TGSD Başkanı Cem Negrin, ABD'ye gümrüksüz ve kotasız ihracatı sağlayan ve şu ana kadar İsrail, Mısır ve Ürdün ile yapılan 'nitelikli sanayi bölgesi' anlaşmasının Türkiye ile de yapılması için yabancı bir lobi şirketiyle görüşmelere başladıklarını açıkladı.
Yeni başkanını geçen ay seçen Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD), değişen yönetimle birlikte sektöre yönelik yeni gündemini de belirlemeye başladı. Sektörün lider sivil toplum kuruluşlarından olan TGSD'de başkanlık koltuğunu Ahmet Nakkaş'tan devralan Cem Negrin, derneğin yıllardan beri süregelen "Anadolu'da iş, aş" temalı ana gündemine ABD'yi de ekledi.
Negrin, birkaç yıl öncesine kadar 1.5 milyar dolar iken 300 milyon dolar seviyelerine inen Türkiye'nin ABD'ye ihracatının Nitelikli Sanayi Bölgeleri (QIZ) yoluyla yeniden şahlanması için çalışacak. TGSD Başkanı Negrin, ABD'ye gümrüksüz ve kotasız ihracatı sağlayan ve şu ana kadar İsrail, Mısır ve Ürdün ile yapılan QIZ'nin iki yıl içinde Türkiye ile de yapılması için yabancı bir lobi şirketiyle görüşmelere başladıklarını açıkladı.
TGSD Başkanlığı görevine geldikten sonra stratejilerini ilk kez Referans'a anlatan Cem Negrin, dünyanın en büyük pazarlarından biri olan ABD'ye yapılan 300 milyon dolarlık ihracatın, Türkiye için anlam ifade etmediğini söyledi.
İlk kez Obama'nın ziyaretinde gündeme geldi
QIZ'in ihracatı artırmaya yönelik önemli bir model olacağını kaydeden Negrin, "ABD Başkanı Barack Obama geçen yıl Türkiye'ye geldiğinde konunun gündem maddesi olması için Başbakanlık'a iletmiştik. Ancak üzerinde çalışılmadı. Bununla birlikte iki ülke arasındaki politik ilişkiler, birkaç yıl öncesine kıyasla çok daha iyi durumda. Dolayısıyla QIZ şansının arttığını düşünüyoruz. Bu konuda iki ülke arasında çalışmalar yapmak için ABD merkezli bir lobi şirketiyle de anlaşmak üzereyiz" dedi. Konuyu Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) yetkililerine de ileteceklerini belirten Negrin, "DTM projeye inanırsa bize tam destek verecektir. İki yıl içinde konuyu çözüme kavuşturmayı planlıyoruz" dedi.
İşsizliğin ucuz çözümü konfeksiyon sektörü
TGSD'nin yeni dönemde de Anadolu'da istihdamı artıracak ve işsizliği azaltacak yeni projeler geliştirmeye devam edeceğini söyleyen Negrin, bu konuda hükümetin dikkatini yeniden konfeksiyon sektörüne çekmek için çalışmalar yapacaklarını söyledi. Negrin, "İşsizliğin ucuz çözümü, konfeksiyon sektörüdür. ‘Az yatırımla çok istihdam' sağlayacak başka bir sektör daha yok. 5084 sayılı Teşvik Yasası geçen ay yeniden uzatıldı, ama enerji indirimi avantajı ortadan kaldırıldı. Bu uygulama, Doğu Anadolu'da pek çok işçiyi işsiz bırakacak. Enerji indiriminin tekrar uygulanması için de çalışacağız" dedi.
Cem Negrin, TGSD olarak Türkiye'den bir dünya markası çıkarmak için stratejiler sunmayı düşündüklerini de belirterek, şunları söyledi:
"İspanya'dan nasıl Mango, Zara çıktıysa, Türkiye'den de bu tür bir marka niçin çıkmasın? Bu markalar eğer İspanyol devletinden destek aldıysa, bizim devletimiz niçin kendi markalarına bu tür bir destek vermesin? Hangi markaların olacağı ortak bir çalışmayla belirlenebilir. Ama seçilen markaların da uluslararası arenada gerçekten söz sahibi olabilecek rakamlarla desteklenmesi gerek, birkaç yüz bin dolarla değil."
ABD'ye gümrüksüz ihracatın yolu
Nitelikli Sanayi Bölgeleri (Qualifying Industrial Zones-QIZ), ABD'ye gümrüksüz ve kotasız ürün ihracatını sağlıyor. Amerikan Hükümeti'nin 1985'te İsrail ile imzaladığı Serbest Ticaret Anlaşması ile İsrail'e sağlanan gümrük vergisi ve kota muafiyetinin kapsamı, 1996 yılında QIZ ile genişletildi. Sonradan Filistin, Mısır ve Ürdün, bu anlaşmanın kapsamına dahil edildi. ABD'ye gümrüksüz ve kotasız ihracatta yüzde 30-35'lik avantaj elde ediliyor. QIZ modeli, ekonomik bir anlaşma olarak görülmesine rağmen önemli siyasi sonuçları olan ve stratejik işbirliğini gerektiren güçlü bir ittifak olarak da niteleniyor.
Kaynak: Referans