Renault’nun Clio yatırımını Fransa’ya kaydırmasını isteyen Sarkozy’ye inat, Türk ve Fransız işadamları, yeni ticaret yolu oluşturuyor.
TÜRK ve Fransız işadamları, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğine karşı çıkan, Renault’un Clio yatırımını Türkiye’den Fransa’ya kaydırmasını isteyen Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’e inat, 11 ülkeyi kapsayan yeni bir ticaret yolu oluşturmak için kolları sıvadı. İstanbul Ticaret Odası ve Paris Sanayi ve Ticaret Odası işbirliği yaparak, aralarında Cezayir, Fildişi Sahili, Kazakistan, Kırgızistan, Fas, Özbekistan, Senegal, Suriye ve Tunus’un da bulunduğu Akdeniz, Orta Doğu, Orta Asya ve Afrika ülkeleri arasında ticaret ağı oluşturmaya çalışıyor.
95 Türk firması katıldı
Türkiye Mevsimi kapsamında İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve Paris Ticaret Odası ev sahipliğinde gerçekleştirilen Bölgelerarası İşbirliği Forumu, Ortadoğu, Orta Asya, Akdeniz ve Afrika’dan gelen 300 şirket temsilcisinin akınına uğradı. Yeni ticaret yolu oluşturulması için gerçekleştirilen Forum’da Fransız şirketlerin arasında Alsthom, Bouygues, Freeysinnet, Gama Internat, Railtech International, Thalocea, Saint Gobain, Sofri Gam ön plana çıkıyor. 95 Türk firmasının katıldığı zirvede, Kazakistan 30, Suriye’den 35, Özbekistan da 15 firmayla yer alıyor. Bu firmaların her biri Fransa, Fildişi sahili ve Senegal gibi eski Fransız ülkelerinin işadamlarıyla ikili görüşme yapacak. Zirvede tüm bu bölgelerde gelen toplam firma sayısı ise 300-350’yi bulacak.
Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’ın açılış konuşmasını yaptığı Bölgelerarası İş Forum’nun ev sahipliğini de İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş ile Paris Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Pierre Simon yapıyor. İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, Türkiye Mevsimi kapsamında en büyük etkinliği gerçekleştirdiklerine dikkat çekerek, “Forumun birinci ayağı, Fransa-Türkiye arasındaki işbirliğini sağlamak, ikinci ayağında ise bölgesel ticaret köprüsü kurmak oluşturuyor” dedi. Yalçıntaş, Fransızlar Orta Asya ve Orta Doğu’daki ülkelerle çalışacaklarsa bunun anahtarının Türkiye olduğunu söyleyerek, “Biz de Kuzey Afrika ülkeleriyle çalışacaksak onun da anahtarı Fransa’dır. Burada bu köprüyü oluşturuyoruz” dedi.
11 ülkeli güzergah
Paris Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Pierre Simon da yaptığı konuşmasında ‘Türkiye Mevsimi’ çerçevesinde gerçekleşen etkinliklerin sayısı 400’ü aştığına dikkat çekerek, “Şimdi amacımız, yeni bir ticaret yolu oluşturmak. Orta Doğu, Orta Asya, Afrika ve Akdeniz’i kapsayan bu yeni ticaret yolu 11 ülkeden geçecek” dedi.
Bu arada yuvarlak masa toplantılarında da ‘Ulaşım Altyapısı: Ekonomik Faaliyetlerin Temeli ve Gıda ve Tarım: Ticarette Yoğunlaşmaya Doğru’ konusu ele alındı. Bu çerçevede karayolu altyapısı, liman ve havaalanları yatırımları, demiryolları, şehir yerleşimi, Tarım Ürün ve Teknolojileri Uluslararası Ticareti Geliştirme Derneği’nin (ADEPTA) katkıları ile durum değerlendirmesi ve deneyim paylaşımları ele alındı.
Alstom Türkiye’ye dönmeyi planlıyor
TÜRK firmalarıyla işbirliği yapmak, ortaklık kurmak isteyen ve Türkiye’deki yatırımlarını artırmak isteyen Fransız devleri arasında Bouygues, ve Saint Gobain firmalar bulunuyor. Bir süre önce Gebze’deki trafo fabrikasını satarak Türkiye’den ayrılan Alstom, şimdi Areva adlı kuruluşla yeniden görüşmelere başladığını açıkladı. Dünyanın en büyük lojistik ve enerji firmalarından Fransız Alstom’un Alstom Başkan Yardımcısı Thibault Desteract, “Biz global bir oyuncuyuz. Büyümek için rekabet etmek zorundayız. Türkiye de üretim açısından bu rekabete çok olumlu bir katkı sağlar. Bunu sadece Türkiye’de satılacak ürünler için değil, tüm dünyaya yapılacak satışlar için bir üs olarak da düşünebiliriz. Biz Türkiye’den vazgeçmek değil, büyümek istiyoruz” diye yanıtladı.
Bouygues Türk firmalarla buluşacak
FRANSA’nın en büyük inşaat firmalarından Bouygues, bugün Türk firmalarla görüşecek. Özellikle inşaat alanında büyüyen ve GSM sektöründe de varlığını sürdüren Bouygues medya alanında da faaliyette bulunuyor.
Suriye’den enerjiye yatırım sinyali
SURİYE’de enerji, inşaat, sağlık ve turizm gibi birçok farklı sektörde faaliyet gösteren Mazzen Hamour International Group’un sahibi Mazzen Hamour, “Türkiye’de 1 milyar dolarlık enerji yatırımı yapmak istiyoruz ” dedi.
Fransa’ya Clio 4 uyarısı
DIŞ Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’da bölgelerarası İş Formu’nda yaptığı konuşmada, 11 ülke işadamları bir araya gelerek yeni bir ticaret yolu oluşturmasının 310 milyon nüfusu kapsayan yeni bir ekonomik yapılanmayı da beraberinde getireceğini söyledi. Çağlayan, Renault Clio yatırımını Türkiye’den çekmek istemesiyle ilgili olarak da, “Clio 4’ün Türkiye’de üretilmesi Fransa’nın lehine. Bırakın araç başına 1400-2000 euroluk maliyet avantajını dünyada 3-4 dolar bile rekabet avantajı sağlıyor” dedi.
Kaynak: HÜRRİYET