Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Havayolu / TÜRKİYE, SİVİL HAVACILIKTA YENİ BİR KITAYA UZANDI

TÜRKİYE, SİVİL HAVACILIKTA YENİ BİR KITAYA UZANDI

TÜRKİYE, SİVİL HAVACILIKTA YENİ BİR KITAYA UZANDI09.02.2010

2009 yılında sivil havacılık alanında 48 ülke ile ikili anlaşma imzalayarak tarihi bir rekora imza atan Türkiye, 2010'nun ilk anlaşmasını Avustralya ile imzalayarak yurt dışı uçuş ağını Okyanusya'ya kadar uzattı.

 

Türk ve Avustralya sivil havacılık otoriteleri, Sivil Havacılık Genel Müdür Yardımcısı Bahri KESİCİ ve Avustralya Sivil Havacılık ikili Müzakereler Müdürü Samuel LUCAS başkanlığında 27-28 Ocak 2010 tarihlerinde Avustralya'nın başkenti Kanberra'da bir araya gelerek ikili havacılık anlaşması imzaladı.

 

20 yılı aşkın süredir özlemle beklenen Türkiye - Avustralya seferleri, Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün yapmış olduğu anlaşma sayesinde direkt seferlerle gerçekleştirilebilecek. Anlaşma öncesi yolculuk süresinin yaşanan aktarmalarla 30 saati bulduğu seferler, anlaşma sonrası yaklaşık 10 saat kısalacak.

 

Her iki ülkeden de birden çok havayolunun sefer yapmasına imkan sağlayacak anlaşmaya göre; Türkiye'deki ve Avustralya'daki bütün noktalar tarifeli sefer noktaları olarak belirlendi.

 

Taraflar ayrıca tayin edilen havayollarına haftalık 5 frekans yolcu seferleri düzenleme hakkı verilmesi ve üçüncü taraf dahil sınırsız kod paylaşımı konusunda anlaşmaya vardı.

 

Yeni mutabakat zaptı çerçevesinde yine eğitim, bakım onarım, yer hizmetleri, havaalanı operasyonu ve sivil havacılık ile ilgili diğer konularda da işbirliğini güçlendirme kararları alındı.

 

Türkiye'nin daha önce THY aracılığı ile Star Alliance bağlantılı olarak uçuş gerçekleştirdiği Avustralya'ya yapılan anlaşma çerçevesinde artık yabancı havayolu işletmelerine aktarma olmadan Türk taşıyıcılar ile doğrudan uçuş gerçekleştirilebilecek. Anlaşma kapsamındaki kod paylaşımı çerçevesinde, havayolu işletmelerimiz uzun menzilli uçaklarla veya sadece yakıt ikmali yaparak Uzak Doğu üzerinden Avustralya sefer düzenleyebilecek.

Kaynak: SHGM
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr