Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / DEMİRYOLUNDA SANAYİ HAMLESİ

DEMİRYOLUNDA SANAYİ HAMLESİ

DEMİRYOLUNDA SANAYİ HAMLESİ19.02.2010

Boğaz trafiğinin azaltacak Tekirdağ-Muratlı demiryolu projesi martta; Kemalpaşa OSB'yi limana bağlayacak proje de kasımda hayata geçiriliyor.

Boğaz trafiğinin azaltılmasını hedefleyen Tekirdağ-Muratlı demiryolu projesinin Mart ayında hizmete girmesi planlanırken, toplamı 680 hektar olan üzerinde kurulu olan İzmir Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi'ni limana bağlayacak proje de Kasım'da hayata geçecek.

İhalesi 2006 yılında yapılan Kemalpaşa-Turgutlu demiryolu projesinin, bölgedeki yük taşımacılığında yeni bir dönem başlatacağı belirtiliyor. Proje, Türkiye'nin 12 bin kilometrelik demiryolu ağına katılacak. Şu anda aktif 298 adet firmanın faaliyet gösterdiği KOSBİ'de proje tamamlandığında firma sayısı 370'e çıkacak.

Demiryollar, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı (DLH) Genel Müdürü Ahmet Arslan, 27 kilometrelik demiryolu projesiyle birçok fabrika ve sanayi tesisindeki yükleri İzmir Limanı'na aktarmayı hedeflediklerini belirterek, projenin yüzde 75'inin tamamlandığını bildirdi. Demiryolunun Kasım ayında biteceğinin altını çizen Arslan, projenin maliyetinin 100 milyon TL olduğunu söyledi. Arslan, yapılacak demiryolu sayesinde Kemalpaşa OSB'nin ürettiği 3.5 milyon ton hammedenin kullanıcılara ulaştırılmasının sağlanacağını kaydetti.

 

Beyaz eşya ve otomotiv daha ucuza taşınacak

 

Genel Müdür Arslan, boğaz trafiğinin azaltılması planlanarak, 2007 yılında ihalesi yapılan  Tekirdağ-Muratlı demiryolu projesi hakkında da bilgi verdi. Proje ile Derince ve İstanbul limanlarındaki sıkışıklığın önlenmesi, ayrıca Bandırma-Tekirdağ feribot taşımacılığı sayesinde Ege bölgesinin Avrupa'ya bağlantısı noktasında yaklaşık 600 km yolun kısalacağını kaydeden Arslan, projenin Mart ayında hizmete gireceğini söyledi. 

Tekirdağ-Muratlı demiryolu hattının tamamlanmasıyla Derince-Tekirdağ ve Bandırma-Tekirdağ arasında başlatılacak tren-feribot taşımacılığı ile Avrupa ve Asya arasında yılda 1.4 milyon ton kombine demiryolu yük taşımacılığının yapılması planlanıyor. Hattın devreye girmesiyle Tekirdağ ve Ege bölgesindeki otomobil, beyaz eşya, seramik, mermer, gıda maddeleri, ayçiçekyağı, tahıl, tahıl ürünleri, kağıt, inşaat malzemesi gibi sanayi ürünleri demiryoluyla kısa sürede ve ekonomik olarak Avrupa'ya taşınması hedefleniyor. Yeni demiryolu projesi, boğaz trafiğinin de rahatlatmasını sağlayacak. Bandırma- Tekirdağ limanları arasında gerçekleştirilecek feribot taşımacılığıyla Ege Bölgesi'nin Avrupa'ya demiryolu bağlantısında, "demiryolu-denizyolu entegrasyonu" sağlanmış olacak.

Kaynak: Meltem GÜNDÜZ - DÜNYA

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr