Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Havayolu / UÇAK BAKIM PASTASINDAKİ DİLİM BÜYÜYOR

UÇAK BAKIM PASTASINDAKİ DİLİM BÜYÜYOR

UÇAK BAKIM PASTASINDAKİ DİLİM BÜYÜYOR09.02.2010

Sivil havacılık sektöründe yaşanan gelişmelere paralel olarak Türkiye, uçuş emniyetinin temel unsurlarından olan uçak bakımı konusunda önemli ilerleme kaydetti.

 

Pek çok Avrupa ülkesinin dahi sahip olmadığı Bakım Akreditasyonu 2008 yılı başında onaylanan ve 2009 AB İlerleme Raporu'nda Avrupa standartlarında bakım yaptığı belirtilen ülkemiz, Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün yaptığı bölgesel işbirliği anlaşmalarına paralel olarak pek çok ülkeye uçak bakım ve eğitim hizmeti vermeye başladı.

 

EASA Part-145 bakım akreditasyonu kapsamında Almanya, Avusturya, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Fransa, Hırvatistan, İngiltere, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda,  Litvanya, Moldova, Slovakya, Ukrayna, Yunanistan gibi ülkelerin de aralarında bulunduğu yabancı tescilli büyük hava araçlarına 2009 yılında toplam 209 bakım hizmeti verildi. Yabancı havayolu işletmelerin tescilinde bulunan hava araçlarına 2008 yılında ise 142 hangar bakımı gerçekleştirmişti.


Türkiye'de ticari hava taşımacılığında kullanılan hava araçlarına bakım yapmak üzere 12 adedi havayolu işletmelerine hat bakım hizmeti, 4 adedi havayolu işletmelerine hat ve hangar bakımı hizmeti, 1 adedi havayolu işletmelerine motor bakımı hizmeti, 16 adedi ise hava taksi işletmelerinde bulunan helikopter ve iş jetlerine hat ve hangar bakım hizmeti verme konusunda yetkilendirilmiş toplam 33 bakım kuruluşu bulunuyor.


THY Teknik, MNG Teknik, My Teknik ve MNG Havayolları; Avrupa ve Amerika dahil dünyanın birçok havayolu işletmesinin tescilinde bulunan hava araçlarına hangar seviyesinde bakım hizmeti veriyor.


Hedef 5 bin uçaklık filo…


KEİ, D-8, TRACECA, AKDENİZ, AFCAC ve T-MAG olmak üzere sivil havacılıkta işbirliğini içeren altı tane uluslararası oluşumun temelini atan Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, 2007 yılından bugüne kadar toplam 129 ülke ile görüşme yaptı.  Bölgesel işbirliği toplantıları kapsamında bakım ve eğitim alanında işbirliği içeren anlaşmalar yapılması da söz konusu artışta önemli rol oynadı.


Bölgesel işbirliği oluşumları ile Karadeniz, Balkanlar, Ortadoğu, Akdeniz, Afrika ve Asya coğrafyasında Türkiye'nin Bakım ve Eğitim Merkezi olması ve yaklaşık 5 bin uçağın bulunduğu bu pazardan daha fazla pay almak amaçlanıyor.


Uçaklar 685, Bakım Kuruluşları 64 kez denetimden geçti…

 

Yabancı ülkelere uçak bakımı konusunda verilen hizmetin yanısıra Türkiye, hızla gelişen sivil havacılık sektöründe zafiyet yaşanmaması amacıyla hem uçaklara hem de bakım kuruluşlarına yapılan denetimlerine aralıksız devam ediyor.

 

2008 yılında 581 hava aracının uçuşa elverişlilik denetlemesi gerçekleştiren SHGM, 2009 yılı sonunda bu rakamı 685'e yükseltti.  Söz konusu bakım kuruluşları ise 2009 yılında 64 kez denetimden geçti. Ayrıca SHGM tarafından 70 Havayolu ve Hava Taksi Mühendislik Bakım sorumluluğu denetlemesi, 11 Bakım Eğitim Kuruluşu denetlemesi yapıldı.

Kaynak: SHGM