Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Karayolu / KEIDE GEÇİŞLER KOLAYLAŞIYOR

KEIDE GEÇİŞLER KOLAYLAŞIYOR

KEIDE GEÇİŞLER KOLAYLAŞIYOR24.02.2010

Anlaşmaya taraf ülkeler arasında transit taşımaların kolaylaştırılması amacıyla bölgesel izin belgesi hayata geçiriliyor.

Bölgesel ekonomik işbirliğini geliştirmek amacıyla 1992 yılında kurulan Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİ) taşımacılık açısından somut işbirliği örneklerini vermeye başladı. Taşımacılık konusunda atılan ilk adım ise KEİ Geçiş Belgesi uygulaması oldu.

Anlaşmaya taraf ülkeler arasında transit taşımaların kolaylaştırılması amacıyla bölgesel izin belgesi hayata geçiriliyor. Türkiye, Arnavutluk, Ermenistan, Gürcistan, Moldova, Romanya, Sırbistan oluşan yedi taraf ülke, KEİ Geçiş Belgesi Pilot Projesi’ni başlatmak üzere karar aldı. Projeye, 16 Şubat 2010 tarihinde yapılan bir törenle start verildi.

İlgili ülkelerin devlet ve ulaştırma yetkilileri ile sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen imza töreninde  konuşan Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Tamer Dinçşahin, Bu anlaşmayla üye ülkelerin bazı alanlarda iyileştirme çalışmaları yürütme sözü verdiğini hatırlatarak, “Söz konusu mutabakat ile bölgede transit taşımaların kolaylaştırılması amacıyla bir bölgesel izin belgesinin hayata geçirilmesi olmuştur. Bu amaçla Arnavutluk, Ermenistan, Gürcistan, Moldova, Romanya, Sırbistan ve Türkiye’nin aralarında bulunduğu yedi ülkenin, kota yetersizliğine çözüm bulunmasına da büyük bir adım olacaktır. Bu bir başlangıçtır, umarız bu uygulama genişleyecektir” dedi. 

 Törende konuşan KEİ Bölgesi Karayolu Taşıma Dernekleri Birliği’nin (BSEC-URTA) Başkanı Viladimir Florea da böyle bir izin belge dağıtım sisteminin kabul edilmesinin bölge için bir sıçrama olduğunu ifade etti. Florea “Daha yolun başındayız. Görevimiz bu projeyi başarılı kılmaktır. Belgelerin aktif şekilde kullanılmasının sağlaması gerekmektedir. Siyasetçiler önümüze bir engel koydu. Ama nakliyeciler bunu dinlemek istemiyor. Bu engeli hep beraber aşmalıyız” dedi.

Projenin yaratılması aşamasından itibaren içinde yer alan UND’nin, aktif üyesi olduğu KEİ Bölgesi Karayolu Taşıma Dernekleri Birliği’nin (BSEC-URTA) gözetiminde yapılacak. Pilot uygulamayla, Karadeniz ülkeleri arasında yapılan taşımalarda, daha kolay geçiş sağlanabilecek. Projenin işlerlik kazanmasıyla diğer KEİ ülkelerinde de uygulanarak, rekabette avantaj elde edilmesi planlanıyor.

Anlaşmaya taraf ülkelerce profesyonel araç sürücüleri için vize işlemlerinin basitleştirilmesi, önemli BM sözleşmeleri ve uluslararası anlaşmaların uygulanması ve yaygınlaştırılması, araç mürettebatına yönelik uygulamada olan sosyal kuralların uyumlaştırılması, sınır geçiş sürelerinin izlenmesi, uluslararası araç ağırlık sertifikası kullanımına başlanması, ücret politikalarının uyumlaştırılması gibi önemli konularda çalışmalar sürdürülüyor.

 

Kaynak: Lojiport

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr