine getirmek için gereken asetleri, araç fiyatlarını, depo fiyatlarını, tecrübeli personel maliyetini arttıracaktır. Hizmet fiyatları artacak ve işimizi daha iyi yönetecek sistemlere olan ihtiyacımız ortaya çıkacaktır. Bilgiye, akıla, tecrübeye, bilgi sistemlerine olan yeni talebimiz hayırlı olsun.
Atilla Yıldıztekin
atilla@yildiztekin.com