Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / MMODAN LİMAN AÇIKLAMASI

MMODAN LİMAN AÇIKLAMASI

MMODAN LİMAN AÇIKLAMASI09.02.2010

Maden Mühendisleri Odası (MMO) Zonguldak Şubesi yönetimi, limanı elden çıkaracak TTK'nın, rekabet üstünlüğünü kaybedeceğini iddia etti.

Türkiye Taşkömürü Kurumu yönetiminin kuruma ait limanın kiralanabileceğini bildirmesiyle ilgili olarak açıklamada bulunuldu.

Türkiye Taşkömürü Kurumu yönetiminin (TTK) kuruma ait limanın kiralanabileceğini bildirmesiyle ilgili olarak Maden Mühendisleri Odası (MMO) Zonguldak Şubesi yönetimi, limanı elden çıkaracak TTK'nın, rekabet üstünlüğünü kaybedeceğini iddia etti. MMO yönetimi, Makine Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi, Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası Zonguldak Şubesi ile Zonguldak Maden Mühendisleri Derneği Yönetim Kurulu, ortak yayımladıkları yazılı açıklamayla limanın kiralanması düşüncesine tepki gösterdiler.

TTK Genel Müdürünün limana yıllardır yapılan yatırımları bilmezden geldiği savunulan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Genel Müdür, kurumun asli işine dönmesi gerektiğini belirtmiş. Geldiğimiz noktada kurum zaten asli işlerini terk etmiş durumdadır. TTK asli işleri olan ve yaparak uzmanlaştığı hazırlık ve kömür yıkama faaliyetlerini özel firmalara devretmişken, yakın gelecekte üretim işlerinin de özel sektöre devri projeleri kurum içinde tartışılırken, Genel Müdürün bu yaklaşımını doğru bulmak söz konusu bile olamaz. Taş kömürü kurumunun asli işine dönmesi bahane edilerek, önce galeri hazırlık işini, sonra kömür yıkama işini taşeronlaştırma yoluyla özel sektöre devrettiler. Şimdi de üretiminin pazarlanacağı lojistik açıdan çok önem arz eden liman hizmetlerinin özelleştirilmesi planlanıyor. Bu hizmeti de özelleştirdikten sonra TTK'nın geriye asli işi olarak ne kalıyor acaba?"

Rekabet

Açıklamada, TTK'nın asli işlerinin hazırlıklar, üretim, zenginleştirme ve üretilen kömürün pazarlanmasını sağlamak olduğu belirtilerek, şöyle devam edildi:

"Son yıllara kadar pazar sorunu olmayan TTK'nın en büyük sorunu ithal kömürdür. Limanını elinden çıkaracak olan TTK, rekabet üstünlüğünü kaybedecektir. Liman, tamamıyla ithal kömür limanı olacak. Yılda 10 milyon ton üretim hedefleyen havzada kurumun liman ihtiyacı yok mudur? Sorunun yanıtı, limanını elden çıkarmaya çalışan TTK Genel Müdürlüğü'nün faaliyet raporunda verilmektedir. Raporda, ülkenin koklaşabilir taş kömürü ihtiyacının önemli kısmının karşılanacağı, limanın kurumca ve kuruma ait rödevanslı (kiralama) sahalardan üretilen kömürlerin yurt içinde faaliyet gösteren sanayi kuruluşlarına ulaştırılmasında büyük önem arz ettiği belirtiliyor. Buna rağmen TTK Genel Müdürünün açıklamaları kendi raporlarıyla çelişmektedir ve TTK'nın tasfiyesi anlamına gelmektedir. Ayrıca, kendilerinin faaliyet raporlarında belirttikleri hedeflerine de ters düşmektedir. Bu girişimleri kabul etmemiz mümkün değildir."

Kaynak: Lojiport

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr