Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / YILDIRIM: ALMANYA ULAŞTIRMA VE İSKAN BAKANI İLE GÖRÜŞTÜ

YILDIRIM: ALMANYA ULAŞTIRMA VE İSKAN BAKANI İLE GÖRÜŞTÜ

YILDIRIM: ALMANYA ULAŞTIRMA VE İSKAN BAKANI İLE GÖRÜŞTÜ09.02.2010

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, başkent Berlin'de Almanya Ulaştırma ve İskan Bakanı Peter Ramsauer ile görüştü.

Bakan Yıldırım, yaklaşık 1.5 saat süren görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, Ramsauer'e nezaket ziyaretinde bulunduğunu belirterek, "Sayın Bakan bu göreve getirildiğinde kendisine bir kutlama mesajı göndermiştim. Ziyaretimiz vesilesiyle de sağ olsun kendisi bu görüşmeyi ayarladı. Böylece hem tanıştık, hem de konularımızı gözden geçirdik. Karşılıklı işbirliğimizi daha nasıl artırırız. Bunu konuştuk. Her şeyden önce Türkiye ve Almanya arasındaki ilişkiler hem ticari, hem kültürel olarak, hem tarihi olarak çok köklüdür. Bu köklü ilişkilerin ulaştırma ayağı da aynı şekilde güçlü. Taşımacılıkta kayda değer bir sorunumuz yok. Ancak kara yolu ağırlıklı taşımacılıkta alternatif taşıma modellerine geçmenin zaruri olduğu konusunda hem fikir olduk" dedi.

Ramsauer ile ağırlıklı olarak demir yolu ve hava taşımacılığı konularında konuştuklarını ifade eden Yıldırım, "Taşımacılıkta çevreci, ekonomik, kombine taşımacılık ile gelecek için taşımacılığı, ortak ulaşım altyapı ağını, koridorları nasıl geliştirebiliriz, bölgesel işbirliğini nasıl geliştirebiliriz, bunları konuştuk" dedi. Yıldırım, demir yolu taşımacılığında Türkiye ile Almanya arasında çok önemli bir çalışmanın olduğunu kaydederek, "Geçen 4 ya da 5 yıldan beri Alman Demiryolları ile TCDD birlikte çalışıyor. Demir yollarının yeniden yapılanması, burada Alman tecrübesinden yararlanılması söz konusu. Bu konularda konuştuk, görüşleri paylaştık. Bu bizim tarafımızdan sonlandırılmaya yakın bir süreçtir" bilgisini verdi.

Alman bakan Ramsauer de, "Bu görüşmede Avrupa ve tüm dünyadaki ulaştırma bakanlarının aynı sorunlarla karşı karşıya olduğunu tespit ettim; yollar, demir yolları, havaalanları, limanlar inşaat etmek zorundalar. Hepsinin de sorunu yeterli derecede para olmaması. Meslektaşım Yıldırım ile Avrupa'daki ulaşım ağı konusunda konuşma imkanı bulduğum için mutlu oldum. Baltık Denizi'nden İstanbul'a kadar mükemmel bir demir yolu ağı oluşturulması konusunda hem fikiriz" diye konuştu.

Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Acet'in de katıldığı toplantıdan sonra Ramsauer Yıldırım'a bir masa saati, Bakan Yıldırım da Alman meslektaşına bir kahve fincanı takımı hediye etti.

Kaynak: UBAK