Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Dünyadan / YUNANİSTANIN BENZİNİ BİTTİ

YUNANİSTANIN BENZİNİ BİTTİ

YUNANİSTANIN BENZİNİ BİTTİ24.02.2010

Yunanistan’da şimdi de benzin sıkıntısı başladı. Benzin istasyonlarının yüzde 80’den fazlası ‘akaryakıt bitti’ levhası asıp kepengi indirdi.

Benzin istasyonlarının başlattığı bu uygulamanın ardından, hafta başında 1.2 Euro olan benzinin litre fiyatı 1.6 Euro’ya yükseldi. Atinalılar araçlarındaki benzini harcamamak için haftasonu evlerinden dışarı çıkmazken, benzin istasyonlarında araçlar büyük kuyruklar oluşturdu. Direnişlerini çarşamba gününe kadar sürdürme kararı alan gümrük memurlarının grevi sınır kapılarında da binlerce TIR’ın beklemesine yolaçtı.

Yeni önlem endişesi

Maliye Bakanlığı, grevin yasadışı olduğu gerekçesiyle mahkemeye başvurdu. Mahkemenin kararı hükümet lehine oldursa gümrük memurlarının ‘sivil seferberlik’ yasası çerçevesinde çalışmak zorunda kalacakları belirtildi.

Öte yandan, önümüzdeki çarşamba günü için ülke genelinde grev ilan edilirken,
Yunanistan’da AB’nin ilk inceleme raporundan sonra mart ayında vereceği reçetede önereceği kemer sıkma önlemleri halkı tedirgin etti. AB Komisyonu, KDV’nin yüzde 2 arttırılması, yeniden benzin zammı ve lüks otomobillerden daha yüksek vergisi alınmasının yanısıra, toplu sözleşme uygulamasının feshedilmesini, çalışma piyayası serbest bırakılmasını, devlet memurlarında daimlilik güvencesinin kaldırılmasını ve erken emekliliğin zorlaştırılmasını talep edecek.

Euro Bölgesi,
Yunanistan’a 25 milyar dolar aktaracak

ALMANYA
Maliye Bakanlığı, Euro Bölgesi ülkelerinin, acil destek kapsamında Yunanistan’a 20-25 milyar dolar vereceğini bildirdi. Alman Der Spiegel dergisinde yayımlanan habere göre, ülkelerin vereceği miktarın, Avrupa Merkez Bankası’ndaki paraya orantılı olarak hesaplandığı ifade edildi. Alman Maliye Bakanlığı yetkilisinin yaptığı açıklamada, desteğin kredi ve teminatlar altında verileceği dile getirildi. Almanya’nın devlet bankası KfW tarafından sağlanacak destek de 4-5 milyar Euro civarında olacak.

 

Kaynak: Hürriyet

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr