Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / ÖNCE DENİZCİLERDEN; DESTEK GELİYOR

ÖNCE DENİZCİLERDEN; DESTEK GELİYOR

ÖNCE DENİZCİLERDEN; DESTEK GELİYOR09.02.2010Denizcilerin hükümet üzerindeki yaptırım güçleri uluslararası karayolu çevrelerini kıskandırıyor. Her iki tarafın da kriz döneminde hükümetten beklentileri yüksekti, ancak ilk müjdeyi denizciler verdi; destek geliyor..

Denizcilik çevrelerinin sorunlarını çözmede izledikleri metot ve aldıkları sonuçlar uluslararası karayolu çevrelerini kıskandırıyor. Her iki tarafın da kriz döneminde hükümetten beklentileri yüksekti, ancak ilk müjdeyi denizciler verdi; destek geliyor…

Uluslararası karayolu çevreleri özellikle yakıt giderlerinin yüksekliğinden ve gümrük işlemlerinin yarattığı bürokratik sorunlardan dolayı hükümetin desteğini arıyor. Diğer yandan Yatırım Teşvik Fonu’ndan daha fazla yararlanmak istiyor.

Denizcilik çevreleri ise ağırlıklı olarak gemi inşa, diğer yatırımları ve diğer maliyetlerini sürdürecek finansal destek arayışında.

Her iki taraf da son zamanlarda Ankara’da yoğun mesai harcıyor.

İMEAK DTO Şubat ayı olağan genel meclis toplantısında, denizciler Ziraat Bankası başta olmak üzere, hükümetin de desteği ile çok yakında bazı AB kaynaklı fonlara kavuşacaklarını dile getirdiler.

İMEAK DTO Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu, Şubat ayı olağan genel meclis toplantısı açılış konuşmasında, gerek Maliye Bakanlığı, gerekse hazine ve diğer birimlere ilettikleri kaynak arayışı sorununun çok yakında sonuçlanacağını söyledi.

Diğer yandan İMEAK DTO Şubat ayı olağan genel meclis toplantısına katılım da iki çevrenin farkını göstermesi bakımında dikkat çekti.

İMEAK DTO Şubat ayı
olağan genel meclis toplantısı
İMEAK DTO Şubat ayı olağan genel meclis toplantısını dün gerçekleştirdi. Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’nun da katıldığı toplantının ağırlıklı gündem maddesi eğitim ve krizdeki denizcilik sektörüne teşvik ve destek arayışı oldu.

Toplantıda, Denizcilik Öğrencileri Derneği (DÖDER) temsilcileri de bir sunum yaparak, eğitimleri ve etkinlikleri hakkında bilgi verdiler.  

Bir çalışana da ortaklaşa geliştirilen gemi inşa, montaj geliştirme ve uyum kursunda gösterdiği başarıdan dolayı ödül verildi.

İMEAK DTO Şubat ayı olağan
genel meclis toplantısına katılanlar
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Denizcilik Müsteşarlığı Bölge Müdürü, Kıyı Emniyet Genel Müdürü, İl Milli Eğitim Müdürü, Sanayi Ticaret İl Müdürü, Çevre ve Orman Bakanlığı İstanbul Şube Müdürü, İstanbul Denizcilikten Sorumlu Vali Yardımcısı, Piri Reis Üniversitesi Rektör Vekili, İTÜ Gemi İnşa ve Denizcilik Fakültesi Bölümü Dekanı, Yıldız Teknik Üniversitesi Gemi İnşa ve Denizcilik Fakültesi Dekanı, İTÜ Denizcilik Meslek Yüksek Okulu Müdürü, Bahçeşehir Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Denizcilik Bölge Müdürü, Türk Deniz Eğitim Vakfı Müdürü, Ziya Kalkavan Anadolu Denizcilik Meslek Yüksek Okulu Müdürü, Pendik Anadolu Denizcilik Meslek Yüksek Okulu Müdürü, Barbaros Hayrettin Paşa Anadolu Denizcilik Meslek Yüksek Okulu Müdürü ve Piri Reis Anadolu Denizcilik Meslek Yüksek Okulu Müdürü ve İMEAK DTO yönetimi ile meclis üyeleri.

DTO Başkan Vekili Halim Mete:
Sayın bakanım siz içimizden birisiniz
DTO Başkan Vekili Halim Mete “sayın başkan, sayın bakanım, değerli meclis üyeleri” protokol hitabının ardından, “Sayın Bakanım şeref verdiniz. Siz, hani bir laf vardır; içimizden birisiniz. Bir seyahatte, birlikte aynı karavandan yedik. Bizi Tanıyorsunuz, ama bizi biraz da milli eğitimle ilgili olarak size tanıtmaya çalışacağım” dedi.

Odanın 1982 yılında, 8 bin civarında üyesi, İskenderun’dan Hopa’ya kadar 7 bölgede şubesi ve 29 temsilciliği bulunduğunu hatırlatan Mete, örgütün en çok eğitime yönelik faaliyetler gösterdiğini, son 4 yıldır oda bütçesinin yüzde 20’sinin eğitime ayrılmasının da bunun kanıtı olduğunu söyledi. Mete, Milli Eğitim Bakanlığı ile çalışmaktan her zaman tat aldıklarını vurguladı.

Mete, bütçeden ayrılan yüzde 20’lik payın büyük oranının Piri Reis Üniversite’sine verildiğini, ayrıca 9 Eylül, İTÜ, KTÜ ve 58 adet denizcilik meslek lisesinin tümüne katkıda bulunduklarını kaydetti. Desteklerin simülatör gibi eğitim materyali ve eğitim elemanını kapsadığını belirten Mete, odanın eğitim için şu ana kadar bin 200 bilgisayar bağışında bulunduğunu dile getirdi.

Bakan Çubukçu: denizcilik ülke ekonomisine en
büyük katkı sağlayan sektörlerin başında geliyor
İMEAK DTO Başkan Vekili Halim Mete, denizcilik eğitimine ilişkin bazı bilgiler verdikten sonra, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu bir konuşma yaptı. Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu’nun kürsüye davet ederken, “sayın bakanımız bugüne kadar her sorunumuzla ilgilendi. Her zaman yanımızda yer aldı” dediği Bakan Nimet Çubukçu, konuşmasında şunları söyledi: “Sizlerle buluşmamızı sağlayan tüm denizci dostlarıma teşekkür ediyorum. Türk denizcilik sektörü ülke ekonomisine en büyük katkı sağlayan sektörlerin başında geliyor. Tersane, liman, deniz turizmi ve balıkçılık ile ekonomiye büyük katma değer ve uluslar arası ticari ilişkilerin gelişmesini sağlıyor. Cengiz Kaptanoğlu, bir önceki mecliste denizcilik adeta lobi yaptı ve bir çevre oluşturarak, denizciliği bize bir kez daha kabul ettirdi.”

Çubukçu, denizcilikte son zamanlarda tersane filo, hatların ve liman altyapısının büyümesinden, uluslararası uyum protokollerine kadar önemli gelişmelerin yaşandığına dikkat çekerek, bu büyümeyi destekleyecek eğitim kadrosu için de çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Kendi dönemlerinde denizcilik eğitimi veren 49 okul açtıklarını kaydeden Çubukçu, öğrenci sayısının da 2 bin 300’den 7 bin 800’e yaklaştığını, Bakanlığa bağlı 2 alanda ve 11 dalda sektörün ihtiyaç duyduğu kalifiye eleman yetiştiğini belirtti.

Kaynak: LH